16. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sprječavanje širenja afričke svinjske kuge središnja tema koordinacije grado/načelnika!

4 min read
Sastanku su, uz načelnike i gradonačelnike, nazočili i predstavnici različitih institucija koje sudjeluju u borbi protiv ove bolesti, poput HAPIH-a, Lovačkog saveza OBŽ, veterinarskih stanica, Udruge svinjogojaca OBŽ, Ravnateljstva civilne zaštite te Državnog inspektorata.

Župan Ivan Anušić sazvao je za danas (31. srpnja 2023. godine) radni sastanak čelnika jedinica lokalne samouprave Osječko-baranjske županije s ciljem dodatnog informiranja o sprječavanju širenja afričke svinjske kuge na lokalnim gospodarstvima.

Sastanku su, uz načelnike i gradonačelnike, nazočili i predstavnici različitih institucija koje sudjeluju u borbi protiv ove bolesti, poput HAPIH-a, Lovačkog saveza OBŽ, veterinarskih stanica, Udruge svinjogojaca OBŽ, Ravnateljstva civilne zaštite te Državnog inspektorata.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Afrička svinjska kuga na istoku Hrvatske, odnosno u Vukovarsko-srijemskoj županiji pojavila se krajem lipnja, dok smo se u Osječko-baranjskoj županiji, do sada uspjeli zaštititi od prodora virusa. Bez učinkovitih i snažnih mjera koje se moraju odmah poduzeti, nažalost, nećemo moći spasiti svinjski fond na našem području. Podsjetit ću da 35% ukupne hrvatske proizvodnje svinja i svinjskih proizvoda pripada upravo našoj županiji. Važno je naglasiti da do sada nemamo zabilježenih slučaja bolesti, ali da bi ju pobijedili nužna je neprestana edukacija i upoznavanje sa svim njezinim svojstvima, od širenja, prepoznavanja simptoma do načina zaštite. Iz tog razloga smo započeli s djelovanjem te smo prošlog tjedna pozvali ministricu Vučković na radni sastanak tijekom kojeg smo ju upoznali sa svime onime što činimo, ali smo i zatražili određene informacije koje smo u konačnici dobili. Današnji sastanak s čelnicima jedinica lokalne samouprave je informativan i sadržajan kako bi upravo oni bili veza u komunikaciji s ljudima na terenu, u svojim sredinama, a uz to, izradili smo letke i plakate koji će biti polijepljeni po svim općinama i gradovima. Izuzetno je važno da dobijemo ovu bitku jer ne smijemo zaboraviti da 5500 gospodarstava žive od svinjogojstva koje je desetljećima tradicija ne samo naše županije, već čitavog istoka Hrvatske – istaknuo je župan Anušić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Još uvijek ima puno pitanja naših proizvođača i uzgajivača pa smo im pripremili letak s pitanjima i odgovorima kroz tri seta, informacije se odnose na samu bolest i odgovore zašto se mora postupati upravo ovako kako se postupa, jedan dio se odnosi na mjere koje je Ministarstvo propisao kao i na naknadu i aktivnosti, a treći dio se odnosi na kategorizaciju. Iz kategorije 2 vrlo lako proizvođači mogu uz manje preinake prijeći u kategoriju tri, u kojom će biti puno zaštićeniji.– rekla je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i dodala kako su stručnjaci HAPIH-a na raspolaganju gradonačelnicima i načelnicima za edukacije.  

– Situacija je vrlo ozbiljna i moramo s informacijama doći do svakog pojedinog proizvođača jer još uvijek možemo zaštiti svinjogojsku proizvodnju na području naše županije. Stoga pozivam sve načelnike da okupe proizvođače u općinskim prostorima gdje ćemo im odgovoriti na sva njihova pitanja – kazala je Sokolić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Savjetnik ravnateljice HAPIH-a za stočarstvo Davor Pašalić naglasio je da se informacije o afričkoj svinjskoj kugi prenose posljednjih 5 godina jer HAPIH i EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) provode kampanju kojom nastoje lovce, veterinare i uzgajivače upozoriti na opasnosti bolesti svinjske kuge, s obzirom da se ona pojavila u većini europskih zemalja.

– U kontroli afričke svinjske kuge izuzetno je važna kategorizacija gospodarstava koju provode veterinari i cilj je da što više njih prijeđe iz kategorije 2 u kategoriju 3 koja znači potpuno ispunjavanje biosigurnosnih mjera. Nažalost, situacija tu nije najbolja, jer prema posljednjim informacijama, od 75.000 gospodarstava koja drže svinje u RH, 22.000 je u kategoriji 1 (gospodarstva koja ne udovoljavaju uvjetima biosigurnosti ), a 38.000 u kategoriji 2 (gospodarstva koja djelomično udovoljavaju uvjetima biosigurnosti) . Zbog toga je pred nama puno posla da ljudi shvate kako je prošlo vrijeme u kojem su se svinje mogle držati bilo gdje i u bilo kakvim objektima. Prelazak iz kategorija 1 i 2 u više kategorije podrazumijeva podizanje ograda oko gospodarstava i uvođenje dezinfekcijskih barijera, odnosno kontrola ulaska u gospodarske objekte, osiguravanje prehrane i nošenje zaštitne odjeće u onim gospodarstvima na kojima se nalazi stotinu i više svinja. Nadam se da će naši uzgajivači shvatiti ozbiljnost situacije i da ćemo zajednički uspjeti zaštititi domaću proizvodnju – zaključio je Pašalić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Osječko-baranjska županija priprema edukativne i informativne materijale koje će do kraja tjedna biti dostavljeni svim gradonačelnicima i načelnicima kako bi ih mogli podijeliti na terenu. Cilj nam je doprijeti u svako kućanstvo, jer osim svinjogojaca zarazu mogu prenijeti i građani. U suradnji s HAPIH-om i Ministarstvom poljoprivrede, otvorena je i telefonska linija za informacije 099 4392 507 gdje građani mogu dobiti više informacija.