25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Drava uzvodno prijeti! Očekuju rekordno visok vodostaj! Vrhunac vodnog vala u Osijeku sljedeći tjedan!

2 min read
Vrh vodnog vala na rijeci Dravi u Osijeku se očekuje sredinom tjedna pred nama. Kako je najavio Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, očekuje se vodostaj za oko metar iznad onog u svibnju kada je vodostaj Drave kod Osijeka bio iznad +370 centimetara.

Vodostaj Drave kod Botova je u 20 sati bio +561 centimetar. I dalje raste. A kako u Hrvatskim vodama doznaje portal Glas Podravine, očekuje se da će ondje vodostaj narasti do +650 centimetara, što će za oko 70 i više centimetara premašiti rekord iz ’14. godine (+577). Te godine dio Drnja bio je poplavljen.

S obzirom da je najavljen veći vodostaj nego tada, mještani su u strahu, piše Glas Podravine i dodaje neslužbeno da Slovenija više nema načina kontrolirati vodi, odnosno Dravu i da najjači val stiže prema Legradu i Drnju oko 5 sati ujutro. Portal dodaje kako se nadaju da će stručnjaci u Hrvatskoj imati načina još preusmjeriti val izvan naselja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vrh vodnog vala na rijeci Dravi u Osijeku se očekuje sredinom tjedna pred nama. Kako je najavio Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, očekuje se vodostaj za oko metar iznad onog u svibnju kada je vodostaj Drave kod Osijeka bio iznad +370 centimetara. To znači da se može očekivati vodostaj od +470.

Razmijevanja radi, u Osijeku se pripremno stanje obrane od poplava proglašava na +200, redovne mjere na +350, izvarnedne mjere na +500, a izvanredno stanje na +550 centimetara. Najviši vodostaj ikada u Osijeku bio je 25. lipnja 1965. godine, +542 centimetra. Od tada na ovamo Osijek je izgradio obaloutvrdu i šetnicu čime je osigurao urbana područja. Pa ipak…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Hrvatske vode, Centar obrane od poplava Osijek je, poradi nadolazećeg vodenog vala na rijeci Dravi, dana 5.8.2023. u 7 sati donio rješenje o redovnim mjerama obrane od poplave na području gradova Osijek, Valpovo, Belišće i Donji Miholjac te općina Bilje, Darda, Čeminac, Jagodnjak, Erdut, Petrijevci, Petlovac, Marijanci, Viljevo i Podravska Moslavina u Osječko-baranjskoj županiji – javio je jutros Centar 112, dok je ranije najavljeno, prethodno dana, kako će vodostaj biti metar viši od onog u svibnju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sukladno najavama Civilne zaštite, šetnica ili promenada Osijeka na lijevoj obali će ‘plivati’ oko jednog metra. To znači kako će lijeva obala Drave, šetnica od Pješačkog mosta prema ZOO vrtu plaviti za oko jedan metar. – Budite oprezni. Ne idite na šetnicu koja će biti popavljena jedan metar na lijevoj obali – kazao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin nakon sastanka Civilne zaštite. – Ne očekujemo problematične točke na području Osijeka, osim lijeve obale, ali to je i predviđeno obranama od poplava – zaključio je.

Foto: OBŽ (screenshot)