17. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Rekordan turistički srpanj u Osječko-baranjskoj županiji! Nijemci, Austrijanci, Mađari, Poljaci…

2 min read
Najveće iznenađenje jest da je tijekom srpanja ostvaren najveći broj noćenja do sada u 2023. godini te da su prvi put strani gosti brojniji od domaćih, njih je u srpnju bilo 60%, a domaćih 40%.

Osječko-baranjska županija posljednjih godina u kontinuitetu bilježi izvrsne turističke rezultate. Rezultat je to kontinuiranog rada na razvoju destinacije kroz Turističku zajednicu Osječko-baranjske županije, ali i niza potpora koje Osječko-baranjska županija kroz Upravni odjel za turizam, kulturu i sport osigurava svim poduzetnicima u turizmu. 

– Ove smo godine objavili tri javna poziva za potpore u ruralnom turizmu, za koje smo iz Proračuna ukupno izdvojeno 167.230,00 eura. Pozivi se odnose na unaprjeđenje i razvoj, odnosno izgradnju, dogradnju i proširenje objekata te smještajnih kapaciteta, ali i podizanja konkurentnosti i ulaganja u marketinške aktivnosti- rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Podatci eVisitora na području Osječko-baranjske županije od 1. siječnja do 30. srpnja ove godine bilježe 142.627 noćenja što je porast od 18% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Jednako tako u istom razdoblju ostvaren je porast od 16% u broju dolazaka gostiju u Slavoniju i Baranju. Najveće iznenađenje jest da je tijekom srpanja ostvaren najveći broj noćenja do sada u 2023. godini te da su prvi put strani gosti brojniji od domaćih, njih je u srpnju bilo 60%, a domaćih 40%. Tako su uz domaće goste u Slavoniji i Baranji najviše uživali gosti iz Njemačke, Mađarske, Poljske, Austrije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

– Ova godina premašuje rezultate iz 2022. koja je do sada bila rekordna godina. Iznenađujući su rezultati za srpanj koji inače na kontinentu nije bilo atraktivan gostima zbog visokih temperatura, ali čini se da potencijale kontinentalne destinacije gosti sve više prepoznaju i sve više traže atraktivne sadržaje kojima mogu ispuniti vrijeme umjesto sunca i mora – istaknula je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na kontinentu su proljeće i jesen uvijek atraktivni posjetiteljima zbog niza događanja, a već kolovoz u Slavoniji i Baranji nudi niz sadržaja. Ovih dana završava 50. Kolonija kipara naivaca u Ernestinovu, a uskoro slijedi 12. Šokačka alka te najveći kontinentalni međunarodni obiteljski festival Zemlja bez granica koji se održava od 2. kolovoza do 1. rujna 2023. u Valpovu, Belom Manastiru i Đakovu. Osječko ljeto kulture traje cijeli kolovoz, a događaj Pile+trganci koji slavi gastronomsku tradiciju Baranje održat će se 5. kolovoza. Novo izdanje Slama land arta se održava od 12. do 13. kolovoza, zatim slijede veselo Gumiranje na Dravi u Osijeku, Greenroom festival u Valpovu i Olimpijadu starih športova u Brođancima koja se održava krajem kolovoza.

Tekst i foto: OBŽ