25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Drava se izlila u VPŽ! U Osijeku vlasnici kafića uz Kopiku obaviješteni o nadolazećoj ugrozi!

3 min read
Proveden je i obilazak kritičnih točaka u Belišću te su Hrvatske vode dostavile pijesak, vreće i folije na lokacije Bistrinci i Dravska obala.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija), CZ OBŽ (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustarcija)

Vatrogasci Podravske Moslavine obavljali su prepumpavanje vode koja izvire ispod nasipa, pojačavaju se zemljani i zečji nasipi uz rijeku Dravu, izvijestio je jutros Županijski centar 112 Osječko-baranjske županije o aktivnostima u protekla 24 sata.

Drava kod Osijeka je sinoć u 22 sata prešla +300 centimetara. Tog trenutka bila je svega pola metra od redovnih mjera obrane od poplava, a sve su prilike da ide prema +470 i vrlo blizu izvanrednih mjera. Iako već i nekoliko dana ranije, obrane od poplava s nabujalom Dravom ‘premjestile’ su se i formalno od jučer i sinoć u Slavoniju, u Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Iz Osijeka i Stožera Civilne zaštite OBŽ opetovano pozivaju ljude da ne idu na Dravu na kupanje, da ne šetaju promenadom kada se Drava izlije na lijevoj obali, da se suspregnu od vozanja čamcem…, jer Drava nosi balvane, grane, smeće. Nije drugačija poruka ni iz Stožera VPŽ. Uputili su apel i upozorenje svima koji imaju potrebu fotografirati nabujalu rijeku da ne prilaze nasipima postavljenima za obranu, da ne parkiraju uz iste…

Prethodnog dana i prethodne večeri i noći u Općini Viljevo obaviješteni su poljoprivrednici o nadolazećem vodenom valu kako bi zaštitili usjeve, provedena je koordinacija s Hrvatskim vodama oko obrane i zaštite nasipa. Također, ribolovna udruga je obaviještena da osigura svoje prostorije ribolovnog doma u rudini Konopljište, izvijestilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a Hrvatske., dodajući i kako se u Donjem Miholjcu 8. kolovoza provelo punjenje vreća s pijeskom radi ojačavanja nasipa te saniranje šteta. Kod pročišćivaća otpadnih voda dovezene su jumbo vreće za pripremu u slučaju zatvaranja ispusnog kanala. U mjestu Podgajci je s vrećama pijeska napravljena zaštita objekata.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Proveden je i obilazak kritičnih točaka u Belišću te su Hrvatske vode dostavile pijesak, vreće i folije na lokacije Bistrinci i Dravska obala. Kada je riječ o Osijeku, vlasnici ugostiteljskih objekata uz dravsko kupalište u Osijeku obaviješteni su o nadolazećoj ugrozi. Za potrebe obrane lovačkog doma u Josipovcu dostavljene su vreće s pijeskom športsko ribolovnom društvu. U naselju Karašica postavljeno je 700 metara ‘box barijera’ te će biti dovezeno 10.000 vreća s pijeskom, folija, šandorove grede i pumpa za vodu. U mjestu Nard napravljena je zaštita objekata vrećama s pijeskom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na području Osječko-baranjske županije svi sudionici sustava civilne zaštite su u visokom stupnju pripravnosti, a koji će biti aktivirani u slučaju potrebe. Provodi se priprema zaštite objekata za koje postoji mogućnost ugroze, obilasci kritičnih mjesta, dostavlja se pijesak, vreće i folije, stoji u objavi Civilne zaštite.

U Virovitičko-podravskoj županiji se provode pripremne mjere za obranu od poplava. Na nasipu Sopje pripremaju se vreće s pijeskom za izgradnju zečjih nasip, a u mjestu Novi Gradac izgrađen je zečji nasip u dužini 250 metara na kojem su bili angažirani pripadnici DVD-ova. Provjereni su svi čepovi i ustave te je sanirano procjeđivanje kroz cestu. U općini Gradina se obilazi teren i kontrolira stanje.

Nadalje…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U VPŽ se Drava na pojedinim se dijelovima izlila, no nije ugrozila stambene objekte, izvijestio je u srijedu županijski Stožer Civilne zaštite. Na mjernoj stanici Terezino Polje vodostaj jučer u 7 sati iznosio je 314, a na stanici Vrbovka 669 centimetara. Drava je poplavila poljoprivredne površine na području prekodravskog naselja Križnica koje je sada odsječeno jer skela ne vozi, a viseći pješački most zbog sigurnosti nije u upotrebi.

Foto: OBŽ (screenshot, arhiva)