25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Drava noćas i danas! Najaktualnije informacije! Noćas građeni protutlačni bunari, do 2 ujutro!

3 min read
Na intervencijama je, doznajemo 55 vatrogasaca i 10 vozila, sve u vremenu od 21 sat sinoć do iza 3 sata dana ujutro.

Niz aktivnosti obrane od poplava, od vreća s pijeskom, barijera, nadzora…, provode se danas, u ovom trenutku u Podravskoj Moslavini, Viljevu, Valpovu…, naseljima Nard, Karašic, kod Petrijevaca… Uz pročelnika PUCZ Osijek, voditelja DIP-a CZ Osijek, dva njihova pripadnika, 2 djelatnika PUCZ-a Osijek, uz ŽC 112 Osijek, načelnik Stožera CZ OBŽ, načelnike lokalnih SCZ na slivnom području rijeke Drave, angažirani su brojni pripadnici vatrogasnih postrojbi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako doznajemo za trajanja sastanka Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, obavljeno je uzbunjivanje više DVD-ova za ispomoć u punjenju vreća s pijeskom na nasipu Hobođ-Zabara kod Donjeg Miholjca. Uzbunjene su postrojbe: DVD Donji Miholjac, DVD Podravski Podgajci, DVD Marijanci, DVD Črnkovci, DVD Veliškovci, DVD Gat, DVD Beničanci, DVD Lacići, DVD Kućanci, DVD Šljivoševci i JVP Našice. Na intervencijama je, doznajemo 55 vatrogasaca i 10 vozila, sve u vremenu od 21 sat sinoć do iza 3 sata dana ujutro. A upotrijebljena je i oprema DVD-a Markovac Našički, DVD-a Lila, DVD-a Našice i JVP Našice, mahom rasvjete, reflektora i agregata za noćni rad.

Tijekom noći i u ovom trenutku u Petrijevcima se prati situacija, obilazi teren. U cilju zaštite imovine izmješteni su kamioni kod Jelengrada, Hrvatske vode zatvorile su kanal kod vikend naselja Nehaj prema Valpovu. Emaus nije ugrožen. Pašnjak je pod vodom, ali kuće nisu ugrožene.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U općini Viljevo, tijekom jučerašnjeg dana došlo je do izljevanja Drave u rudinu Konoplište te je poplavljeno 200 hektara poljoprivrednih površina.

Poplavljen je ribički dom kod Belišća, vikendice koje su na vrijeme evakuirane.

Zbog lošeg stanja ustave na kanalu Karašica-Drava, na državnoj cesti Viljevo-Donji Miholjac, kanal Blanje poplavio je u rudini Tolenovci oko 80 hektara.

U Bilju su snage u pripravnosti i prate situaciju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Što se Valpova tiče, obilazi se teren, vodostaj Drave je bio noćas u porastu. Voda je došla do Narda gdje je postavljen nasip. Na nasipu dežuarju iz DVD-a. Naselje nije ugroženo. Očekuje se rast vodosataja pd još oko 30 centimetara. Vikend naselje je poplavljeno, ali vlasnici su proveli mjere i zbrinuli imovinu.

U Belišću je voda došla do odmorišta Drava, Citadela, do vikend naselja. U vikend naselju ima još ljudi koji će ostati u kućama. Danas će ih čamcima obilaziti ako trebaju namirnice i dr. Doznajemo i da se vodocrpilište štiti ispumpavanjem.

U Donjem Miholjcu su noćas do 2 sata građeni protutlačni bunari. Kod ribnjaka u Đurađu i Podgajcima i dalje je ista situacija. Nema opasnosti za kuće.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kada je u pitanju Podravska Moslavina, izgrađena su dva nasipa (zemljani i zečji),

U Osijeku se očekuje izlijevanje na lijevoj obali, na šetnici kod pješačkog mosta prema ZOO vrtu. Angažirane su komunalne službe, Unikom, ZOO vrt, Parangal, Vodovod Osijek, Hrvatske vode, Centar obrane od poplava Osijek. Stanje je stabilno.

A sada i dobre vijesti… Vodni val kod Podravske Moslavine ima tendenciju opadanja. U spremnom Donjem Miholjcu će danas dostići maksimum. Kretanje vodostaja je u skladu s prognozama.

Kada je riječ o Virovitičko-podravskoj županiji vodomjer Vrbovka je zabilježio vodostaj Drave od +681 u 6 sati jutros, što znači kako je ondje Drava u opadanju. Isto bilježi, opadanje, i Vaška. Nasipi izdržavaju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U Gradini imaju dežurstva koja pokrivaju sva kritična mjesta, stare nasipa kontroliraju Hrvatske vode (Brana), prati se potez od Novog Graca do Budakovca. Danas se dovoze još dva kamiona pijeska. U Pitomači rijeka Drava je u opadanju. Izrađeni su zečji nasipi na 3 mjesta. Polja prije naselja Križnica su poplavljena, ali voda nije ugrozila naselje. Sa mjesnim odborom Križnica dogovara se potrepštine koje su potrebne stanovnicima odsječenim od kopna. Preko mosta sa strane Križnice se ne može te se čamcima vozi od mosta. Sa strane Pitomača može se preko mosta ali se kontrolira prijelaz samo za mještane jer je uočena pojava nepotrebnog zadržavanja na mostu zbog slikanja mobitelom. U Čađavici je stara ustava propustila i izlila vodu u polje, ali nije prijetnja kućama.

Foto: Centar 112, OBŽ (arhiva od jučer)