25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Najnovije informacije s obala Drave: Nije gotovo, ali Drava opada u Viljevu, Podravskoj Moslavini, Donjem Miholjcu…

2 min read
Aktivnosti se provode u Podravskoj Moslavini, Viljevu, Donjem Miholjcu, Valpovu, naselje Nard, naselju Karašica kod Petrijevaca, Bilju, Belišću i Osijeku.

Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a Hrvatske, Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Županijski centar 112 Osječko-baranjske županije, Hrvatske vode, Hrvatska vatrogasna zajednica…, sve službe koje u ovom trenutku bdiju na obalama, nasipima i barijerama uzduž korita Drave u Osječko-baranjskoj županiji, gdje su gdjegod na snazi i izvanredne mjere obrane od poplave, gdje prolazi vrhunac vodnog vala, pred sobom su danas imali ove podatke…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kontakt je među njima stalan, svakodnevno teren obilazi i 28 djelatnika, profesionalaca. Na zahtjev načelnika Stožera CZ OBŽ, Mate Lukića, Ravnateljstvo CZ odobrilo je izdavanje 5 paleta CSO za potrebe operativnih snaga CZ koje sudjeluju u obrani od poplava. Aktivnosti se provode u Podravskoj Moslavini, Viljevu, Donjem Miholjcu, Valpovu, naselje Nard, naselju Karašica kod Petrijevaca, Bilju, Belišću i Osijeku.

U Petrijevcima se prati situacija. Zečji nasip postavljen je kod Jelengrada s 1.500 vreća, a postavljene su vreće i u zečji naisp od 30 metara. Štite se kuće Petrijevcima, radi se zečji nasip u Satnici, od mosta nizvodno. U 9:12 sati članovi DVD Petrijevaca izašli su na intervenciju kod Jelengrada, zbog dojave o vodi u dvorištu poslovnog subjekta. Načelnik Stožera Civilne zaštite Petrijevci obavijestio je mještane vikend naselja Karašica o zatvaranju ceste i potrebi sklanjanja vozila.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U Viljevu je voda u opadanju. To je mjesto jedno od uzvodnijih u Osječko-baranjskoj župaiji. Povlači se voda. Prati se i dalje stanje na terenu. Situacija u Ivanovu sa zaobalnim vodama je pod kontrolom.

U Bilju su snage u pripravnosti i prate situaciju. Za sada nema aktivnosti.

Pod kontrolom je situacija i u Valpovu, Vodostaj je porastao do zečjeg nasipa u Nardu. Na nasipu dežura DVD-a. Naselje nije ugroženo.

U Belišću je dežurstvo na lokacijama: odmorište Drava, Citadela, vikend naselje. Obilaze se vikend naselja za slučaj potrebe dostavljanja. DVD Belišće osigurao je jednu pumpu za Citadelu. Vodocrpilište je pod kontrolom, pumpa u pripravnosti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U Donjem Miholjcu voda opada. Situacija je pod kontrolom.

Opada i u Podravskoj Moslavini. Dežurstvo drži jedna smjena vatrogasaca DVD-a na pumpama.

I napokon – Osijek!. Pripreme su odrađene, dalje se prati situacija. Voda je u porastu. Izlila se rijeka Drava na dijelu šetnice uz lijevu obalu. Nema opasnosti za stanovništvo.

Zaključno, stanje je stabilno i pod kontrolom. Kretanje vodostaja je u skladu s prognozama. Donji Miholjac i Podravska Moslavina: Drava s tendencijom opadanja. Nizvodno je vodni val u porastu.

Foto: Centar 112 (arhiva)