29. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Velika FOTO galerija moćne Drave! Još samo vrhunac u Osijeku – sutra!

3 min read
Nakon sjednice, članovi Stožera obišli su naselje i uvjerili se u stanje nasipa i rad dežurnih službi, a potom i u Osijeku gdje se Drava izlila preko šetnice od ZOO-vrta i pješačkog mosta do Copacabane.

U vrijeme dok je vodostaj Drave u aktualnom vodenom valu bilježio stalan porast te je kod Belišća iznosio 586 cm i Osijeka 402 cm, a kod Podravske Moslavine je pao s 542 na 493 cm za 43 sata te kod Donjeg Miholjca u zadnjih 24 sata pao s 527 na 500 cm, danas u 15.00 sati u vikend naselju Karašica održana je sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Razmatrano je aktualno stane obrane od poplava, a uz predstavnike Hrvatskih voda, Ravnateljstva CZ, Policijske uprave osječko-baranjske, Vatrogasne zajednice OBŽ i HGSS-a, na sjednici su bili predstavnici gradova Belišće i Osijek te Općine Petrijevci.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U tim trenucima naselje Karašica bilo je sa svih strana okruženo vodom, no zaštićeno je boks barijerama od same rijeke te prije dvije godine izgrađenim nasipom s ostalih strana od tzv. zaobilaznih voda. Voda se izlila na dijelove pristupne ceste, pa je zabranjen promet osobnim vozilima kao i ulazak građana u naselje.

– Ulaz u naselje je danas od 11.00 sati zatvoren, a građene smo upozorili da ne dolaze dok ne prođe vodeni val. Situacija će se primiriti za nekoliko dana te će svi moći nastaviti normalan život. Zahvaljujući svim aktivnostima Hrvatskih voda, ovo naselje je sada praktično jedan otočić koji okružuje voda, no evakuacije građana koji su ovdje ostali neće biti – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ i zamjenik župana Mato Lukić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Naglasio je kako su sve snage civilne zaštite Osječko-baranjske županije u stanju pripravnosti i spremne intervenirati gdje god je potrebno. Vatrogasci su tako angažirani na nekoliko lokacija na postavljanju i jačanju nasipa, a osobite intervencije provode na nasipu rijeke Karašice kod Satnice.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je u Osječko-baranjskoj županiji uspostavljena dobra koordinacija, a pripremni radovi za obranu od poplava su počeli prije sedam dana te je vodeni val spremno dočekan.

– Očekujemo da vodeni val kod Donjeg Miholjca nastavi opadati te će ubrzo biti niži od 500 cm, što znači ukidanje mjera izvanrednog stanja. Osijek upravo prelazi vodostaj od +400 cm, no neće biti ugroze za grad i ostat ćemo samo na redovnim mjerama obrane od poplava. Vrh vodnog vala upravo prolazi Belišćem, oko pola noći doći će na područje naselja Karašica, a sutra će biti u maksimumu na području Osijeka, na oko 430 cm. Od nedjelje prema ponedjeljku situacija će se relaksirati i više nema zapreke da rijeka Drava mirno oteče prema Dunavu koji će je bez problema moći primiti – izjavio je Đuroković danas u 16.00 sati u naselju Karašica. Ujedno je najavio kako se umjesto boks barijera planira za buduće situacije napraviti trajno rješenje obrane naselja Karašica od visokih voda Drave.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec rekao je da su vatrogasci u svim područjima Osječko-baranjske županije već osam dana u stanju visoke pripravnosti i stalno su na dispoziciji za intervencije prema direktivama Hrvatskih voda. To se osobito pokazalo pri intervencijama na nasipu kod Donjeg Miholjca, a danas su posebno angažirani na području Karašice kod vikend naselja Satnica te u Petrijevcima na pravljenju bunara. – Sve vatrogasne snage u županiji su u visokom stanju pripravnosti i u kratkom roku, do sat vremena, spremni smo na svaku točku poslati 100 vatrogasaca, poručio je.

Nakon sjednice, članovi Stožera obišli su naselje i uvjerili se u stanje nasipa i rad dežurnih službi, a potom i u Osijeku gdje se Drava izlila preko šetnice od ZOO-vrta i pješačkog mosta do Copacabane.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Načelnik Stožera CZ Grada Osijeka i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin rekao je da se spremno dočekuje dolazak vrhunca vodenog vala. – Područje cijelog grada Osijeka nije ni na koji način ugroženo, no uvijek treba biti oprezan. Sve operativne snage su apsolutno spremne, a građane ponovo molimo da se ne kreću područjem gdje se Drava izlila – kazao je Vulin te dodao da se odlazak vrhunac vodenog vala na području Osijeka očekuje tijekom sutrašnjeg dana.

Tekst i foto: OBŽ