25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zatvaraju se ulazi i izlazi u Karašicu! Civilna zaštita poziva da vlasnici izvuku vozila i što im treba…

3 min read
A od osoba s Karašice doznajemo kako pumpe rade od 2 sata noćas, kako podzemne vode pune podrume u vikend naselju i da stanje nije sjajno, ali je pod kontrolom. Nasip i 'box barijere' drže!

– Zatvoriti ćemo sada prolaze kroz nasip, ulaze i izlaze iz vikend naselja Karašica. Pozivamo sve koji ondje imaju vozila ili što drugo da im je potrebno, da sada izvuku, uzmu… – kazao je Zvonko Grgec, prvi čovjek Županijskog centra 112 Osječko-baranjske županije za OsijekExpress.com, dodajući da procijeđivanje ‘box barijera’ nije neočekivano niti neobično, da se sve prepumpava nazad u korito.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

A od osoba s Karašice doznajemo kako pumpe rade od 2 sata noćas, kako podzemne vode pune podrume u vikend naselju i da stanje nije sjajno, ali je pod kontrolom. Nasip i ‘box barijere’ drže!

OBAVIJEST CENTRA 112: “ZBOG NADIRANJA VODE KROZ ŠUMU UZVODNO OD VIKEND NASELJA KARAŠICA, USKORO ĆE DOĆI DO ZATVARANJA CESTE KROZ OBRAMBENI NASIP KOJI ŠTITI NASELJE. OBAVJEŠTAVAJU SE MJEŠTANI VIKEND NASELJA KARAŠICA DA ŠTO PRIJE IZMJESTE SVOJA VOZILA IZ NASELJA JER TO USKORO NEĆE BITI U MOGUĆNOSTI.”

– Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji Drave u gornjem toku opadaju, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja u srednjem i donjem dijelu toka potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu – javlja jutros Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a Hrvatske.

Izvanredno stanje na Dravi je kod Donjeg Miholjca, a izvanredne mjere u mjestima Vrbovka i Podravska Moslavina. U Osijeku su na snazi redovne mjere obrane od poplave, a vodostaj iza 10 sati bio blizu +400 centimetara.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Na području općina Špišić Bukovice, Lukača i Sopje vodostaj rijeke Drave je u opadanju. Na terenu se i dalje prati situacija oko prolaska vodenog vala rijeke Drave te su u pripravnosti operativne snage sustava civilne zaštite – javljeno je iz Virovitičko-podravske županije.

Što se Osječko-baranjske županije tiče, u Podravskoj Moslavini tijekom jučerašnjeg dana izgrađena su dva nasipa te se i dalje provodi prepumpavanje vode. Zbog lošeg stanja ustave na odušnom kanalu Karašica–Drava u općini Viljevo, na državnoj cesti Viljevo-Donji Miholjac, kanal Blanje je poplavio u rudini Tolenovci. Također, jučer na području Valpova vodostaj Drave bio je u porastu te je voda je došla do mjesta Nard, gdje je postavljen nasip, a naselje nije ugroženo. Vikend naselje je poplavljeno, no vlasnici vikendica su zbrinuli imovinu. U općini Petrijevci, Hrvatske vode su zatvorile kanal kod vikend naselja Nehaj prema Valpovu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Tijekom vikenda očekuje se vrhunac vodenog vala na području grada Osijeka, gdje se očekuje izlijevanje vode na lijevu obalu, jer je to područje retencija koje služi ublaživanju visine vodostaja. Aktivno se prati situacija na terenu i u pripravnosti su sve operativne snage sustava civilne zaštite – javljaju.

Prelijevanje se već dogodilo, policija i Civilna zaštita ogradili šetnicu, kako ne bi netko nastradao u mutnoj i brzoj Dravi, a i iz Lučke kapetanije Osijek pozvali su vlasnike čamaca da ne isplovljavaju ako to nije prijeko potrebno, a i da tada ne prave velike valove.

Foto: Facebook (screenshot)