16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

HZJZ i HGSS zajedno u provedbi inovativne upotrebe dronova u borbi protiv komaraca!

3 min read
- Tijekom 2022. godine je na području naselja Premantura u Istri proveden pilot projekt puštanja sterilnih mužjaka u okoliš kako bi utvrdili njihovu sposobnost leta i dužinu preživljavanja u okolišu, i najbitnije, utvrdili odnos brojnosti sterilnih mužjaka naspram “divlje” populacije koja se već nalazi na tom području.

– Temeljem postojeće suradnje i sklopljenog sporazuma Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatske gorske službe spašavanja, težeći korištenju svih kapaciteta u unapređenju ljudskog zdravlja, ove godine koristit će se bespilotni sustavi u probnom ispuštanju sterilnih komaraca. Inovativna upotreba bespilotnih sustava (dronova) predstavlja korak naprijed u borbi protiv komaraca i prevenciji širenja bolesti koje oni prenose – javlja HZJZ i nastavlja…

– Bespilotni sustavi postali su nezamjenjiv alat u raznim područjima. HGSS koristi njihov potencijal na izuzetan način u zaštiti i spašavanju ljudskih života, a u ovom zajedničkom projektu u svrhu unaprjeđenja ljudskog zdravlja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ovi inovativni alati predstavljaju budućnost u području javnog zdravstva, donose brojne koristi i pružaju novu perspektivu u borbi protiv bolesti i očuvanju zdravlja ljudi. Svakim danom možemo vidjeti kako upotreba novih tehnologija postaje sve važniji alat u zaštiti i unaprjeđenju ljudskog zdravlja. HGSS je prepoznao njihovu bitnu ulogu, te ih uspješno koristi već dugi niz godina.

– Projekt puštanja sterilnih mužjaka komaraca (SIT-Sterile Insect Technique) u Hrvatskoj je dio projekta Međunarodne agencije za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency – IAEA) pod nazivom “Enhancing the Capacity to Integrate Sterile Insect Technique in the Effective Management of Invasive Aedes Mosquitoes”. Projekt se provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a na područjima pod njihovom ingerencijom uključen je i Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Hrvatska je kao jedna od članica IAEA zbog svog zalaganja i naprednog shvaćanja ove tehnologije uvrštena u provedbu ovog projekta što je stavlja uz bok vodećim zemljama Europe tako da se nakon Italije, Španjolske i Njemačke ovaj projekt provodi i u Hrvatskoj, te paralelno u Švicarskoj, Grčkoj i Portugalu. Kao aktivnom sudioniku projekta Hrvatskoj su od strane IAEA pokriveni svi troškovi opreme kao i uvoza sterilnih mužjaka komaraca iz Italije.

– IAEA kao međunarodna organizacija ima jednu od misija, a to je korištenje nuklearne energije za dobrobit ljudi, te u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i Organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO) financira ovakve projekte.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Budući da se mužjaci komaraca u provedbi ovog projekta steriliziraju ionizirajućim zračenjem otud i poveznica. Razine zračenja koje se pritom koriste su vrlo niske, otprilike se te razine primjenjuju i za mikrobnu sterilizaciju hrane prilikom uvoza u Europsku uniju.

– Primjena ove tehnike obuhvaća samo mužjake, koji, za razliku od ženki, ne bodu i ne molestiraju ljude, niti ne dolaze u kontakt s ljudima jer nemaju potrebu za krvnim obrokom (koji treba isključivo ženkama za proizvodnju jaja).

– Radi se o biološkoj metodi kontrole brojnosti komaraca jer se ne koriste niti pesticidi, niti genetička modifikacija, a mužjaci dolaze u kontakt isključivo sa ženkama ciljane vrste, niti jedne druge. Zato bi ova metoda, mogla doprinijeti u smanjenju širenja ciljane invazivne vrste – Azijskog tigrastog komarca na području Hrvatske budući da je ova vrsta prepoznati vektor – prijenosnik bolesti te predstavlja javnozdravstveni problem.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Tijekom 2022. godine je na području naselja Premantura u Istri proveden pilot projekt puštanja sterilnih mužjaka u okoliš kako bi utvrdili njihovu sposobnost leta i dužinu preživljavanja u okolišu, i najbitnije, utvrdili odnos brojnosti sterilnih mužjaka naspram “divlje” populacije koja se već nalazi na tom području.

– Na taj način je utvrđena procjena kako bi za potrebe kontrole brojnosti tigrastih komaraca na testnom području trebalo oko 100 000 sterilnih mužjaka tjedno. U sklopu projekta IAEA je odobrila financiranje za 12 puštanja ove količine mužjaka tijekom tri mjeseca (lipanj – kolovoz) – zaključuju.

Foto: Pixabay (ilustracija)