27. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Voda odlazi, komarci dolaze! Prvi komarci izlijeću do petka!? Grad Osijek će brzo reagirati!

2 min read
Stvari stoje ovako. Grad Osijek tretira komarce na preporuku NZJZ-a OBŽ. Donese li Zavod takve preporuke, Grad će odmah reagirati.

Vodostaj Drave kod Osijeka je u opadanju. Osijek se izborio s mogućom poplavom, svim preventivnim aktivnostima spriječio plavljenje ZOO vrta, sve je obavljeno ‘tip-top’. Pa ipak, sada slijedi ‘druga runda’ borbe s poplavama, a u kojoj ‘napadaju’ komarci.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin danas će uz Natašu Turić, ravnateljicu NZJZ-a OBŽ obići područja pod vodom, a sve kako bi, sukladno procjeni Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Grad Osijek odmah reagirao. Izda li NZJZ OBŽ preporuke, do kraja ovog tjedna će biti larvicidno tretirano područje oko grada, ondje je Grad Osijek s okolnim općinama ima sporazume o suradnji. A potom, kada izlete prvi komarc, sliejede i adultcidni tretmani.

Stvari stoje ovako. Grad Osijek tretira komarce na preporuku NZJZ-a OBŽ. Donese li Zavod takve preporuke, Grad će odmah reagirati.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Nekakva naša procjena da će prva generacija novih poplavnih komaraca izletjeti do kraja ovog tjedna. Bude li takva preporuke, već i prije ćemo larvicidno tretirati poplavljena područja – kazao je uvodno zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, nastavljajući…

– Ti će se komarci prvo neko vrijeme zadržati ondje u šumama i poplavnom području, a onda ćemo, opet sukladno eventualnim preporukama, odmah ih tretirati na tom području – nizao je Vulin, dodajući da bi prvi adultcidni tretmani u Osijeku mogli biti sljedeći tjedan, samo sukladno preporukama Zavoda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uglavnom, bitka s komarcima tek počinje s povlačenjem vode. Osijek je takvu bitku već dobio ove godine, a nakon poplava u svibnju. Nije se trebalo dogoditi opet, ali što je tu je… Prethodna bitka stajala je blitu milijun eura, a kroz brojne tretmane iz zraka i s tla. Osijek je sredstva osigurao, što proračunski, što kroz lobiranje u Vladi RH.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)