17. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Slijedi ‘krešendo’ Zemlje bez granica: Valpovo, Beli Manastir i Đakovo! Evo prijava, evo radionica…

18 min read
- Svi su sadržaji potpuno besplatni. U slučaju lošeg vremena pratite FB Udruga Breza i web stranicu Festivala, www.zemljabezgranica.com - kazuju iz organizacije, pozivajući na prijavu...

UPDATE, 30.8.’23. – Zbog loših vremenskih prilika odgođeno je polijetanje balona koje je bilo planirano u sklopu današnjeg programa obiteljskog festivala Zemlja bez granica u Belom Manastiru. Balon će u Belom Manstiru poletjeti nekom drugom prigodom. U 17,00 sati, u Belom Manastiru, počinju prezentacije naučenih vještina na radionicama održanim tijekom prijepodneva, u 19,00 sati Teatar Loft održat će predstavu “Lovci na snove”, dok će Igor Delač u 20,00 sati održati koncert na livadi na kraju Korza. U Đakovu će se tijekom poslijepodneva nastaviti s radionicama, dok će u 20,00 sati biti stand-up komedija Marine Orsag. Mjesto održavanja je dvorište OŠ I.G. Kovačića, a u slučaju kiše stand-up komedija bit će
održana u Kinu Đakovo.

— — — — — — — — — — — — — — — — —

Festival Zemlja bez granica dolazi u Valpovo, Beli Manastir i Đakovo. A ti? Sve što trebaš je prijaviti se na radionice i sudjelovati u bogatom večernjem programu, na što pozivaju organizatori.

– Najveći kontinentalni obiteljski Festival Zemlja bez granica, ove godine izlazi izvan Osijeka i po prvi će se puta održati na više lokacija u Osječko-baranjskoj županiji. Nakon Ernestinova, Festival pod manifestacijskim nazivom MOJE dolazi u Valpovo, Beli Manastir i Đakovo gdje će se održati više od 60 radionica i 10-ak večernjih događanja poput koncerata i predstava s više od 100 izvoditelja aktivnosti iz Hrvatske, Mađarske i Poljske.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Svi su sadržaji potpuno besplatni. U slučaju lošeg vremena pratite FB Udruga Breza i web stranicu Festivala, www.zemljabezgranica.com – kazuju iz organizacije, pozivajući na prijavu…

 Festival organizira Udruga Breza uz podršku Osječko-baranjske županije i Zaklade „Hrvatska za djecu“ te Gradova Valpovo, Beli Manastir i Đakovo kao i Općine Ernestinovo.


U VALPOVU 28. I 29. KOLOVOZA 20-AK RADIONICA, KONCERTI I STAND-UP KOMEDIJA

U Valpovu je tema Festivala Moja povijest pa sudionike 28. i 29. kolovoza očekuje 20-ak radionica od vitezova i princeza koji izrađuju štitove, mačeve i krune, grofovske mode i priča, kriptografije, izrade starih fotografija, arheologije, do zračnih i podnih akrobacija, žongliranja, hodanja na štulama, plesa i pravoga benda, oslikavanja kišobrana i dr. Svi zainteresirani mogu se još uvijek prijaviti na neku od željenih radionica i to putem online obrasca na: https://www.zemljabezgranica.com/index.php/prijave. Radionice se prema rasporedu održavaju u Osnovnoj školi Matije Petra Katančića te Parku Dvorca Prandau-Normann.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uz radionice, planirana su i večernja događanja u Parku Dvorca i to 28.  i 29. kolovoza (ponedjeljak i utorak).  U ponedjeljak, 28. kolovoza s početkom u 19 sati održat će se koncert pijanistice Matee Leko i instruktorice joge Sare Vargović pod nazivom Disanje u pokretu – spoj koncerta i joge gdje svi posjetitelji mogu biti dio koncerta i vježbati zajedno, a potom u 20 sati započinje stand-up komedija Marine Orsag. U utorak 29. kolovoza od 17 do 19 sati u Parku Dvorca polaznici radionica zajedno će sa svojim voditeljima prezentirati naučene vještine uz zanimljive instalacije u prostoru, kuhanje po starinski u glinenim ćupovima, a voditeljski dvojac bit će novinarka Uršula Tolj i komičarka Marina Orsag. Sve će završiti istoga dana (29. kolovoza), koncertom Meritas i Jelene Radan na mostu unutar Parka s početkom u 20 sati.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U BELOM MANSTIRU 30. KOLOVOZA RADIONICE, BALON NA VRUĆI ZRAK, PREDSTAVA I KONCERT

U Belom Manastiru tema je Festivala Moja Baranja pa sudionike 30. kolovoza očekuje 19 radionica od  onih kreativnih poput izrade skulpture paprike, magneta s motivima Baranje, lutkica od slame, baranjskoga Hollywooda do plesnih i pjevačkih radionica, klaunovske školice, igraonica s vodenim balonima, za princeze, cirkusante te istraživačkih radionica (Miškova Čudesna Baranja, Mitologija starih Slavena, Zemlja rizika  i dr.).  Svi zainteresirani mogu se još uvijek prijaviti na neku od željenih radionica i to putem online obrasca na: https://www.zemljabezgranica.com/index.php/prijave.

Radionice se prema rasporedu održavaju u Umjetničkoj školi u Belom Manastiru, na Korzu i livadi pored Korza.

Uz radionice planirana su i večernja događanja na livadi kod Korza i to 30. kolovoza (srijeda). Tako će od 17 do 19 sati uz male prezentacije naučenih vještina polaznika radionica i novinara pod vodstvom novinarke Uršule Tolj, od 17 sati započeti dizanje velikoga balona na vrući zrak koji će provozati, tj. podići sa zemlje sve zainteresirane posjetitelje kako bi iz ptičje perspektive vidjeli svoj grad. Podizanje balona ovisi o vremenskim prilika koje moraju biti pogodne za balon pa se nadamo da ćemo uspjeti imati tzv. balonsko vrijeme. U 19 sati održat će se predstava za djecu pod nazivom Lovci na snove u izvedbi Teatra Loft iz Zagreba. Za 20 sati planirano je puštanje lampiona u zrak u interakciji sa svim posjetiteljima te koncert Igora Delača.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U ĐAKOVU TRI DANA RADIONICA, KOMEDIJE, PREDSTAVE, KONCERATA I VATRENOG SHOWA

U Đakovu je tema Festivala Moja škola pa sudionike kroz tri dana (30. i 31. kolovoza i 1. rujna) očekuje čak 27 radionica – cirkuske vještine, hodanje na štulama, bicikliranje do šarana, pjevanje i upoznavanje glazbenih instrumenata, raznih plesnih tehnika, badmingotna, tiktokanja, vila i vilenjaka, vrta u boci, recikliranja haljina, materijala i dr.

Svi zainteresirani mogu se još uvijek prijaviti na neku od željenih radionica i to putem online obrasca na: https://www.zemljabezgranica.com/index.php/prijave.

Radionice se prema rasporedu održavaju u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Đakovu.

Uz radionice sva su tri dana osigurana i večernja događanja. Tako će se 30. kolovoza (srijeda) u dvorištu Škole s početkom u 20 sati održati stand-up komedija Marine Orsag, a 31. kolovoza dvije dječje poslastice: dječja predstava Lovci na snove zagrebačkoga Teatra Loft s početkom u 19 sati te Kišni razdraganci, rock koncert Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta, s početkom u 20 sati. Posljednji dan, 1. rujna (petak) rezerviran je za završne prezentacije od 17 do 19 sati svih polaznika radionica koji će zajedno sa svojim voditeljima prezentirati naučene vještine uz vatreni show poljske akrobatkinje Matylde Gorske. Istoga dana, 1. rujna u Strossmayerovom parku u Đakovu održat će se i koncert Ide Prester s početkom u 20 sati.

A evo zaključno i rasporeda svih radionica na sve tri lokacije…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Beli Manastir

BELI MANASTIR – MOJA BARANJA

SRIJEDA, 30. KOLOVOZA 2023.

LOKACIJA: Umjetnička škola Beli Manastir (Ulica kralja Tomislava 2), Korzo i livada

Prijave na www.zemljabezgranica.com

U slučaju lošeg vremena pratite FB Udruga Breza i web Festivala.

 1. BARANJA U SRCU (TAMARA MEŠČIĆ, MARIO PLEŠA)
  DOB: od 11 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00, 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: Korzo/livada
  Radionica izrade skulptura paprike i ribe raznim likovnim tehnikama. Bojimo i stvaramo neobične i posebne baranjske paprike i ribice!
 2. KLAUNOVSKA ŠKOLICA (DEJAN FAJFER)
  DOB: 7 – 15 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00, 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: Korzo/livada
  Manipulacijom predmetima, bogatim repertoarom šala i gegova, magičnim trikovima i zadiranjem u karakter, mladi polaznici klaunovske školice dobivaju priliku pokazati svoje skrivene talente u punom sjaju.
 3. PLES S PRIRODOM (SILVIJA KASUMOVIĆ, ANAMARIA NEMET)
  DOB: 7 -12 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00, 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: Korzo/livada

  Kako Baranju krase mnoge prirodne ljepote, tijekom radionice bavit ćemo se pokretima prirode i plesom životinja. Čekaju nas mnoge zanimljive aktivnosti i igre, a za sam kraj sve ćemo sklopiti u jednu zanimljivu plesnu sekvencu.
 4. DALAL IGRAONICA: ČAJANKA ZA PRINCEZE (MIA VAREŠANOVIĆ)
  DOB: 3 – 10 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00, 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA:
   Korzo/livada
  Čajanka za princeze je bajkovita radionica na kojoj djecu očekuje kreativna radionica izrade princezinih rekvizita (narukvica, ogrlica, tijara, ogledalca). Polaznici će saznati kako se postaje princezom i koje osobine princeza mora imati.
 5. DALAL IGRAONICA: SHOW S VODENIM BALONIMA (DALAL MASKOTE OSIJEK)
  DOB: 3 – 10 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00, 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA:
   Korzo/livada
  Radionica se sastoji od igre s vodenim balonima. Vode ju superjunak i superjunakinja. Polaznici mogu ući u balonski obruč te sami praviti vodene balone. Radionica je namijenjena za vrtićarce i školarce, no znamo kako i odrasli neće odoljeti ne ući u balonski obruč.
 6. DALAL IGRAONICA: POI CIRKUSANTICE DANICE (DALAL MASKOTE OSIJEK)
  DOB:  od 10 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00, 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA:
   Korzo/livada
  Cirkusantica Danica uvest će mališane u svijet žongliranja kroz izradu alata za žongliranje. Ime mu je POI, izmamljuje kreativnost dok djeca savladavaju motoričke sposobnosti.
 7. GLAZBENA RADIONICA: MUNDO PUTUJE U BELI MANASTIR (MERI JAMAN, ANITA VALO, JELENA RADAN)
  DOB: 12 – 15 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00, 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: Škola

  Iz dalekih krajeva, lutak Mundo stiže u Beli Manastir kako bi nas okupio da kroz pjesmu doživimo svijet, a Mundo da upozna Moju Baranju. Meri, Anita i Jelena vas čekaju da im se pridružite na jednodnevnoj glazbenoj radionici i zajedno dočekate Munda.
 8. BARANJSKI HOLLYWOOD (MARINA FRANJIN)
  DOB: 12 – 15 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00, 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA:
   Korzo/livada
  Radionica fotografije i filma po baranjski.
 9. BARANJA NA DLANU (IVANA FILIPOVIĆ)
  DOB: 7 – 15 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00, 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA:
   Korzo/livada
  Izrada magneta s motivima Baranje. Polaznici će piliti šperploče, bojiti ih i na njih lijepiti motive Baranje kako bi izradili magnet.
 10. BILJKA U BARANJSKOM BUNARIĆU (GORAN RADULOVIĆ)
  DOB: 7 – 15 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00, 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA:
   Korzo/livada
  Izrada posuda za cvijeće od prirodnih materijala (špaga, drvo, kora drveta) u koje sadimo sukulente. Posudu i biljku možemo pokloniti dragoj osobi.
 11. LUTKE OD SLAME (MARIJA ŠIMIĆ) 
  DOB: od 7 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00, 17:00 – 19:00 sati 
  LOKACIJA:
   Korzo/livada
  Izrada lutkica od slame i haljina od raznih materijala (baranjska nošnja).
 12. GLAZBENA PRIČA (MAJA VARGA)
  DOB: 6 – 8 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00, 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: Škola

  Radionica u kojoj upoznajemo razne instrumente, kako ih svirati te ćemo kroz potpuno novu pjesmu upoznati se s ljepotom suradnje, prijateljstva, sviranja i nastupiti pred publikom.
 13. BOJE I JA KROZ GLAZBU I PLES (ANTONIJA BLAŽEVIĆ)
  DOB: 4 – 14 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00, 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA:
   Korzo/livada
  Plesna radionica u kojoj doznajemo koje su moje boje, boje mojih koraka, jesu li moje emocije obojane. Želimo prikazati boje kao poticaj za kretanje, kreativno izražavanje i izražavanje emocija.
 14. MIŠKOVA ČUDESNA BARANJA: Izrada baranjskog čitopisa (DANICA BUKNA)
  DOB: 9 – 12 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00 sati
  LOKACIJA:
   Korzo/livada
  Radionica Gradske knjižnice Beli Manastir temelji se na maskoti patuljku Mišku koji će biti glavni lik koji putuje baranjskim krajolikom i predstavlja baranjska mjesta i knjige. Djeca će izrađivati geografsku kartu od papira na koju će se lijepiti Viber naljepnice i QR kodove koji će upućivati na mrežni katalog Knjižnice, a sadržavat će knjige za djecu baranjskih autora i književnika koji su posjetili Gradsku knjižnicu Beli Manastir. 
 15. MIŠKOVA ČUDESNA BARANJA: Moja Baranja u slikama i asocijacijama (RENATA BENIĆ)
  DOB: 6 – 10 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00 sati
  LOKACIJA:
   Korzo/livada
  Radionica u kojoj će se prepoznavati baranjske lokacije i mjesta igrom asocijacije.
 16. MIŠKOVA ČUDESNA BARANJA: Baranjski stihopis (KRUNOSLAV MIJATOV)
  DOB: 9 – 12 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00 sati
  LOKACIJA:
   Korzo/livada
  Zabavna radionica u kojoj ćemo zajedno stvarati i pisati pjesme slobodnim stihom.
 17. KULTURNA BAŠTINA (IVANA KOSTADINOVIĆ)
  DOB: od 6 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00, 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA:
   Korzo/livada
  Likovna radionica izrade slika kulturne baštine na ljepenki u raznim tehnikama.
 18. MITOLOGIJA STARIH SLAVENA (DARIJA KLARIČIĆ VEG, INES BANEK)
  DOB: 7 – 15 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00, 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA:
   Korzo/livada
  Radionica razvoja čitalačkih i spisateljskih vještina.
 19. DRUŠTVENA IGRA – ZEMLJA RIZIKA (ZORA DRAGUN ŠMITAL, SILVANA PIRIĆ) 
  DOB: od 5 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00 sati
  LOKACIJA:
   Korzo/livada
  Radionica na temu katastrofa i sustava civilne zaštite; upoznavanje žurnih službi igrajući društvenu igru Zemlja rizika. Uz to tu je i likovna radionica za djecu i mlade na temu katastrofa i sustava civilne zaštite, upoznavanje žurnih službi i broja 112 te izrada bojanke.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Valpovo

VALPOVO – MOJA POVIJEST

PONEDJELJAK I UTORAK, 28. i 29. KOLOVOZA 2023.

LOKACIJA: OŠ Matije Petra Katančića Valpovo (Ulica Ive Lole Ribara 3), Park Dvorca Norman-Prandau i Muzej Valpovštine u Dvorcu

Prijave na www.zemljabezgranica.com

U slučaju lošeg vremena pratiti FB Udruga Breza i web Festivala.

 1. VITEZOVI I PRINCEZE (JASNA KOMENDANOVIĆ, DRUŠTVO “NAŠA DJECA” GRADA OSIJEKA)
  DOB: 4 – 10 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: Park Dvorca
  Radionica izrade štitova, oklopa, mačeva i kruna za male vitezove i prinčeve te plašteva, kruna i tijara za male princeze i dvorske dame.
 2. RAZVOJ PLESA – INDEPENDANCE (SILVIJA KASUMOVIĆ, IVONA ZITA)
  DOB: 7 – 12 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: Park Dvorca

  Plesna radionica plesnog kluba Independance. Tijekom radionice polaznici će imati priliku otputovati u prošlost te proučiti plesne stilove od davnih 20-tih godina prošlog stoljeća do danas. Zaplesat će se na različite ritmove glazbe te na kraju sve to upakirati u jednu veselu plesnu sekvencu.
 3. IZ PROŠLOSTI U BUDUĆNOST – RITMOM! (BRANKO TRAJKOV TRAK)
  DOB: od 13 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: OŠ M.P.Katančića

  Bubnjarska radionica  u kojoj ćemo stvoriti glazbu bez potrebnih prethodnih vještina i znanja.
 4. THE BAND – MUSIC ART INCUBATOR (SLAVEN BATOREK, MARKO GLAVICA)
  DOB: od 4 -15 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: OŠ M.P.Katančića

  Glazbena radionica Music Art Incubatora u kojoj će polaznici radionice imati priliku vidjeti, čuti i isprobati svirati različite instrumente. Pričat ćemo o glazbi, svirati, pjevati i pokušati kod djece stvoriti interes za bavljenje glazbom.
 5. CIRKORAMA – ŽONGLIRANJE I MANIPULACIJA OBJEKTIMA (RATKO BOKIĆ)
  DOB: svi
  VRIJEME: 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: Park Dvorca

  Kroz niz zabavnih vježbi i igara sudionici će naučiti osnove žongliranja i manipulacije objektima. Igrat ćemo se prvenstveno lopticama, a ovisno o dinamici usvajanja tehnike koristiti ćemo i čunjeve. 
 6. CIRKORAMA – RADIONICA KLAUNA (PETRA BOKIĆ)
  DOB: svi
  VRIJEME: 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: Park Dvorca
  Sudionici ove radionice kroz grupne i pojedinačne igre ući će u svijet Klauna i vježbati scensko prisutstvo.
 7. CIRKORAMA – ZRAČNE AKROBACIJE (JADRANKA ŽINIĆ MIJATOVIĆ)
  DOB: svi
  VRIJEME: 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: Park Dvorca
  Na ovoj radionici učit ćemo osnove akrobacija na akrobatskoj tkanini. Kroz primijenjeno zagrijavanje  pripremit ćemo tijelo za penjanje po tkanini. Učiti ćemo osnovne načine penjanja, čvorove i inverzije. Na kraju slijedi nužno istezanje. Potrebno je doći u udobnoj odjeći. 
 8. CIRKORAMA – PODNE AKROBACIJE
  DOB: svi
  VRIJEME:
  17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: Park Dvorca
  Radionica podnih akrobacija za sve sadašnje i buduće akrobate. Dođite u udobonoj odjeći.
 9. HODANJE PO OBLACIMA (KARLA ŠIBALIĆ)
  DOB: od 7 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: OŠ M.P.Katančića

  Radionica štulanja – stara drevna vještina hodanja po oblacima i drugim nebeskim tijelima.
 10. JEDNOM DAVNO U VALPOVU (JELENA LACKOVIĆ)
  DOB: 4 – 7 godina 
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: OŠ M.P.Katančića

  Polaznici će kroz različite radno-praktične, senzoričke, likovne i kreativne aktivnosti proširivati spoznaje o povijesti Valpova. Uz različite ponuđene materijalne poticaje, djeca će moći tražiti “fosile” i “blago” valpovačkih grofova čime će se poticati njihov interes za istraživanje prošlosti svog kraja. Svi će polaznici uz pomoć različitih materijala moći izraditi fosile, nakit i novčiće.
 11. GROFOVSKA MODA (LUCIJA MARKEŠIĆ)
  DOB: 4 – 7 godina 
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: OŠ M.P.Katančića

  Polaznici će kroz različite dramske, kreativne i likovne aktivnosti proširivati spoznaje o plemićkoj odjeći 18. i 19. stoljeća. Voditeljica će biti odjevena u baroknu krinolinu kakvu su nosile valpovačke grofice, a uz nju će biti i valpovački grof. Svi će moći uživo vidjeti kako je izgledala njihova odjeća. Također, polaznici će moći izraditi lutkice grofice ili grofa od komadića tkanine te lepeze kao modnog detalja. 11.
 12. KRIPTOGRAFIJA (IVA ČERNOŠEK)
  DOB: 8 – 12 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: OŠ M.P.Katančića

  Polaznici će usvojiti pojam kriptografije i načine kodiranja u prošlosti i danas, a zatim će uz pomoć kodova odgonetnuti postavljene zagonetke. Na kraju će kodirati svoje ime uz pomoć konkreta.
 13. GROFICA VELIKOG SRCA (IVANA KAPULAR) 
  DOB: 9 – 12 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: OŠ M.P.Katančića

  Polaznici će se upoznati sa životom grofice Julianne Normann, svakodnevnim životom valpovačkih vlastelina te izrađivati lepeze po uzoru kakve su koristili valpovačke grofice i barunica.
 14. FOTOGRAFIJOM U PROŠLOST (GORAN KUPČERIĆ)
  DOB: 8 – 12 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: OŠ M.P.Katančića

  Radionica fotografiranja i izrade fotografija. Najvažniji je cilj naučiti polaznike o kompoziciji fotografije uz savjete za dobru fotografiju. Predviđene su vježbe portreta, makro fotografije, dokumentarne fotografije i ulične fotografije te naravno, izložba! Polaznici trebaju ponijeti sa sobom foto aparat.
 15. VESELI KIŠOBRANI (BILJANA PANTOŠ)
  DOB: svi
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: OŠ M.P.Katančića

  Radionica oslikavanja kišobrana i modeliranja. 
 16. MISLITI ILI NE MISLITI? (IVANA KUNA) 
  DOB: 11 – 15 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: OŠ M.P.Katančića

  Debatna radionica u kojoj učimo govoriti, komunicirati i jedni drugima pravilno izreći sve što nam je na pameti
 17. ARHEOLOGIJA!!!! (MARTA ĐURKOVIĆ) 
  DOB: od 10 – 12 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: Muzej u Dvorcu
  Radionica istraživanja prošlosti grada Valpova. Upoznavanje s pojmom arheologije uz prezentaciju arheoloških predmeta iz Muzeja Valpovštine i ispunjavanje nastavnog listića te izradu arheoloških predmeta od gline. 
  Iz kutija s pijeskom polaznici ‘iskopavaju’ dijelove predmeta koje potom sastavljaju u cjelinu. Nakon što sastave predmet – KVIZ!
 18. DRUŠTVENA IGRA – ZEMLJA RIZIKA (SILVANA PIRIĆ) 
  DOB: od 5 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00 sati
  LOKACIJA: OŠ M.P.Katančića

  Radionica na temu katastrofa i sustava civilne zaštite; upoznavanje žurnih službi igrajući društvenu igru Zemlja rizika. Uz to tu je i likovna radionica za djecu i mlade na temu katastrofa i sustava civilne zaštite, upoznavanje žurnih službi i broja 112 te izrada bojanki.
 19. VEZEM VEZAK (JASMINA ALILOVIĆ)
  DOB: 6 – 14 godina
  VRIJEME: 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: OŠ M.P.Katančića

  Na radionici će polaznici prenositi tradicionalni šokački vez na papir, nakit i magnetiće. Njihovi uradci prikazat će šareni plošni vez po pismu, nacrtnom uzorku gdje dominiraju biljni i životinjski motivi koji su stilizirani, odnosno geometrizirani.
 20. MOJA ŠARENA SLAVONIJA (ŽELJKA KRIZMANIĆ)
  DOB: 6 – 14 godina
  VRIJEME: 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: OŠ M.P.Katančića

  Na radionici polaznici će ukrašavati lanene vrećice motivom šokačkog veza tradicionalnom tehnikom „trukovanja“ (otiskivanje motiva uz pomoć drvenih i metalnih šablona). Od šperploče će izrezivati drvene magnetiće ukrašene stiliziranim cvjetovima i motivima slavonskih tkanica.
 21. ŠETNJA S PRINCEZAMA (MIA VAREŠANOVIĆ)
  DOB: 4 – 7 godina 
  VRIJEME: Samo 29. 8., 17:00 – 19:00 sati
  LOKACIJA: Park Dvorca

  Pronađite princeze koje će se šetati po parku. Prošetajte s njima i doživite ljepotu valpovačkog dvorca i parka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Đakovo

ĐAKOVO – MOJA ŠKOLA

SRIJEDA, ČETVRTAK I PETAK, 30. i 31. KOLOVOZA te 1. RUJNA 2023.

LOKACIJA: OŠ Ivan Goran Kovačić Đakovo (Ulica kralja Tomislava 25)

Prijave na www.zemljabezgranica.com

U slučaju lošeg vremena pratite FB Udruga Breza i web Festivala.

 1. ŠKOLA S VISOKA (KARLA ŠIBALIĆ)
  DOB: od 7 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Radionica štulanja u kojoj će polaznici naučiti hodati pola metra iznad zemlje kako bi im preskakanje kozlića, ograda i lokvi nakon kiše bilo što lakše.
 2. MOJA MAŠTOVITA ŠKOLA (ROMANO DAUTANAC, MATYLDA GORSZKA)
  DOB: od 5 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Radionice cirkuskih vještina: hula-hoop, pantomima i ulični teatar. Na kraju slijedi prezentacija u obliku male cirkuske predstave s voditeljima i zajedničkim točkama.
 3. MUNDO PUTUJE U ĐAKOVO (MERI JAMAN, ANITA VALO, JELENA RADAN)
  DOB: od 8 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Iz dalekih krajeva, lutak Mundo stiže u Đakovo kako bi nas okupio da kroz pjesmu doživimo svijet, a Mundo da upozna Moju Školu Iz Mašte. Meri, Anita i Jelena vas čekaju da im se pridružite i zajedno dočekate Munda i pokažete mu Moju Školu Iz Mašte.
  NAPOMENA: radionica se održava samo 31.8. i 1.9.2023. 
 4. KLAUN U MENI (SUZANA ŽULJEVIĆ, MIRA SEKEREŠ, VIKTORIJA SEKEREŠ)
  DOB: svi
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Plesna radionica u kojoj polaznici mogu biti ono što žele. Mogu skakati, vikati, biti smiješni i nestašni. Zajedno s polaznicima kroz metodičke vježbe stvorit ćemo performans pod nazivom Cirkus – to je show! koji traje 5 minuta. Obući ćemo se u klaunove te ulicama grada Đakova napraviti paradu sa zastavicama i kanticama te drugim rekvizitima.
 5. ŠKOLA BREAKINGA (MIROSLAV KASUMOVIĆ) 
  DOB: od 12 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Radionica će uvesti polaznike u svijet breakinga, karakterističnu glazbu, povijest i elemente od kojih se ples sastoji. Nakon kratkog zagrijavanja kreće upoznavanje s osnovnim pokretima i elementima u footwork-u i top rock-u.
 6. ZASTAVA ZEMLJE DJECE (MARTINA KOVAČEVIĆ)
  DOB: od 6 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Radionica izrade velike zastave djece na zidu škole dužine 30 metara.
 7. SELF CARE – SELF MADE (ANA PILIPOVIĆ)
  DOB: od 11 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  U njegovanom tijelu, miran duh! Proizvodi za njegu tijela ne moraju biti skupi, niti kupljeni u trgovini. Izradite svoje kreme, balzame, bombice za kupku i počastite sebe i svoje tijelo unikatnim i ručno izrađenim proizvodima.
 8. TERRARIUM HERBARIUM – Vrt u boci (MIRJANA KERETA)
  DOB: od 6 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Gdje god da krenete možete ponijeti svoj vrt sa sobom! Napravite svoj vrt koji ne mora ostati doma dok ste vi na moru. Posadite ga s nama, a ponesite ga svugdje sa sobom!
 9. KREATIVNI MLJAC (Ksenija Tišma Čapo, Mirna Kelić)
  DOB: od 6 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00 sati
  NAPOMENA: RADIONICA SE ODRŽAVA SAMO 30. i 31.8.2023.
  Kakva je to škola iz mašte bez hrane iz mašte? Napravite s nama obrok koji će se svidjeti svima! Gulite, sjeckajte, posolite, promiješajte, stavite začine, bacite čini…a nakon pripreme obroka, uživajte u slasnim zalogajima vlastitog rada.
 10. LUMOS MAXIMA (MARIJANA MIKIĆ)
  DOB: 12 – 15 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Hogwarts dolazi u vaš grad! Bili bezjaci ili čarobnjaci, svejedno je, svi ste dobrodošli. Saznajte kojem domu pripadate, pripremite svoj čarobni napitak, naučite čari…otkrijte s nama svijet čarobnjaštva i uživajte u tri dana škole magije.
 11. GDJE ŽIVE VILE I VILENJACI? (ZRINKA FUNARIĆ) 
  DOB: 9 – 14 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00 sati
  U uvodnom dijelu djeca pripovijedaju voditeljici što znaju o vilama: kako izgledaju, gdje žive i čime se bave. Nakon toga voditeljica im pomoću pop-up knjige Cicely Mary Barker pokazuje gdje žive vile i vilenjaci. Slijedi kreativni dio: izrada kuće/a za vile od staklenki i daas mase (ili glinamola). U gotove kućice umetnemo lampice kako bi dobili osvjetljenje iznutra.
 12. IGRE BEZ GRANICA (MATEJ VINARIĆ)
  DOB: od 8 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Kako su se ljudi zabavljali dok nije bilo sve moguće tehnologije? Smišljali su i igrali različite igre! Skakanje u vreći, kamena s ramena, potezanje užeta, vožnje u limenim kolicima samo su neke od igara koje ćemo igrati. Dođite i okušajte se u starim igrama i pokažite da se i današnje generacije mogu jednako dobro zabaviti.
 13. BUM TRES KVIZOTRES (MARIJA FILIPOVIĆ, GORANKA ŠIMIĆ)
  DOB: od 10 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Znate li svaki hit svevremenskih hitova? Koliko točnih odgovora možete skupiti? Prijavite se i ispitajte svoje znanje, a usput se i dobro zabavite u ovom miksu pub kviza i kviza ne zaboravi stihove. Smijeh, pjesma i zabava su zagarantirani!
 14. BICIKLIRANJEM DO ŠARANA (JOSIP DRMIĆ)
  DOB: od 10 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00 sati
  NAPOMENA: RADIONICA SE ODRŽAVA SAMO 31.8.2023.
  Pripremite svoje bicikle i ostala dvokotačna pomagala pa krenite s nama u avanturu prema jezeru! Kad stignemo do odredišta slijedi nam mala škola ribičije. Tko zna, možda nešto ponesete i doma za ručak!
 15. TIK-TOK-OLO (MIRNA MIKIĆ)
  DOB: svi
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Tik tokeri grada Đakova i okolice pripremite se na #zbgchallenge! 
  Zavrtite TIK-TOK-OLO, odradite izazov, snimite se, postatje video, skupljajte lajkove…vidimo se na velikom ekranu. Za više informacija zapratite nas na Instaču!
 16. BAD MING TONN (RUŽA MIKEŠIĆ – BADMINTON KLUB BAGMINZON ĐAKOVO)
  DOB: od 5 godina
  VRIJEME: 17:00 – 19:00 sati
  Članovi Badminton klub ‘baGminton’ Đakovo predstavit će badminton kao sport, pokazati kako pravilno držati reket, lopticu, kako servirati i drugo. Svaki član kluba će individualno raditi s jednim polaznikom te na kraju odigrati mini turnir, s naglaskom na polaznike, a članovi kluba će biti samo mala pomoć.
 17. HALJINE OD RECIKLIRANOG MATERIJALA – RECIKLETA (SLAVENKA ĆURIĆ)
  DOB: od 8 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Reciklirajte na drugačiji način! Kreirajmo zajedno haljine po najnovijoj modi, a da istovremeno spašavamo svijet. Sve što inače bez razmišljanja bacimo u smeće, u ovoj radionici postaje dio mašte i odjevne kombinacije! Nakon osmišljavanja svojih remek djela, ponosno ćemo ih pokazati na modnoj reviji.
 18. PRIČAONICA (ZRINKA FUNARIĆ)
  DOB: 3 – 6 godina
  VRIJEME: 17:00 – 19:00 sati
  Djeca zamišljaju i pokušavaju nacrtati čudovište po opisu voditeljice. Slijedi izložba čudovišta iz mašte. Nakon toga slijedi priča o Grubzonu i mišu (Grubzon, Julia Donaldson). Nakon pričaonice provodi se interpretacija i analiza teksta kroz razgovor s djecom. Za kraj slijedi kreativni zadatak: izrada lanterni s likom Grubzona.
 19. DOKTOR PLIŠKO (LUKA KLOBUČARIĆ)
  DOB: 4 – 9 godina
  VRIJEME: 17:00 – 19:00 sati
  Što učiniti kad se naš plišanac razboli? Straha nema jer naš doktor Pliško naučit će vas kako pomoći svojim plišancima u nevolji. Donesite svog plišanca i pomozite mu da se osjeća najbolje! Jer sretan plišanac znači sretna igra!
 20. DRUŠTVENA IGRA – ZEMLJA RIZIKA (ZORA DRAGUN ŠMITAL I SILVANA PIRIĆ)
  DOB: od 5 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Radionica na temu katastrofa i sustava civilne zaštite; upoznavanje žurnih službi igrajući društvenu igru Zemlja rizika. Uz to tu je i likovna radionica za djecu i mlade na temu katastrofa i sustava civilne zaštite, upoznavanje žurnih službi i broja 112 te izrada bojanki.
 21. DRAMA KNJIGA RAZBIBRIGA (GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA ĐAKOVO)
  DOB: od 10 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00 sati
  NAPOMENA: RADIONICA SE ODRŽAVA SAMO 30.8.2023.
  Želiš se okušati u glumi? Voliš knjige i kreativu? Uvijek nešto izrađuješ, izrezuješ i crtaš? Odlično! Imamo pravu radionicu za tebe! Igrokaz humorističnog sadržaja s fora likovima i prefora ‘jezikom’. Jesu li ti roditelji ikad spomenuli ‘šatrovački’? Nisu? Još bolje! Pridruži nam se i postani dio naše jezikolomac ekipe. Očekujte dobru zabavu i smijeh do suza.
 22. PLESNI VREMEPLOV (MIRNA MIKIĆ) 
  DOB: od 12  godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Zaplešite s nama kao nekada i to uz najveće hitove svih vremena. Upustite se u plesno putovanje kroz vrijeme. Uz dobro poznate plesne korake i odličnu glazbu uživajte u ludoj energiji koju nam ples uvijek pruži! 
 23. PRONAĐI I TI NAJVEĆE BLAGO (S. MARTA MARIJA KOVAČIĆ)
  DOB: 10 – 15 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Radionica je osmišljena tako da polaznici postupno otkrivaju blago i da ga na kraju i pronađu. Posebnost radionice jest u tome što se sastoji od niza sitnih iznenađenja koja sudionici (djeca) otkrivaju na putu do najvećeg Blaga. 
 24. ŠKOLA IZ MAŠTE (ANA TOMIĆ i  Dajana Karas Dragić)
  DOB: 11 – 15 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Likovna radionica osmišljena kao oslikavanje i restauracija starog školskog namještaja (školske klupe, stolice i sl.). Učenici će se prisjetiti likovnog sadržaja (točka, crta, ploha, tekstura, rasteri) te ih povezati u jedno i aplicirati na školski namještaj. Restauriranjem starih monotonih klupa i stolica oživjet će svoju školu iz mašte te im udahnuti novi, razigrani duh.
 25. RECIKLIRAJMO KREATIVNO – IGRA BEZ GRANICA (ANKICA KARAKAŠ RADOŠEVIĆ, ANITA DRMIĆ, ŽELJKA MIŠKIĆ MILKOVIĆ)
  DOB: 5  – 10 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Radionica je namijenjena djeci i roditeljima (bakama i djedovima). Tijekom radionice potaknuti ćemo polaznike na zajedničku (brzu) izradu igračaka i osmišljavanje igara s otpadnim (priručnim ) materijalima iz svoga kućanstva. Radionicu počinjemo natjecanjem ekipa u igrama čiji su rekviziti izrađeni  kreativnim recikliranjem. Potom od priručnih materijala, koje smo pripremili, pozovemo sudionike radionice da osmisle igru ili igračku i izrade je. U završnom dijelu radionice sudionici prezentiraju svoju igru ili igračku.
 26. LJUDSKO TIJELO – GLAZBENI INSTRUMENT BEZ GRANICA (SANDRO FUNARIĆ) 
  DOB: 7 – 14 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Voditelji uče polaznike različitim mogućnostima muziciranja: od pjevanja, do body percussiona (sviranja/bubnjanja na djelovima tijela), pjevanja i sviranja plastičnim čašama (Cup song) i sl. 
 27. ČAROLIJA OSJETA (ANTONIJA KLEMEN)
  DOB: od 5 godina
  VRIJEME: 9:00 – 11:00; 17:00 – 19:00 sati
  Radionica za djecu s teškoćama u razvoju. Izrada čarobnih (motivi iz mašte) motiva iz prirode od gline i glinamola na papirnatom tanjuru te po želji bojanje gotovog rada.

Tekst i foto: ZBG