30. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Osijeku! Cijeli rujan! Mjesec židovske kulture 2023. Pogledajte program…

2 min read
Nakon 20 godina obilježavanja EDJC-a i organiziranja jednodnevnog programa, nastala je manifestacija koja traje cijeli mjesec.

– Od nedjelje 3. rujna do subote 30. rujna održat će se Mjesec židovske kulture koji Židovska općina Osijek organizira sada već treću godinu za redom – javljaju iz Židovske općine Osijek dodajući…

– Ova manifestacija dio je Europskog dana židovske kulture (EDJC), koji se od 2000. godine organizira diljem Europe. Cilj ove velike europske manifestacije, poznate i pod nazivom Dan otvorenih vrata, je istaknuti raznolikost i bogatstvo judaizma te njegovu lokalnu, regionalnu i nacionalnu povijesnu važnost, sa čvrstom namjerom promicanja dijaloga i tolerancije putem predavanja, koncerata, izložbi, kazališnih predstava, promocija knjiga, projekcija filmova, radionica za djecu i drugih aktivnosti koje se odvijaju istovremeno na cijelom kontinentu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Time se širem građanstvu pruža prilika da nauče više o židovskoj kulturi i tradiciji, slijedeći tragove koje su Židovi ostavili za sobom čak i u mjestima gdje židovske populacije uopće više nema. Prošle godine je širom Europe na taj dan organizirano gotovo 900 različitih aktivnosti i bilo je oko 150 000 posjetitelja.

– Ove se godine očekuje sudjelovanje 35 europskih zemalja i uključenje preko 300 gradova.

– U nekim je zemljama ovaj dan tijekom godina prerastao u događaj koji se odvija dulji vremenski period.

– To se dogodilo i u Osijeku. Nakon 20 godina obilježavanja EDJC-a i organiziranja jednodnevnog programa, nastala je manifestacija koja traje cijeli mjesec. Za ovogodišnji Mjesec židovske kulture pripremljen je raznovrstan program što će zainteresiranima omogućiti veliki izbor.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Judaizam se prenosi kroz sjećanje – kolektivno ili individualno, kroz povijest ili narativ. Hebrejska riječ zahor (sjeti se, pamti) dominira biblijskim tekstom. Strašne tragedije učinile su židovsku povijest i njezina sjećanja neizostavnom, univerzalnom baštinom, nekom vrstom svjetske svijesti koja se mora dijeliti. Upravo to je razlog zbog kojega je Sjećanje odabrano za krovnu temu ovogodišnjeg Europskog dana židovske kulture.

– ŽO Osijek će tijekom Mjeseca židovske kulture provući ovu temu kroz nekoliko programa – sjetit ćemo se diplomata koji su žrtvovali svoje živote da bi spašavali Židove, kroz mnoštvo predavanja i organizirane šetnje gradom sjetit ćemo se mnogih ličnosti i događaja iz prošlosti, prisjetit ćemo se glazbe i likovnih izričaja židovskih autora, sjetit ćemo se židovskih književnika kroz njihova djela i biografije, sjetit ćemo se bogatog nasljeđa u pjesmi i plesu, nećemo zaobići ni poznati židovski humor, no sjetit ćemo se i nekih tragičnih događaja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Pozivamo sve zainteresirane da potraže program na službenim stranicama Židovske općine Osijek www.zo-osijek.hr, na facebook stranici Mjeseca židovske kulture ili na plakatima koji će biti postavljeni po Osijeku i da se upoznaju s kulturom naroda koji je na ovom području tijekom godina ostavio duboki trag – zaključuju.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

Program-2023