1. listopada 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Od petka 1.9. u 9 sati, nakon 5 godina, ulicama Osijeka ponovno vozi – pauk!

3 min read

Unikom kreće od sutra! Danas je predstavljen ranije najavljeni početak ponovnog rada službe za odvoz i blokiranje vozila, pauka u Osijeku. Poslije 5 godina pauk će od petka, od 1. rujna 2023. godine, od 9 sati, ponovno voziti ulicama Osijeka.

– Zadnji puta je pauk vozio Osijekom 2018. godine. Grad je već 5 godina bez pauka i zato mislim da je ovo veliki korak naprijed kada govorimo o komunalnom redu. Svjedočili smo brojnim zastojima tramvaja, brojnim situacijama u kojima je bio neophodan – kazao je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, dodajući su kazne za parkrianje, primjerice, na zelenim površinama, 150 eura.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Odluka za to donesena je i na Gradskom vijeću Grada Osijeka, Unikomu dodijeljena ta uloga, što je najbolje moguće rješenje. Jer, privatnicima se to često nije isplatilo. I ima smisla. Jer, koštaju radnici, gorivo… pa za isplativost treba 20-30 vozila dnevno!?

Dakle, od sutra će to raditi Unikom, gradska tvrtka, unutarnji resursi. Nabavili su vozilo i kreću. A svako premješteno vozilo odlazi na Unikovomu kompostanu, gdje ga se može preuzeti, uz plaćanje, razumije se. Bilo je to i više nego potrebno Osijeku, jer vrlo često je bilo slučajeva gdje to nije samo ‘nepropisno parkiranje’, već bi netko blokirao prilaze, kolnike, prugu…

Inače, oko 1.750 je bilo naplaćenih kazni 2020. godine za nepropisno parkiranje, mahom na zelenim površinama, a prošle godine oko 11.000, otkako je Osijek povećao broj redara i brigu o komunalnom redu u Gradu.

Direktor Unikoma Igor Pandžić na predstavljanju je pojasnio sva ‘pravila igre’, uvjete premještanja vozila, visinu kazne, mjesto odvoza vozila…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ovo je još jedna od komunalnih djelatnosti u nizu koju preuzimamo. Mi smo se restrukturirali unutar svojih redova. Imamo sve spremno i za odvoz većih, manjih vozila… – počeo je Pandžić, dodajući kako je iznos ‘kazne’, odnosno naknade za premještanje nepropisnog parkrianog vozila 100 eura, dok će postojati i cijena za pokušaj podizanja (pola cijene), za dnevnu ležarinu od 10 eura, za one koji ne dođu po vozilo unutar 24 sata.

Za velika vozila poput autobusa postoje ‘lisice’. Njih se neće ovoziti, ali će ih se blokirati, a cijena je tada 120 eura. Broj zaposlenih i radno vrijeme pauka će se prilagođavati sukladno potrebama.

Nalog će za odvoz ili blokiranje izdavati ili policija ili redari. Unikom ih neće moći samoinicijativno podići niti ima smisla da netko zove izravno Unikom. Dakle, policija ili redari izdaju nalog Unikomu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Naravno, može se i izravno zvati Unikom, ako je netko stao na vaš kolni ulaz, ulaz u privatnom vlasništvu, ali onda vi plaćate pa se razračunavate s podignutim vozilom, odnosno vlasnikom.

Djelatnici Unikoma će imati i kamere na radnim odijelima, čime će se jasno vidjeti svako ranije oštećenje na vozilu, cijeli proces podizanja vozila.

I napokon, dođete li na mjesto gdje ste ostavili vozilo, a vozila nema, Unikom će imati telefonski broj za provjeru, prije nego posumnjate na krađu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Od petka 1.9.2023. godine u Osijeku s radom započinje Unikomova Služba za premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila. Lokacija na koju će se odvoziti nepropisno zaustavljena i parkirana vozila je Biljska cesta 82 (kod Kompostane). Radno vrijeme tijekom kojega građani mogu preuzimati vozila je svakim danom od 9 do 21h, a premještanje će se obavljati tijekom cijeloga dana kroz ustrojeno dežurstvo. Telefonski broj putem kojega građani mogu provjeriti je li njihovo vozilo premješteno je 0800 200 025 – objavio je naknadno i Unikom na Facebooku.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija), Unikom, Facebook (screenshot)