25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Epska bitka’ s komarcima na samom kraju! Nema ih, ali ‘puni se’ Kopački! Vulin: “Spremni smo”

2 min read

Bude li potrebe, osigurat će se i dodatna sredstva, ali valja znati da je Grad Osijek ove godine, zbog dvije ‘poplave’, u svibnju i kolovozu, braneći nas od komaraca, na tretiranje istih, larvicidno i adultcidno, iz aviona i sa tla, utrošio 1,44 milijuna eura, od raspoloživih 1,5. Bila je to ‘epska bitka’ poslije dva visoka vodostaja, ali i brzih reakcija Zavoda i Grada.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin održao je danas konferenciju za novinstvo, kazavši kako vjeruje da će preostalih 53.000 eura biti dovoljno do kraja sezone. Ruku na srce, komaraca više i nema. Posljednji tretmani su ‘potamanili’ izleglu ‘ekipu’ u kolovozu, a vrijeme je sve hladnije.

– Ako ipak budemo imali značajniju novu pojavu komaraca, svakako ćemo osigurati dodatna sredstva – kazao je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

Vrijedi znati da je Osijek ove godine, prvi puta otako je tretmana komaraca, sporazmno pomagao i okolne općine, nastojeći spriječiti dolazak komaraca u Osijek, budući da okolna mjesta i poplavna područja ‘uzgajaju’ 95% kasnijih komaraca u Osijeku. A sredstva, osim proračunski predviđenih, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, uz kolegu saborskog zastupnika Gorana Ivanovića, lobirao je u Hrvatskom Saboru, što je bio jedini kasnije usvojeni proračunski amandman u Hrvatskoj.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ova godina je bilo iznimno zahtjevna, sa četiri vodena vala Drave i Dunava, od kojih je posljednji na Dunavu napunio vodom područje Parka prirode Kopački rit. Tako da…, moguća je pojava još jedne generacije komaraca – kazao je Vulin, dodajući da ide hladnije vrijeme i da će se situacija pratiti.

– Odrađuju se sve pripreme za larvicidno tretiranje posebnog zoološkog rezervata Parka prirode Kopački rit, za što je Gradska uprava dobila dopuštenje nadležnih državnih institucija – dodao je Vulin.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– S obzirom na geografski položaj grada Osijeka, koji je okružen močvarnim i poplavnim područjima, nemoguće je očekivati da tijekom cijele sezone ne bude komaraca.  Bližimo se kraju sezone i relativno sam zadovoljan ovogodišnjom borbom protiv komaraca, jer smo ipak veći dio ljeta mogli biti mirni i održavati aktivnosti na otvorenom – kazao je na kraju Vulin.

Foto: Grad Osijek (screenshot, arhiva)