22. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Potresno svjedočanstvo i vapaj Slavonke sustavu! Njezina je majka otišla u bolovima…

2 min read

Slavonka ne krivi liječnike. Ni bolnicu. Poznaje zdravstveni sustav. Zna dobro da nema eutanazije u našoj zemlji, ali uz izuzetno bolno iskustvo s majkom i jednom slavonskom bolnicom, smatra da sustav ne smije dozvoliti da bilo tko svoje zadnje ovozemaljske dane provodi gušeći se ili u bolovima.

Jutarnji list donosi svjedočenje jedne Slavonke, a koju je na emotivne rane sjetio istup anesteziologinje Sanje Ćosić, koja je poslije smrti zaručnika, ortopeda zagrebačkog KBC-a, dr. Krešimira Crnogaće, progovorila o teškim trenucima prije odlaska i manjkavoj palijativnoj skrbi, moleći sustav da se informira, pomogne, omogući odgovarajuću upotrebu morfija.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Moja majka umirala je u najgorim mukama i bila je svjesna svega do zadnjeg trenutka. To je bila najgora moguća agonija od koje se ni nakon tri godine nisam oporavila. Gušila se i preklinjala me da joj pomognem i da joj olakšamo muke. Budući da na kraju nije mogla govoriti, uzela je papirić sa stolića kraj kreveta i napisala drhtavom rukom – želim umrijeti. Molila sam da ju sediraju, ali su joj davali lijekove u dozama za djecu – kazala je o svom bolnom iskustvu Slavonka za Jutarnji list.

Bila je riječ o dijagnozi multipli mijelom. Njezina je majka posljednje dane provela u bolnici u Slavoniji, za koju Slavonka kaže kako je ime nebitno, jer bolnica s tim nema ništa, već sustav, manjkava palijativa. Njezina je majka, dodaje, u posljednjim danima imala kanilu u vratu, infuziju, kateter i PEG, kojim se bolesnika putem cijevi hrani izravno u želudac…

– …umirala je od gladi i žeđi. Govorila je ‘ne mogu više’, a ja sam molila Boga da bude bez svijesti… – nizala je svoje svedočanstvo kći za Jutarnji list.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Kad je jasno da pacijent umire i zna da mu je kraj, mora mu se olakšati i sedirati ga, da ne bude svjestan toga… – kazala je.

Slavonki je rečeno da joj od sedacije može stati srce, a da se sustav ‘brani’ od moguće tužbe, što njoj nije bilo ni na kraj pameti, a vjeruje ni nikome drugom.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Centar za postavke privatnosti

Obavezno

Potrebni kolačići za funkcioniranje stranice.

gdpr,

Analytics

Ovi kolačići pomažu nam pratiti Vašu interakciju sa stranicom i detektirati eventualne probleme.

_gat, _ga, _gid

Analytics

Other