22. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Toplice u Slavoniji nisu htjele primiti na rehabilitaciju HIV pozitivnog mladića!?

2 min read
ruksak tuga tužan mladić

Lipičke toplice, odnosno tamošnja Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, odbile su primiti pacijenta zaraženog HIV-om, doznaje N1 iz pravosudnih izvora, prenoseći sastavnice nepravomoćne presude protiv Toplica Lipik u Požeško-slavonskoj županiji.

Nepravomoćno se, naime, nalaže Toplicama plaćanje odštete mladiću u iznosu od 3.500 eura, jer su ga diskriminirali, piše N1, odnosno uskraćivali mu propisano liječenje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Mladić je u ožujku ’18. godine doznao za zarazu, do srpnja bio hospitaliziran u Zagrebu, da bi po izlasku iz bolnice završio je u invalidskim kolicima. Liječnik specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije uputio ga je u listopadu iste godine na rehabilitaciju, doznaje i piše N1.

Dijagnosticirana mu je spastična parapareza, dodaje N1. Liječnici su vjerovali u opavak, a zaraza HIV-om, naveli su liječnici, nije predstavljala prepreku. Štoviše, dodaju, imao je gotovo nemjerljivu količinu virusa, zbog čega je, potvrdili su također liječnici, piše N1, bio praktično nezarazan. A onda, kada se javio u Toplice Lipik, tamošnji konzilij je zaključio da ga ne mogu primiti zbog ovisnosti o drogi.

– Ne znam kako su došli do tog zaključka kad ja drogu nisam konzumirao. Eksperimentirao sam s njom nekoliko puta, no na ništa se nisam navukao – kazao je mladić na sudu, uvjeren da je odbijen zbog pozitivnog nazala na HIV.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uslijedio je niz postupaka njegove liječnice i HZZO-a, koja je također svjedočila na sudu, dodajući da mu je pokušavala organizirati liječenje drugdje, dok je HZZO, kazao je mladić u svom iskazu, nakon ispitivanja njegovog stanja, Toplicama Lipik naložio dodjelu novog termina.

Primljen je na liječnje 19. kolovoza ’19. godine, skoro godinu poslije.

Kako piše N1, iz HZZO-a su morali intervenirati i slati dopise ministru zdravstva. Mladić se početkom svibnja ’19. obratio preko posredničke udruge i Uredu Pučke pravobraniteljice. Ona je tada upozorila Ministarstvo zdravstva da se ovdje radi o zabranjenoj diskriminaciji.

– Odbijanje i kasnije odugovlačenje njegovog primanja na liječenje ukazuje da je HIV pozitivan status bio jedan od razloga takvog neuobičajenog postupanja što predstavlja diskriminaciju temeljem zdravstvenog stanja – navela je pravobraniteljica.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kada je najzad primljen na liječenje, upozoravali su ga o načinu korištenja inventara. U sobi je bio sam, bazen je mogao koristiti, ali ne i ‘jacuzzi’, što je dodatno učvrstilo njegovo uvjerenje da je diskriminiran.

Više čitajte u izvorniku – N1.

Foto: Pixabay (ilustracija)