22. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Inicijativa 4 grada! Radić: “Uskoro ćemo imati aplikaciju za sve te ustanove, poduzeća i gradsku upravu!”

4 min read

Gradonačelnici Splita, Zagreba, Rijeke i Osijeka, Ivica Puljak, Tomislav Tomašević, Marko Filipović i Ivan Radić s gradskim delegacijama, sastali su se danas u Splitu na novom radnom susretu “Inicijative 4 grada“ – platforme za međugradsku suradnju na temama i projektima od zajedničkog interesa na dobrobit građana.

Inicijativa je pokrenuta u ožujku ove godine u Zagrebu, a teme na kojima četiri najveća hrvatska grada kroz svoje radne skupine proteklih 6 mjeseci aktivno surađuju su priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija. Cilj je ubrzati procese, rješenja i reforme uz uvažavanje pozitivnih iskustava drugih.
Gradonačelnik Splita Ivica Puljak u današnjoj ulozi domaćina poželio je dobrodošlicu svojim kolegama i njihovim suradnicima te podsjetio kako osim problema koje žele rješavati kroz ovu Inicijativu, nastoje razvijati i projekte i ideje koje će postati dodatne vrijednosti, a kasnije bi se mogle preslikati i na druge gradove. Rekao je kako su u proteklom razdoblju radne skupine održale konstruktivne sastanke i upravo suradnju stručnih službi četiri grada istaknuo kao najvažniji dio ove Inicijative.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović predstavio je temu priuštivog stanovanja, koja je, kako je rekao, nakon prva dva sastanka u Zagrebu i Rijeci dominirala i u javnom prostoru, a u međuvremenu je Ministarstvo osnovalo Radnu skupinu u kojoj je u ime Udruge Gradova, ali i ove Inicijative imenovan zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet. – Priuštovo stanovanje je problem hrvatskog društva, cijene nekretnina nezaustavljivo rastu, a centri gradova, posebno na obali, pretvaraju se u aparthotele. Inicijativa za koju ćemo se zalagati s predstavnicima središnje vlasti je građanima omogućiti najam uz sudjelovanje države i jedinica lokalne samouprave, ali i bankama, prvenstveno Svjetske banke koja sudjeluje na današnjim sastancima, a na sljedeći sastanak u Osijeku planiramo pozvati predstavnike Europske investicijske banke, kako bi razradili sveobuhvatni paket za naše građane – zaključio je gradonačelnik Filipović.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić govorio je o temi digitalizacije na primjeru grada kojem je na čelu, a koja je znatno odmakla u odnosu na stanje prije dvije godine. – Osijek u tom području može dati dobra rješenja za probleme s kojima će se ostali gradovi tek susresti u procesu digitalizacije. 2021. godine kada sam preuzeo odgovornost za vođenje Grada Osijeka, razina digitalizacije nije bila na razini na kojoj bi trebala biti u četvrtom gradu po veličini u Hrvatskoj. Kroz razmjenu iskustava radne skupine iz Osijeka sa drugim gradovima došli smo do toga, da smo danas u situaciji da smo popisali sve radne procese u gradskim poduzećima, ustanovama te u gradskoj upravi. Govorimo o 300 procesa. Uskoro ćemo u Osijeku imati jedinstvenu aplikaciju za sve te ustanove, poduzeća i gradsku upravu i do kraja godine će biti i puštena van javna nabava za tu aplikaciju koja će svakako koristiti u boljoj interakciji građana sa gradskom upravom – rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević rekao je kako ga veseli jačanje Inicijative 4 grada te kako se ovaj način nadstranačke suradnje pokazao kao uspješan unatoč razlikama u gradovima, jer puno toga mogu učiti jedni od drugih. Izvijestio je kako je Radna skupina za zelenu tranziciju kojoj je na čelu u međuvremenu održala četiri sastanka, a među važnijim temama raspravljali su o gospodarenju otpadom, obnovi javnog voznog parka i solarizaciji, obzirom na sunčani potencijal cijele Hrvatske. – Krenut ćemo sa solarizacijom javnih zgrada, a potom potaknuti i gospodarske subjekte, stambene zgrade i obiteljske kuće kako bismo se svi skupa pokrenuli u smjeru iskorištavanja ogromnog potencijala i učinili zajednički korak u zelenoj tranziciji – zaključio je gradonačelnik Tomašević.

Na današnjem zajedničkom sastanku svih radnih skupina, Radne skupine za priuštivo stanovanje, Radne skupine za zelenu tranziciju te Radne skupine za digitalizaciju prisustvovala je i voditeljica Operacija Svjetske banke za Hrvatsku Ana Simundža, a potom se Skupini za priuštivo stanovanje u radu pridružio Jehan Arulpragasam, direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Marc Sadler, voditelj programa Svjetske banke za održivi razvoj u EU zemljama sa svojim suradnicima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nakon što je Inicijativa oformljena u Zagrebu i prvi radni susret održan u Rijeci, a danas u Splitu, sljedeći susret predstavnika svih gradova održat će se u Osijeku u studenom.

Tekst i foto: Grad Osijek