22. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Zapela’ vam je pjesma u glavi? Evo zašto, evo koje su najčešće… I kako se oduprijeti…

1 min read

Nije to ništa ozbiljno. Dok ovo čitate, možda će vam pasti na pamet kakva pjesmica pa je se nećete moći riješiti neko vrijeme, dok misli ne preuzme nešto drugo…

Naime, zacijelo ste se našli u situaciji kada vam pjesma ne izlazi iz glave. Ima objašnjenje za to. Psiholozi to nazivaju fenomenom ‘ušni crv’.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– ‘Ušni crvi’, kao nevoljne glazbene slike, primjer su ‘spontane spoznaje’, ili misli koje se pojavljuju iz vedra neba, bez korelacije sa zadatkom koji u tom trenutku obavljate, prenosi Life savvy, piše N1.

Vjerojatnost da vam pjesma ‘zapne u glavi veća je ako ste pjesmu nedavno čuli, često ponavljali, slušali tijekom stresnog razdoblja… Mozak, kažu, prenosi te tekstove sustavu kratkoročnog pamćenja u pokušaju da zadrži tu informaciju.

A tu ‘prste imaju’ i ‘zarazna melodija’, brz tempo, tekst, posebno ako je lak za pamćenje…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najbolji su primjeri tako Poker Face Lady Gage, Who Let the Dogs Out? Baha Mena… Zato što se refren u ovim pjesmama ponavlja.

E, a sada, kako protiv toga? Pokušajte ne slušati glazbu prije spavanja i izbjegavajte prečesto slušanje iste pjesme. Ako ipak ‘zapne’, pokušajte žvakati žvakaću gumu, jer pokreti čeljusti smanjuju spontanu spoznaju.

Foto: Pixabay (ilustracija)