17. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zanima li vas znakovni jezik? Predavanje je u Osijeku, evo kada i gdje…

1 min read
- Upravo na predavanju bit će obrazloženi podrijetlo i utemeljenost nabrojanih uvjerenja, ali i spomenute mnoge druge zanimljivosti koje čine hrvatski znakovni jezik posebnim i dojmljivim...

– U organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek te Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba “Dodir”, u ponedjeljak, 11. rujna 2023. godine s početkom u 18.00 sati održat će se predavanje o hrvatskom znakovnom jeziku pod nazivom “Prepoznaj HZJ kad ga (ne) vidiš!” Predavanje će održati Katarina Jurilj, profesorica hrvatskog jezika i književnosti te voditeljica edukacija u Savezu “Dodir” u prostoru Austrijske čitaonice – javljaju iz GISKO-a i dodaju…

– U sklopu obilježavanja manifestacije “ZnakoFest – nacionalna smotra hrvatskog znakovnog jezika”, prigodno, tijekom rujna kada se obilježava Međunarodni dan znakovnih jezika, u gradovima diljem Hrvatske (Varaždin, Osijek, Split) održat će se predavanje “Prepoznaj HZJ kad ga (ne) vidiš!” kojim se želi široj javnosti približiti hrvatski znakovni jezik i upoznati je sa zajednicom nagluhih, gluhih i gluhoslijepih osoba – korisnicima toga jezika, a zatim i s mogućnostima učenja hrvatskoga znakovnog jezika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Iako je hrvatski znakovni jezik 2015. godine zakonski priznat kao samosvojan jezični sustav s vlastitim gramatičkim pravilima, koji je u potpunosti neovisan o hrvatskom govornom jeziku, dandanas suočava se s brojnim uvjerenjima, poput mišljenja da postoji jedan znakovni jezik, izvodi se isključivo rukama, nema gramatiku te je srodan pantomimi.

– Upravo na predavanju bit će obrazloženi podrijetlo i utemeljenost nabrojanih uvjerenja, ali i spomenute mnoge druge zanimljivosti koje čine hrvatski znakovni jezik posebnim i dojmljivim – zaključuje se.

Foto: Pixabay (ilustracija)