22. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dogovor! Pojedini trgovački lanci ‘skidaju cijene’ na 31. prosinca ’22. već od petka!?

1 min read
Naime, ministar je jučer 'nizao' predsjednike ili članove uprava na pojedinačnim sastancima, a s idejom da se cijene vrate na razine koje su bile 31. prosinca.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je kako su svi trgovci, s kojima je jučer razgovarao, spremni podržati vladinu inicijativu smanjenja cijena proizvoda, njih 360 iz potrošačke košarice. Naime, ministar je jučer ‘nizao’ predsjednike ili članove uprava na pojedinačnim sastancima, a s idejom da se cijene vrate na razine koje su bile 31. prosinca.

Ministar kaže da nisu svi isti, da nemaju svi iste uvjete i situaciju i da će učiniti sve što mogu u okvirima vlastitih mogućnosti, ali da su svi pokazali visoko razumijevanje da treba početi te cijene stavljati pod kontrolu. A kada će cijene početi padati? Dio trgovačkih lanaca mora napraviti kalkulacije, ali neki bi mogli reagirati već od petka, kazao je ministar.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dodao je i da ne vjeruje da će netko izigrati dogovor, jer trgovcima nije u interesu smanjenje kupovne moći građana. Iako to tako nije rekao, podizanje cijena bilo bi, pojednostavljeno rečeno, ‘rezanje grane na kojoj sjede’.

Nadalje, ministar kaže kako nije riječ o 360 proizvoda, već o ukupnoj vrijednosti košarice koja će biti vraćena na 31. prosinca, kod onih koji to mogu napraviti. Drugi, kod kojih to ne ide baš tako, mogli bi realizirati 90% očekivanja i zahtjeva.

Foto: Pixabay (ilustracija)