22. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Najstarija tramvajska stanica u Osijeku promijenila izgled! Dora Kralik donosi novu ilustraciju…

2 min read
Pojednostavljeno, mlada umjetnica 'uresila' je najpoznatije osječko tramvajsko stajalište, ono nasuprot osječkog Doma zdravlja, a gdje su stakla stajališta 'zaigrala' novim likovima i novim ilustracijama svakodnevnog života.

– U sklopu projekta Urbane intervencije, predstavljena je peta po redu umjetnička ilustracija koju potpisuje mlada osječka umjetnica Dora Kralik. Ilustracija nosi naziv “Pogled kroz prozor” te prikazuje prikaze iz svakodnevnog života i susjedskih odnosa – javljaju iz Udruge PLANTaža.

Pojednostavljeno, mlada umjetnica ‘uresila’ je najpoznatije osječko tramvajsko stajalište, ono nasuprot osječkog Doma zdravlja, a gdje su stakla stajališta ‘zaigrala’ novim likovima i novim ilustracijama svakodnevnog života.

– Jedan od značajnijih projekata Udruge PLANTaža su „Urbane intervencije“ koje već petu godinu zaredom predstavljaju umjetničku ilustraciju u sklopu galerije na otvorenom, tramvajske stanice u Osijeku koja datira iz 1926. godine. Najstarija tramvajska stanica u Osijeku postala je tako izložbeni prostor koji svake godine mijenja postav predstavljajući nove radove mladih hrvatskih umjetnica i umjetnika – piše i javlja Darija Walter ispred Udruge, dodajući…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ove nam se godine predstavila osječka umjetnica Dora Kralik. Ova mlada ilustratorica je diplomirala 2020. godine na Odsjeku za vizualne i medijske umjetnosti u Osijeku, diplomski sveučilišni studij ilustracije – dodala je.

– Ideja rada je prikazati prozore u kojima su vidljivi razni karakteri, prikazi iz života i susjedski odnosi. Ilustracije predstavljaju različite svakodnevice i osobnosti. Svaka ilustracija nosi svoju priču koju gledatelj može sam interpretirati kao interakciju između pojedinih ilustracija – kazala je i autorica.

Projekt Urbane intervencije financijski je podržan sredstvima Kulturnog Centra Osijek i Osječko-baranjske županije.

Foto: Tomislav Šilovinac (za Udrugu PLANTaža, odobren prijenos za odabranu objavu)