22. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Idealni uvjeti za smrt’ u prometu u Osijeku i okolici su: Četvrtak od 12 do 16, brzina i alkohol?

4 min read
Sukladno statistici, 'idealni uvjeti za tragediju' su brza vožnja pod utjecajem alkohola, u četvrtak između podne i 16 sati.

– U razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza 2023. godine na području Policijske uprave osječko-baranjske evidentirano je 1.297 (2022. – 1218) prometnih nesreća od kojih 9 (2022. – 12) prometnih nesreća s poginulim osobama, 337 (2022. – 344) prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 951 (2022. – 862) prometna nesreća s materijalnom štetom – uvodnik je u statistički izvadak Policijske uprave osječko-baranjske o stanju u prometu za prvih 8 mjeseci ove godine.

Svaka je statistika manjkava. Tako i ova. Jer kada se kaže da je najmanje prometnih nesreća između ponoći i 4 sata ujutro, to je točno, ali koliko se vozila u to doba kreće!? Sukladno tome, ‘idealni uvjeti za tragediju’ su brza vožnja pod utjecajem alkohola, u četvrtak između podne i 16 sati. Zacijelo da, jer je najveća gužva, najviše je prometnih ionako u tom trenutku. Ali, iz statistike se može jasno iščitati da su alkohol, brzina i neiskustvo i noć ‘vrag’… Potpuna bi slika bila kada bi baze podataka imale informaciju o broju vozila na cesti u svakom trenutku. Međutim, ovo je štivo i bez toga upozoravajuće…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U navedenom razdoblju ukupno je stradala 481 osoba (2022. – 523), od kojih je devet osoba poginulo (2022. – 13), 77 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede (2022. – 107) i 395 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede (2022. – 403) – nastavlja policija…

– Najveći broj prometnih nesreća dogodio se zbog neprilagođene brzine 261,  nepoštivanje prednosti prolaska 230, nepropisna vožnja unatrag 165, nepropisno kretanje vozila na kolniku 133 i drugo.

– U 261 prometnoj nesreći u kojima je uzrok bila nepropisna i neprilagođena brzina ukupno je stradalo 147 osoba od čega je pet osoba poginulo, 30 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede i 112 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede.

– U 133 prometne nesreće počinitelji su imali alkohola u krvi u kojima su dvije osobe poginule, 13 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede i 48 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Prema danima u tjednu najviše prometnih nesreća evidentirano je četvrtkom 218, petkom 214, ponedjeljkom 203, srijedom 187, utorkom 176, subotom 153 i najmanje nedjeljom 146.

– Prema dobu dana najviše prometnih nesreća se dogodilo u vremenu od 12 do 16 sati – 349, od 8 do 12 sati – 345, od 16 do 20 sati – 274, od 20 do 24 sata – 141, od 4 do 8 sati – 116 i najmanje u vremenu od ponoći do 4 sata – 72.

– Mladi vozači su počinitelji u 181 prometnoj nesreći od kojih u dvije s poginulim osobama, 53 s ozlijeđenim osobama i 126 s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama ukupno je stradala 81 osoba od kojih su dvije osobe poginule, osam osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede i 71 osoba je zadobila lake tjelesne ozljede. U 18 prometnih nesreća mladi vozači upravljali su pod utjecajem alkohola.

– Vozači mopeda i motocikla su sudjelovali u 37 prometnih nesreća od kojih u osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 29 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama ukupno je stradala 31 osoba od kojih je 13 osoba zadobilo teške tjelesne ozljede i 18 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede. Navedena skupina su počinitelji 21 prometne nesreće, sedam vozača navedene skupine i jedan putnik nisu imali zaštitnu kacigu na glavi i osam vozača navedene skupine su imali nedopuštenu prisutnost alkohola u krvi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Vozači bicikla sudjelovali su u 73 prometne nesreće od kojih je jedna s poginulim osobama, 53 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama te 19 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Ukupno su stradala 53 vozača bicikla od čega je jedan vozač poginuo, devet vozača bicikala je zadobilo teške tjelesne ozljede i 43 vozača bicikala je zadobilo lake tjelesne ozljede. Vozači bicikala su počinitelji 31 prometne nesreće.

– Pješaci su sudjelovali u 30 prometnih nesreća od kojih tri s poginulim osobama, 25 s ozlijeđenim osobama i dvije s materijalnom štetom. Ukupno je stradalo 29 pješaka od kojih su tri pješaka poginula, šest pješaka je zadobilo teške tjelesne ozljede i 20 pješaka je zadobilo lake tjelesne ozljede. Na pješakom prijelazu evidentirano je sedam prometnih nesreća. Pješaci su počinitelji u dvije prometne nesreće – zaključuju uz savjete.

Savjeti sudionicima u prometu:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

 • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i
 • ispravnosti pneumatika,
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim
 • oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene  vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u  uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)