22. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Jel’ moguće? Na Opus Areni protiv Turske bez gledatelja?

2 min read
HNS nadalje navodi i kako su trenutno pod uvjetnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija te bi nova kazna potencijalno mogla aktivirati kaznu igranja jedne domaće utakmice bez publike. A prvu sljedeću utakmicu naša vrsta igra u Osijeku, protiv Turske, 12. listopada.

UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a zbog rasizma i diskriminacije na utakmici Europskih kvalifikacija između Hrvatske i Latvije. Promatrač FARE-a podnio je izvještaj delegatu utakmice, a u kojem se navodi da je u sektoru s našim navijačima primijećen pojedinac koji je u nekoliko navrata istaknuo ustašku zastavu, navodi HNS na svojoj mrežnoj stranici.

HNS nadalje navodi i kako su trenutno pod uvjetnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija te bi nova kazna potencijalno mogla aktivirati kaznu igranja jedne domaće utakmice bez publike. A prvu sljedeću utakmicu naša vrsta igra u Osijeku, protiv Turske, 12. listopada.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Hrvatski nogometni savez je odmah po prijaviuputio službeni dopis Općinskom sudu u Rijeci, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj te Ravnateljstvu policije sa zamolbom da se očituju o rezultatima kriminalističkog istraživanja i prekršajnog postupka kako bi Savez prilikom svog očitovanja mogao obavijestiti Disciplinsku komisiju o tomu kako će navedene osobe biti procesuirane i sankcionirane. HNS dodaje da je tijekom policijskog postupka, identificirana je i treća osoba koja je pomogla unijeti zastavu na stadion te je protiv sve tri osobe podnesena prekršajna prijava i pokrenut pravosudni postupak.

Savez će, nadalje, obavijestiti o svim detaljima temeljite pripreme i sigurnosnim aktivnostima uoči, za vrijeme i nakon utakmice kako bi se prevenirala i spriječila sva protuzakonita ponašanja, a što je rezultiralo izvrsnom atmosferom bez ijednog nedozvoljenog povika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Nažalost, tri pojedinca dovoljna su da pokvare prekrasnu sliku s Rujevice gdje su naši navijači bili besprijekorni, što je vidljivo i u izvještaju delegata koji nije imao zamjerke na ponašanje navijača. Zahvaljujemo Ravnateljstvu policije na svemu što su u suradnji sa Savezom učinili u pripremi utakmice kako bi ona prošla bez incidenta, no krajnje neodgovorno, protuzakonito i sramotno ponašanje trojice pojedinaca moglo bi rezultirati značajnom štetom za našu reprezentaciju i ugled Republike Hrvatske u cijelosti. Učinit ćemo sve u ovom postupku kako bismo uvjerili Uefu da zbog ponašanja trojice pojedinaca ne treba kazniti sve navijače i našu reprezentaciju te da će hrvatska država odgovarajuće procesuirati ovaj slučaj i poslati snažnu poruku da je takvo ponašanje i veličanje ustaškog pokreta u modernoj, nezavisnoj i europskoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo i strogo kažnjivo. No, postoji realna mogućnost da u Osijeku bude zatvoren dio stadiona, ili čak cijeli, što bi bilo ogromno razočaranje i neprocjenjiva šteta za reprezentaciju i sve njene navijače. Zbog toga ćemo poduzeti zaista sve raspoložive pravne korake kako bi osobe odgovorne za ovaj incident materijalno i pravno odgovarale za ogromnu nanesenu štetu – izjavio je voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta pri HNS-u, Jurica Jurjević.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)