20. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sastanak Radića i Bačića o državnoj imovini koja će se darovati Gradu Osijeku! ‘Rupa’, Unikom, ‘Remiza’…

4 min read
– Četvrta tema je bila tema GPP. Radimo na modernizaciji tramvajske infrastrukture, no naša Remiza je na mjestu koje više nije adekvatno. Na Zelenom polju ima zemljište, koje je državno. Napravit će se procjena, tako da ćemo krenuti i u rješavanje Remize, jer nam je u novom financijskom razdoblju želja širiti tramvajsku mrežu – kazao je Radić.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić sastao se u petak u Osijeku s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem. Glavne teme razgovara bila su zemljišta i nekretnine koja su Gradu Osijeku potrebna za realizaciju bitnih projekata, ali i rješavanje dugogodišnjih problema koji muče građane Osijeka. Obojica su sastanak ocijenili konstruktivnim i zaključili da će se rješenja ubrzo i realizirati.

– Grad Osijek je veliko gradilište, u tijeku su velike investicije i infrastrukturni projekti. Samo iz fondova EU na području grada Osijeka provode se investicije vrijedne 200 milijuna eura. Velika strana investicija američkih investitora gradi se u našoj zoni u Nemetinu na 170 000 m², u drugoj fazi Zone u Nemetinu ostalo je još 30 000 m², a s obzirom da imamo i druge investitore u najavi, potrebna nam je veća površina. Govorimo o površini od 360 000 m² u trećoj fazi Zone u Nemetinu, gdje bi se ona proširila. Ministar ima volju darovati to zemljište i to će se sada rješavati pravnim putem. To Gradu Osijeku puno znači – rekao je gradonačelnik Radić nakon sastanka s ministrom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Druga tema bila je takozvana Rupa u centru grada, jedan od onih problema koji muče građane grada Osijeka više od 30 godina. Vlasnički odnosi su 15/9 između države i drugih suvlasnika. Ubrzo bi išli u određene zamjene zemljišta i na taj način rješavali i taj dugogodišnji problem – izvijestio je gradonačelnik.

– Treća tema bio je Unikom, također priča koja se u ovom gradu priča već 30 godina, da Unikomu nije mjesto u centru grada, nego na nekoj drugoj lokaciji. Ministarstvo ima dobru volju darovati zemljište na koje bismo premjestili Unikom iz centra grada – dodao je gradonačelnik Radić.

– Četvrta tema je bila tema GPP. Radimo na modernizaciji tramvajske infrastrukture, no naša Remiza je na mjestu koje više nije adekvatno. Na Zelenom polju ima zemljište, koje je državno. Napravit će se procjena, tako da ćemo krenuti i u rješavanje Remize, jer nam je u novom financijskom razdoblju želja širiti tramvajsku mrežu – kazao je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Jedna od tema bila je i Tvrđa, gdje su upravo završeni radovi na obnovi. Zgrada u Firingerovoj 3, koja je lice tvrđe, a pola u vlasništvu Republike Hrvatske, pola Grada Osijeka, u derutnom je stanju želja nam je zamijeniti s ministarstvom jednu nekretninu u Kuhačevoj ulici za ovu zgradu u Firingerovoj. Ako smo stopostotni vlasnici imamo veće šanse za prijavljivati na fondove EU ili neke druge izvore financiranja i samim time privesti je namjeni – istaknuo je gradonačelnik.

– Veseli nas i što smo riješili problem o kojem se također godinama priča u gradu Osijeku, a to je tema INA-e kod glavne tržnice. Kroz novi ITU mehanizam uskoro ćemo predstaviti rješenje rekonstrukcije osječke tržnice za koju želimo da bude suvremena tržnica. Tamo se u parku nalazi Ina, koja već godinama zjapi prazna i ne uklapa se. Država će darovati to zemljište gradu Osijeku, a mi ćemo ga privesti namjeni i uklopiti u prostor – napomenuo je gradonačelnik Radić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Bačić ocijenio je ove teme važnima za grad Osijek izrazivši nadu da će se rješenja uskoro i realizirati.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U razgovorima smo se dotaknuli i Nacionalnog plana stambene politike, za koji se nadam da će biti izrađen u prvom kvartalu iduće godine. Cilj je da kroz taj plan uključimo prije svega velike gradove koji imaju potrebu za izgradnjom priuštivih stanova prije svega mladim ljudima – poručio je ministar Bačić ističući da će u radnu skupinu uključiti osječku pročelnicu za gospodarenje imovinom Sandu Pašuld kako bi i Osijek dao svoj doprinos u izradi Plana.

– Razgovarali smo još i o prijedlogu Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, koji je trenutačno u javnom savjetovanju i kojim planiramo funkcionalnu i financijsku decentralizaciju u upravljanju državnom imovinom. To znači da ćemo veliki dio imovine na području gradova i županija u vlasništvu Republike Hrvatske prepustiti na upravljanje i raspolaganje županijama i velikim gradovima. Mislimo da ćemo taj zakon donijeti do kraja godine – zaključio je ministar Bačić.

Tekst i foto: Grad Osijek