22. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

117. sezona u HNK Osijek: U ožujku stižu ‘Maratonci…’, u režiji Olje Đorđević!

2 min read
U ožujku potom stiže spomenuta komedija Maratonci trče počasni krug, koju je Dušan Kovačević napisao kao dramu, a tek je kasnije je pretočena u kultni film.

Danas je u osječkom HNK-u najavljena 117. kazališna sezona! Stižu nove tri dramske predstave, dvije operne i jedna baletna. Iako će možda biti ‘hit’ jedna druga dramska predstava, čim se čuje naslov ‘Maratonci trče počasni krug’ sva je pozornost usmjerena na ovaj ‘evergreen’.

Održana je konferencija za novinare povodom početka nove 117. kazališne sezone, na kojoj su govorili intendant HNK u Osijeku Vladimir Ham, zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, ravnatelj Opere Ladislav Vrgoč i ravnatelj Drame Miroslav Čabraja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Intendant Ham rekao je kako se HNK sezone vodio željom zadržavanja visoke umjetničke razine, ali i da ponude publici premijerne predstave atraktivnih filmskih naslova. Ravnatelj Opere Vrgoč je rekao kako su već u punom radnom zamahu, a prva glazbena premijera je Mozartova Figarov pir, komična opera koju će režirati Krešimir Dolenčić dok će orkestrom ravnati Filip Pavišić i Vladimir Piskunov. U veljači stiže praizvedba baleta Snježna kraljica, prema istoimenoj bajci H.C.Andersena, za koji je glazbu skladao Davor Bobić, a režiju i koreografiju će potpisati Svebor Sečak. Zadnja glazbena premijera bit će Smetanina Prodana nevjesta, komična opera koju će režirati Ozren Prohić.

A onda… Ravnatelj Drame Miroslav Čabraja je ponosan što je prva ovosezonska premijera 27. listopada 2023. drama Jom Kipur ili pomirenje, autorice Ivane Šojat, koju će režirati Želimir Mesarić. U ožujku potom stiže spomenuta komedija Maratonci trče počasni krug, koju je Dušan Kovačević napisao kao dramu, a tek je kasnije je pretočena u kultni film. Maratonce će režirati prekaljena hit-makerica, Olja Đorđević. Zadnja premijera bit će Let iznad kukavičjeg gnijezda, autora Kena Keseya, redatelja Dražena Ferenčine, a čijeg je protagonista u istoimenom filmu utjelovio oskarovac Jack Nicholson.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Intendant je dodao kako će HNK u Osijeku od ove sezone organizirati i matineje subotom pod nazivom Na kavi s umjetnikom. Publika će moći uživati u komornim  djelima glazbenih velikana i recitala u izvedbi članova opernog i dramskog ansambla. Omiljeni jutarnji napitak posluživat će se gratis u kazališnoj kavani uz predočenje kupljene ulaznice. Vladimir Ham rekao je kako i ove sezone nastavljaju s konzorcijem hrvatskih nacionalnih kuća, K-HNK, što znači da će gledatelji imati priliku pogledati čak 8 gostujućih naslova ostalih hrvatskih narodnih kazališta.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković je rekla kako ju posebno veseli bogat ovosezonski program i kazalište puno gledatelja te istaknula da je upravo iz toga razloga donesena odluka o zadržavanju cijena ulaznica kao i prethodne sezone.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Youtube (screenshot)

Centar za postavke privatnosti

Obavezno

Potrebni kolačići za funkcioniranje stranice.

gdpr,

Analytics

Ovi kolačići pomažu nam pratiti Vašu interakciju sa stranicom i detektirati eventualne probleme.

_gat, _ga, _gid

Analytics

Other