28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Muzej Slavonije primio donaciju Jasne Rössler, rođ. Vekić! Garniture namještaja iz doma Karla Weismmanna!

2 min read
...tijekom 2023. godine Muzej je prihvatio donaciju gđe Jasne Rössler, rođene Vekić: tri cjelovite garniture namještaja iz obiteljskoga doma cijenjenoga liječnika Karla Weismmanna.

U sklopu Mjeseca židovske baštine 2023. u osječkom Muzeju Slavonije bit će upriličeno Predavanje o životu pohranjenom u sjećanju: Priča o obiteljima Weissmann i Vekić.

– Ljudski je život izvor dirljivih, začudnih, zanimljivih priča; vječna inspiracija pjesnicima i književnicima. Mnogo je ljudskih priča zabilježeno unutar literarnih korica, no još je i više onih koje se tek prenose s koljena na koljeno – uvodno najavljuje Muzej Slavonije i nastavlja…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Jedno je od poslanja Muzeja Slavonije čuvanje životnih priča čuvanjem predmeta kao materijalnih dokaza postojanja njihovih vlasnika, njihovih autora… svih onih o koje se u jednome trenutku predmet okrznuo. Jedna je takva priča o obitelji osječkog odvjetnika Hermanna Weissmanna, koju smo ispričali 2020. godine. Otvarajući izložbu Priča o nezaboravu, tada smo već najavili da priča nije završena.

– I doista, tijekom 2023. godine Muzej je prihvatio donaciju gđe Jasne Rössler, rođene Vekić: tri cjelovite garniture namještaja iz obiteljskoga doma cijenjenoga liječnika Karla Weismmanna.

– Uz namještaj, darovano je još mnogo sitnica koje pletu priču o obitelji Karla Weissmanna, brata našeg Hermanna s početka priče, i njihovoj vezi s obitelji profesora Vekića. U Muzeju Slavonije je izložena ova donacija i upravo ćemo u prostoru izložbe iz sjećanja oživjeti priču o obiteljima Weismmann i Vekić, dvjema obiteljima međusobno čvrsto povezanima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Predavanje će održati Andreja Šimičić, viša kustosica i voditeljica Odjela umjetničkog obrta, u četvrtak 21. rujna 2023. u 18 sati, u Muzeju Slavonije, Trg sv. Trojstva 6, u Osijeku. Događaj je organiziran u sklopu Mjeseca židovske baštine 2023. godine, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje – zaključuje se u pozivu.

Foto: Muzej Slavonije (screenshot)