6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Možemo i SDP priopćenjima iznijeli tezu o propustima policije u Osijeku!

3 min read
...u slučaju ubojstva u Osijeku, gdje je policijski službenik naposljetku kvalifikacijom DORH-a osumnjičen za ubojstvo osječke studentice.

Političke strane SDP i Možemo danas su u svojim priopćenjima iznijele tezu o propustima u radu policije u slučaju ubojstva u Osijeku, gdje je policijski službenik naposljetku kvalifikacijom DORH-a osumnjičen za ubojstvo osječke studentice.

– Tragični događaj smrtnog stradavanja mlade osječke studentice koju je usmrtio policijski službenik na površinu je iznio niz problema koji svoje ishodište imaju u očitom nefunkcioniranju sustava koji bi trebao štititi građane ove zemlje. Izražavamo, prije svega, našu najdublju sućut obitelji i prijateljima stradale djevojke i osudu čina nasilja koji nas je sve potresao. Slika koju je policija u Hrvatskoj pokazala o sebi i svojim obrascima ponašanja u ovom slučaju apsolutno je neprihvatljiva. Je li ovo izolirani slučaj ili ozbiljno trebamo posumnjati u transparentnost i povjerenje koje možemo imati u institucije države? Trebamo li se zabrinuti po pitanju sigurnosti u našoj zemlji jer ovaj slučaj ozbiljno propitkuje načela koja nam institucije jamče? – stoji u priopćenju Županijske organizacije SDP-a Osječko-baranjske županije, u kojem se još dodaje…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Minimalno što smo nakon ove sramotne farse u Osijeku očekivali bila je reakcija nadležnog ravnatelja i ministra, ali one su nažalost izostale. Potpuno je jasno da se u ovom slučaju radi o neprofesionalnom postupanju, a odgovorne pozivamo na reakciju u skladu s odgovornostima koje nose funkcije koje obnašaju. Očekujemo nedvosmisleno i nepristrano postupanje po svakom obliku nasilja i nedvosmislenu i nepristranu istragu po ovom slučaju u Osijeku koji nesumnjivo narušava integritet policije. Očekujemo odgovornost svih u lancu koji su ovakvo postupanje dopustili te reviziju sustava koji je zaboravio na svoj osnovnu svrhu – zaštitu života, sprječavanje i suzbijanje kažnjivog ponašanja i održavanja povoljnog stanja sigurnosti – potpisuje priopćenje Županijska organizacija SDP-a OBŽ.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Izražavamo tugu i duboku sućut obitelji naše mlade sugrađanke Mihaele Berak, ubijene od strane policijskog službenika. Tužno je što je njezin posljednji ispraćaj održan uz mučan osjećaj da su oni koji su dobili povjerenje da brinu o našoj sigurnosti pokušali prikriti stvarne okolnosti njenog ubojstva. Javnost danima dobiva poluinformacije. Možda se zbog takvog ozračja nije oglasio nitko iz Grada, Grad nije proglasio dan žalosti, možda su zato samo studenti pred TV kamerama. Za ubojstvo javnost saznaje, tragične li simbolike, na Nacionalni dan protiv nasilja nad ženama koji nas podsjeća na tragičan događaj prije 24 godine kada je, također policajac, također policijskim oružjem u sudnici usmrtio svoju suprugu, njenu odvjetnicu i sutkinju, te teško ranio zapisničarku. O ubojstvu saznajemo u vrijeme objave novog paketa zakona kojim se sankcionira femicid. Baš nezgodno za sustav! – napisali su i iz Možemo, dodajući…

– Tražimo ostavku načelnika PU osječko-baranjske kao i brzu i neovisnu istragu Mihaeline smrti, a posebno pokušaja zataškavanja te razotkrivanje i kažnjavanje svih koji su u tome sudjelovali. Ako se istraga ne provede u kratkom roku, odgovornim ćemo smatrati ministra Božinovića te tražiti i njegov opoziv. Osim ovih vatrogasnih mjera, nužno je ozbiljno propitati funkcioniranje sustava – kakav je sustav odabira policijskih službenika? Kako funkcionira provjera njihovih psihofizičkih sposobnosti? Drži li se itko protokola (i kakvi su) pri sumnji na nasilje prema ženama? Ne manje važno: obrazovni sustav još uvijek nije mjesto gdje se učenici osposobljavaju razlikovati nasilje od sukoba, kako reagirati na nasilje i kako se suočavati sa sukobom tako da ne eskalira u nasilje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Uz edukaciju mladih za nenasilje i rodnu ravnopravnost, očito je nužna i edukacija državnih službenika – od onih u socijalnoj skrbi, preko zdravstva i pravosuđa pa do policije. Nužno je  senzibilizirati sustav za nasilje nad ženama i promijeniti kulturu koja žrtvu ne stavlja u fokus, što kako vidimo može voditi i do zataškavanja. Dok ne promijenimo institucionalnu kulturu, izmjene zakona će ostati mrtvo slovo na papiru. Vlada Andreja Plenkovića u sedam godina nije napravila ništa po tom pitanju, pa ne treba očekivati ni da će to napraviti sada. Budite sigurni da mi hoćemo – potpisali su priopćenje vijećnici Grada Osijeka iz redova Možemo Katarina Kruhonja i Boris Kiš.

Foto: Google Street View (screenshot, ilustracija)