29. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječki zatupnik SD-a Hajduković: Vlada sustavno ignorira blokirane građane

3 min read
„Pozivam Vladu i premijera da to hitno učine i pomognu ljudima! Andrej, ne budi Super Hik, pomozi ljudima koji pomoć treba, a ne samo tajkunima i bogatunima!“ – apelira Hajduković.

– Saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković u ponedjeljak je ponovno upozorio na gotovo četvrtinu milijuna građana čiji su računi blokirani i koji su ostavljeni na milost i nemilost inflacije i ekonomskog tsunamija kojem se ne nazire kraj – stoji u uvodniku priopćenja kojeg prenosimo u cijelosti…

PRIOPĆENJE

Kritizirao je Vladu i premijera Plenkovića da dok se razmeću mjerama pomoći sustavno ignoriraju ovu skupinu građana koji žive na rubu siromaštva.

“Već sam ranije upozoravao na ovaj problem, slao otvorena pisma predsjedniku Vlade, no sve to nije dovoljno da se Vlada pokrene. Posebno brine činjenica da je broj građana čiji su računi u dugotrajnoj blokadi, odnosno dulje od godinu dana, u stalnom porastu.” – rekao je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Broj blokiranih potrošača u dugotrajnoj blokadi 31.12.2020. je bio 159.588, 31.12.2021. ih je bilo 175.447, a 31.4.2022. 181.509, dakle oko 75% ukupnog broja blokiranih. Radi se o ljudima koji se iz raznih razloga neće biti u stanju brzo financijski konsolidirati, te moraju preživjeti od iznosa koji im se isplaćuje na zaštićeni račun. Međutim, mnogi blokirani nemaju plaće, pa žive od primitaka koji su zaštićeni od ovrhe poput doplataka za djecu, invalidnine i slično.

Njihova situacija je još gora kada se uzme u obzir činjenica da različite agencije otkupljuju dugovanja i nemoralnim i rubno zakonitim radnjama tjeraju ljude u dužničko ropstvo.

„Mjesecima mi se javljaju građani koju su postali žrtve modernog robovlasništva, pričaju mi svoje tužne priče i ističu kako se nikako iz dužničkog ropstva bez pomoći izvući ne mogu, te kako ih je najviše pogodila inflacija. Plačući, zaključuju da jedino što će svojoj djeci ostaviti u nasljedstvo je dug.“ – kaže Hajduković.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Hajduković predlaže, uz izmjenu Ovršnog zakona, nekoliko brzih i jednostavnih mjera koje bi značajno pomogle: povećanje iznos plaće/mirovine zaštićenog od ovrhe, proširenje broja primitaka izuzetih od ovrhe i promjena redoslijeda naplate duga na način da se prvo otplaćuje glavnica, a tek onda kamate.

„Pozivam Vladu i premijera da to hitno učine i pomognu ljudima! Andrej, ne budi Super Hik, pomozi ljudima koji pomoć treba, a ne samo tajkunima i bogatunima!“ – apelira Hajduković.

Također je komentirao prijedlog novog Zakona o nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH prema kojem bi se planinarski domovi smješteni na državnim i županijskim zemljištima dali na upravljanje javnim ustanovama i županijama, bez ikakvih ingerencija planinarskih društava i Hrvatskog planinarskog saveza iako su planinari i njihova društva jedini koji su se proteklih 7 desetljeća brinuli o tim objektima, a gotovo sve njih i izgradili.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

„Od 47 planinarskih domova i kuća koje se nalaze na zemljištu u vlasništvu RH, s njih 46 formalno ili neformalno upravljaju planinarske udruge, članice Hrvatskog planinarskog saveza! 70 godina je sustav gospodarenja istim savršeno funkcionirao. Zašto to sada žele mijenjati? Pitam se za čiji interes ili koristi, jer sigurno ne ide na korist planinara i drugih zaljubljenika u prirodu!“- zaključio je Hajduković.

Foto: SD (screenshot)