6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO & REPORT Prvi dan nove hitne u Osijeku! Gdje je ‘dr. House’, barem ‘Luka Kovač’!?

2 min read
Cijela zgrada još nije u potpunoj funkciji, oprema se, useljava, ali prizemlje s hitnim ambulantama, prijemom, trijažom, dijagnostikom..., sve radi.

“Neće biti dobro, stojite na urgentnom ulazu…”, poučio je novinare jedan od liječnika. Jer, stali smo baš tako, po pol’ hodnika. “Malo se samo pomjerite…”, dodao je. I u pravu je. Tog trenutka možda hitna pomoć nije dovezla niti jednog pacijenta, ali jest 15-ak od jutra. Nažalost. I opet će. Ali, barem ima na itekakvu lokaciju…

Pucnula je prstima jedna od medicinskih sestara odgovarajući na pitanje kako su prvog dana ovladali prostorom, znaju li u kojoj je ladici šprica, gdje je zavoj… “To su vam sve hitanjci, nema labavo…”, kazala je, nasmijala se i krenula hodnikom, dalje. A hodnik? Gledali smo je li negdje ‘Luka Kovač’, Goran Višnjić, ‘dr. House’, netko…, jer ovo uistinu i za hrvatske i sve druge prilike izgleda ‘svemirski’.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ne daj Bože da ikome ikada liječnik zatreba, posebno ne hitno, ali ako već mora… Osijek i Osječko-baranjska županija danas su dobili novi Objedinjeni hitni bolnički prijem u Huttlerovoj, novu zgradu načinjenu po svim standardima, građenu za hitnu, za medicinu, gdje je sve kako treba biti…

Nema ‘dr. Housea’, ali je ondje bilo više stručnjaka, liječnika, specijalista, dok je internisti dr. Hrvoju Roguljiću za prvo jutro pripala, pojednostavljeno rečeno, ‘supervizorska’ funkcija.

Od jutros od 7 do oko 11 sati 15-ak je pacijenata već bilo primljeno u hitnoj ambulanti, 10-ak gipseva napravljeno u traumi, a nemali broj pacijenata prošao je dežurne ambulante najrazličitijih specijalnosti, izvijestio nas je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najsretniji je činjenicom da je zgrada hitne i medicinske namjene, da ništa ovdje nije prenamijenjeno, da je točno raspoređeno kako bi olakšalo rad, pomoć, dijagnozu…

Za to vrijeme, u čekaonici je gužva, ali ljudi stalno dolaze, druge prozivaju medicinske sestre, tehničari, liječnici…, ‘muving je’ po cijelom prizemlju novog OHBP-a osječkog KBC-a, od prvog dana njegova početka rada. Rade UZV-ovi, rade RTG-ovi, u hitnoj se vide ‘natruhe’ ranijeg rada, jer nije ‘popeglano’ kao za slike. Već je netko prošao ovom sobom prije… A i poslije će, nažalost.

Atmosfera je radna, teško je reći motivirajuća, ali i to, makar liječnicima, sestrama i tehničarima motivacije nikada nije manjkalo. Cijela zgrada još nije u potpunoj funkciji, oprema se, useljava, ali prizemlje s hitnim ambulantama, prijemom, trijažom, dijagnostikom…, sve radi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Imaju i prostor, sobu za pokojnike, na kraju hodnika. Jer, i to je dio života. Ali, onamo nismo i nećemo ići. Kako bi jedan bivši nogometni djelatnik rekao – Ako ikada umrem…

Fotografirali bi mi i više, ali ‘fakat’, smetamo! Do 11:59 smo bili vani. Pogledajte galeriju…

Foto: OsijekExpress.com