1. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Imamo u Slavoniji Muzej bećarca, al’ imat ćemo i Kuću graševine!

2 min read
Ta će priča naposljetku spojiti tri tamošnja vinogorja - Kutjevo, Požega-Pleternica i Pakrac.

Poslije početkom godine otvorenog Muzeja bećarca u Peleternici, Kutjevo će dobiti Kući graševine temeljem projekta Svijet graševine, objavili su nositelji projekta iz Požeško-slavonske županije. Istovremeno, u Pakracu je u tijeku obnova Spahijskog podruma, kulturnog objekta 13. stoljeća. Nositelj buduće Kuće graševine bit će Kutjevo. Ove tri investicije ukupne su vrijednosti 8,73 milijuna eura. Od toga 7,36 milijuna eura sufinancira EU.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Naš cilj već je djelomično ispunjen, jer ono što se trenutačno događa u Pleternici, otkad je u veljači ove godine otvoren Muzej bećarca, nadmašilo je sva naša očekivanja. Muzej bećarca postao je pravi hit, međutim posjetitelji ne obilaze samo muzej, oni razgledavaju i ostale atrakcije, koje su bogate i raznovrsne, uživaju u lokalnoj eno-gastro ponudi i odsjedaju u apartmanima, kućama za odmor, na turističkim gospodarstvima na području čitave županije – navela je županica Antonija Jozić.

Kaže kako se takvi projekti već odražavaju na turističke rezultate, na njihov rast, a Kuća graševine bi mogla ‘punim plućima’ zaživjeti 2027. godine. Jer, Kutjevo je pred ishođenjem građevinske dozvole, a onda se nadaju i novim natječajima. Ta će priča naposljetku spojiti tri tamošnja vinogorja – Kutjevo, Požega-Pleternica i Pakrac.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Spomenuti Spahijski podrum bit će spoj moderne knjižnice i muzeja. Jer, Pakrac je poznat po prvoj kovnici novca u Hrvatskoj iz 13. stoljeća. Tu se kovao – slavonski banovac.

Foto: Pixabay (ilustracija)