6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Novi Zakon o izbornim jedinicama: Evo kako izgledaju slavonske, IV. i V. izborna jedinica…

1 min read
Sve drugo ostaje isto. Bira se 151 zastupnik u 10 izbornih jedinica, od kojih svaka daje 14 zastupnika, 8 dolazi iz redova manjina, 3 iz dijaspore.

Slavoncima se, zapravo, po pitanju izbornih jedinica, ne mijenja ništa. Glasaju u istim izbornim jedinicama kao i do sada, ali su izborne jedinice sada narasle. Posljedica je to demografskih promjena u cijeloj državi.

Od dana stupanja na snagu, svakako sa prvi sljedećim izborima, IV. izborna jedinica, za potrebe ovog teksta ‘naša osječka izborna jedinica’ obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsu županiju u cijelosti, kao i područja dijela Koprivničko-križevačke županije, s gradovima Đurđevac i Koprivnica, kao i općinama Drnje, Đelekovec, Ferdinandovac, Gola, Hlebine, Kalinovac, Kloštar Podravski, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Molve, Novigrad Podravski, Novo Virje, Peteranec, Podravske Sesvete i Virje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Odlučeno je tako danas u Hrvatskom sabotu, novim Zakonom o izbornim jedinicama, zakonom koji ne mijenja postojeći izborni sustav, ali mijenja karte izbornih jedinica. Sukladno tim izmjenama oko petine birača će promijeniti jedinicu u kojoj je sada. Za Zakon je glasalo 77 zastupnika, 56 bilo protiv.

V. izborna jedinica obuhvaća područja Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županijeu cijelosti, kao i dijela Sisačko-moslavačke županije, odnosno gradova Hrvatska Kostajnica i Novska, kao i općina Donji Kukuruzari, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Lipovljani i Majur.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sve drugo ostaje isto. Bira se 151 zastupnik u 10 izbornih jedinica, od kojih svaka daje 14 zastupnika, 8 dolazi iz redova manjina, 3 iz dijaspore.

Foto: Pixabay (ilustracija)