25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dim se širi! Upozorenje izdano već i za dio Vukovarsko-srijemske županije!

3 min read
U poruci se mole građani da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike u Brijestu.

– U 10:45 sati je poslana poruka Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama – SRUUK za područje Općine Tordinci… – javilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP- Hrvatske.

U poruci se mole građani da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike u Brijestu.

Pojednostavljeno, ugroza je prešla granice Osječko-baranjske županije, Brijesta i Osijeka odavno. Sada već govorimo o ugrozi na području dijela Slavonije. Tordinci su jugoistočno od Osijeka, vrlo blizu Vinkovaca, Jarmine, Nuštra, Cerića, Vukovara…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

— — — — — — — — — — — — — —

Na požarištu u Brijestu u prostoru tvrtke Drava International je 180 vatrogasaca s 82 vozila. Prva smjena vatrogasaca je na trijaži u osječkom KBC-u, na pregledu, ali za sada dolaze dobre vijesti o njima. Prethodno su dva vatrogasca ozlijeđena. Na požarištu su nove snage, podignut je i robot Civilne zaštite. Avijacija neće, zbog eventualnog podizanja štetnih čestica raspršivanjem u zrak. Dolaze mobilne mjerne stanice koje će mjeriti zrak po cijeloj županiji. Očekuje se uskoro i izjava iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske žuoanije.

– Županijski i gradski Stožer koordinirano vode računa o situaciji. Ubrzo ćemo imati sve potrebne informacije o kvaliteti vode i zraka. Apeliram na sve one koji ne moraju izvan kuće da ostanu u svojim domovima zatvorenih prozora – kazao je Ivan Anušić, župan osječko-baranjski, a onda je krenuo ‘krešendo’…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Tražim iz forenzičkog instituta iz Zagreba da se pošalju svi koji su mjerodavni u otkrivanju uzroka i razloga izbijanja ovog požara. Neka se utvrde svi propusti vlasnika. Mi upozoravamo već 20 godina. Ovdje se bez nadzora odlažu milijuni tona plastike. Ovo je situacija velike ugroze. Samo saniranje će trajati možda i godinama s ogromnim sredstvima. To trebaju snositi vlasnici objekta i službe koju se trebale doći i ovo provjeriti prije… – govorio je, navodeći da je do sada bilo 7-8 požara.

– Prema podatcima DHMZ-a kvaliteta zraka u Osijeku i vode su zadovoljavajuća. Povećali smo ispitivanja. Zatvorili smo kanale da ne bi ulazila plastika u mrežu. Zbrinuli smo radnike u dvorani Jug 2, na dispoziciji su i gradska poduzeća. Upućujem apel i ja da se istraži kako je moguće da se ovdje godinama odlaže plastika i ugrožava zdravlje stanovnika Osijeka i Osječko-baranjske županije – kazao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na požarište je stigao glavni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Tucaković. Iznimno je zadovoljan reakcijom vatrogasaca i Civilne zaštite, ali ‘pogledava’ prema uzrocima…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ovo je treći puta da ovdje gori u zadnjih 10-ak godina. Sve preventivne mjere koje su trebale biti poduzete, nisu. Ozlijeđena su dva vatrogasca, cijela je prva smjena u trijaži. Snage su zamijenjene. Požar je još aktivan. Bit će sigurno cijeli dan. Vatrogasci će uložiti sve napore. Dodat ćemo i sredstvo u kamione u vodu kojom ćemo usporiti djelovanje vatre – nizao je, skoro bez daha i nastavio…

– Treba provjeravati kakvoću zraka, vode i tla – kazao je Tucaković, glavni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

– Razmatrali smo i dizanje zračnih snaga, ali odustali smo od ideje zbog uvjeta, ali mogućeg dizanja čestica zraka – zaključio je.

Očekuje inspekcijske službe.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Vlasnik je odgovoran za hidrantsku mrežu i za sve što se nalazi unutar ograde. Ovakav požar još nije zabilježen. Bilo je, ali ovako ne.

– Tekuća plastika je napunila kanale, ali službe su odmah zatvorile kanale da ne bi voda odlazila dalje – dodao je Tucaković.

Foto: OBŽ (screenshot)