25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Još nije kraj požara! Župan podnio kaznene prijave! Policija ograđuje prostor! Kreću uzorkovanja tla…

2 min read
Lukić je potom na upit novinara kazao da je župan Ivan Anušić podnio kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe i protiv vlasnika tvrtke, ali sadržaj kaznene prijave, dodaje, nije vidio...

Načelnici obaju Stožera Civilne zaštite, kako Osječko-baranjske županije, tako i Grada Osijeka, zamjenik župana Mato Lukić i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin stali su danas pred novinare oko 13 sati s najnovijim informacijama vezanim za požarište plastike u Brijestu. Ponovljene su mahom informacije važeče i ranije jutros, uz dodatak Lukića kako policija ograđuje prostore nad kojima se sprema provoditi očevid, sukladno čemu će vatrogasci neka od dogašavanja provoditi iz veće udaljenosti. Također Lukić je kazao i da će se sutra sastati prošireni sastavi obaju Stožera kako bi prema županu Ivanu Anušiću izašli s prijedlogom proglašenja Stanja velike nesreće, što je u županijskoj ingerenciji, a što može, dodaje Lukić, prethoditi eventualnom proglašenju Ekološke katastrofe.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Što se kakvoće zraka tiče, Lukić dodaje da su stigle nove ekipe iz Rijeke, da su Zagrepčani otišli, da je razvidno da je zrak dobar gdje je vjetar raspirio dim, odnosno suprotno, ali da rezultate očitavaju stručnjaci i čim ih dostave, isti se objavljuju. Slijede i izmjere tla, dodaje Lukić, a ukoliko ima zagađenja ići će se s prijedlogom proglašenja Ekološke katastrofe. O samom požarištu Lukić je rekao da izgleda poput ‘Hirošime’

Novinari su pitali Vulina o zahtjevima radnika na ranijem prosvjedu, o što ranijem povratku na posao, na što je Vulin rekao da suosjeća sa svima, ali da je stav Grada da je sigurnost na prvom mjestu, da je potrebno, bez prejudiciranja krivnje, obaviti istragu. Građani imaju pravo znati zašto je njihovo zdravlje bilo dovedeno u pitanje, rekao je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Lukić je potom na upit novinara kazao da je župan Ivan Anušić podnio kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe i protiv vlasnika tvrtke, ali sadržaj kaznene prijave, dodaje, nije vidio, tako da o njemu ne može govoriti, odnosno na što se prijava odnosi.

Naposljetku je govorio zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zoran Pakšec, kazavši da je situacija sada zadovoljavajuća, da su ljudi još uvijek na terenu, da su jučer rađena hlađenja površina i zatrpavana zemljom, ali plameni jezičci koji probijaju sugeriraju da se ispod gdjegod stvara plin, koji će nestati. Površina je ponegdje gnjecava, dodaje, da ispod zemljane kore ima otopljene plastike. Jedinice ostaju dežurati i dalje, kraj požara još nije proglašen. Pakšec dodaje da će ostati još sigurno dva dana na požarištu, da danas neće biti kraj požara.

Foto: OBŽ (arhiva)