6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

SDP OBŽ: Tražit ćemo raspravu o ekološkoj katastrofi na sjednici Skupštine idući tjedan

2 min read
- Ljude treba uputiti u ozbiljnost situacije i posljedice koje nas čekaju te daljnje postupanje kako bi zaštitili svoje i zdravlje svojih obitelji... - tvrde iz SDP-a.

– Vijećnici u Skupštini Osječko-baranjske županije, čija je iduća sjednica sazvana za četvrtak 19.10.2023. godine, trebali bi raspravljati o nizu izvješća i zaključaka, ali ne i o ekološkoj katastrofi uzrokovanoj ogromnim požarom uskladištene plastike koji je nedavno buknuo u osječkoj tvrtki (…). Naime, vladajući HDZ ne nalazi shodnim i potrebnim informirati vijećnike, medije i konačno građane o dosadašnjim saznanjima vezanim uz spomenutu katastrofu, a onda i mogućim posljedicama s kojima ćemo godinama živjeti – stoji u uvodu priopćenja SDP-a Osječko-baranjske županije, kojeg prenosimo u cijelosti…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Tragedija koja se dogodila ozbiljna je zdravstvena ugroza za sve nas, posebno za najstarije građane te kronične i teške bolesnike. Ljude treba uputiti u ozbiljnost situacije i posljedice koje nas čekaju te daljnje postupanje kako bi zaštitili svoje i zdravlje svojih obitelji.

– Zato će Klub vijećnika SDP-a u Skupštini OBŽ tražiti da se na idućoj sjednici koja se održava idući tjedan u dnevni red uvrsti rasprava o ovoj katastrofi. Inzistirat ćemo na tome da se provede ozbiljan monitoring i utvrdi područje kontaminacije, da se građane izvijesti o dosadašnjim nalazima te da nadležne institucije žurno izdaju preporuke o postupanju. Živimo u poljoprivrednom kraju koji je ranije pogodila afrička svinjska kuga i dužni smo pravovremeno upozoriti poljoprivrednike na moguće izazove koji ih čekaju vezano uz njihovu poljoprivrednu proizvodnju. Želimo odgovore na pitanje je li voda koju pijemo kontaminirana ili joj prijeti ta opasnost, je li hrana u vrtovima građana u okruženju ugroza za zdravlje ili će to tek postati u godinama pred nama, hoće li se i kako vršiti remedijacija tla…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Smatrajući ovo pitanje najvažnijom temom posljednjih dana za građane naše Županije, pozivamo sve vijećnike u Skupštini da podrže ovaj naš prijedlog i doprinesu raspravi i pronalasku najboljih rješenja za sve žitelje ovog područja – zaključuju iz SDP-a OBŽ u priopćenju kojeg potpisuje Sanja Bježančević, predsjednica Županijske organizacije SDP-a OBŽ i Kluba vijećnika SDP-a u Skupštini OBŽ.

Foto: SDP (screenshot)