16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Prodani zamrzivači u cijelom Osijeku!? Nema ih!? Sve zbog afričke svinjske kuge!?

3 min read
Velikim trgovački lancima poslali smo upit, na koji ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo, ali one koje smo nazvali kao kupci dali su nam odgovor da ledenica većih kapaciteta nema.

Za vikend je u Osijeku u jednoj trgovini prodano 50 komada, prodano je 50 zamrzivača. Potvrdio nam je čovjek ‘između polica’, a od seljaka doznajemo da ih nema ni u drugim velikim trgovinama koje se bave prodajom ‘bijele tehnike’. – Nema ni kod nas – kazao nam je još jedan neimenovani trgovac, kazavši kako je od četvrtka 12. listopada na ovamo, prodano – sve. – Imamo dva-tri komada od 200 litara, to nitko neće, nedovoljno je veliko – dometnuo je trgovac.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zašto je tomu tako? Pretpostavka br. 1 je – ASK. Jer, od pojave afričke svinjske kuge u Osječko-baranjskoj županiji, kako su se počele širiti zone nadzora i zone zaštite, kako su izdane naredbe za klanje do kraja ovog ili sljedećeg mjeseca, ovisno o zoni, a samo ondje gdje afrička svinjska kuga nije evidentirana, nastao je ‘stampedo’ po trgovinama. Nestale su redom ledenice, zamrzivači, ‘škrinje’, kako god ih nazivali.

Jer, vani su visoke temperature, ima još muha, kako nas je poučio jedan mali proizvođač, sukladno čemu meso ne ide u kobasice, seke, kulene, šunke…, već sve u zamrzivač.

Velikim trgovački lancima poslali smo upit, ali one koje smo nazvali kao kupci dali su nam odgovor da ledenica većih kapaciteta nema. Pitanje je glasilo: “…je li istina da su i kod Vas rasprodani zamrzivači, ledenice većih kapaciteta u prodajnim centrima u Osijeku i okolici? I kakva je uopće mogućnost nabave, s obzirom na stanja dobavljača?”

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Sutra nam u poslovnice Osijek i Valpovo stižu VIVAX ledenice od 300 L. Gorenje od 300 i 400 L je dostupno u ostalim poslovnicama – odgovorili su iz Vinkoproma.

– Zamrzivače najveće litraže, kao i svih ostalih imamo u ponudi. Zamrzivači velikih dimenzija obično su slabije traženi od onih manjih dimenzija. Prodamo li zamrzivače veće litraže u nekom prodajnom centru, uvijek istodobno idemo u nabavu novih količina. Pratimo navike i potrebe kupaca te na njih odgovaramo – odgovoreno nam je iz Pevexa.

Nije zamrzivača ni bilo odveć na tržištu, govori nam jedan trgovac i pojašnjava kako je riječ o tome da se tržište od korone na ovamo i nije oporavilo, jer proizvođačima ovaj proizvod u transportu zauzima previše prostora, uzima mjesto za dvije-tri perilice, a košta drastično manje. Sukladno oporavku proizvodnje kineski proizvođači su naglasak stavili na skuplju tehniku. Tako su zamrzivači ostali ‘u kutu’ i nije najsretnija količina ni kod dobavljača širom zemlje, objašnjava nam jedan trgovac malo šireg znanja.

U OBŽ je oko 9.000 uzgajivača svinja. ASK, odnosno afrička svinjska kuga nije uzela nove živote svinja u OBŽ u protekla 24 sata, barem ne eutanazijom i ne na temelju jutrošnjeg izvješća Centra 112 OBŽ. Ali, zone nadziranja i zaštite su ‘narasle’, pa koliko doznajemo – svinje ‘plaćaju životom’ i u noćnim satima. Seljaci, navodno, kolju svinje 100 km/h.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Do 31. listopada naređuje se uklanjanje svih svinja iz kategorije 0, 1, 2, u zonama zaštite i zonama nadziranja i zonama zaraze, a za cijelu Hrvatsku do 30. studenog. U ostatku Hrvatske svi moraju zaklati svinje koje nisu u kategorji 3, a ovi iz kategorije 3 ne moraju prinudno klati, nego mogu prodati svoje životinje za preradu, rekao je Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, piše HRT. U nastavku teksta pronađite nove zone zaštite i nadziranja u borbi protiv afričke svinjske kuge…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


rjesenje16102023

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)