21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Povećat će se naknada za povratnu ambalažu? Hrvatska ima najnižu naknadu u EU

1 min read
Ona je sada 0,07 eura po komadu i najniža je u cijeloj Europskoj uniji. Iz Ministarstva kažu - Pravilnik je u pripremi za objavu u Narodnim novinama.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja medijima je odgovorilo na pitanje o donošenju novog Pravilnika o otpadnoj ambalaži. Naime, jedna od stavki Pravilnika trebala bi biti i visina povratne naknade za plastičnu, aluminijsku, staklenu ambalažu…

Ona je sada 0,07 eura po komadu i najniža je u cijeloj Europskoj uniji. Iz Ministarstva kažu – Pravilnik je u pripremi za objavu u Narodnim novinama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

A što se otkupne naknade tiče, za Uredbu o naknadi gospodarenja otpadom i povratnoj naknadi koja treba odrediti iznos povratne naknade, dodaju da je u postupku izrade i bit će dostupna javnosti za davanje primjedbi na e-savjetovanju.

Naime, u ovom trenutku Njemačka isplaćuje 0,25 eura naknadu, Nizozemska od 0,15 do 0,25, Finci do čak 0,40 eura, s donjom granicom od 0,10, Norvežani od 0,20 do 0,30, Slovačka 0,15, a najbliže nama, a opet više od nas isplaćuju Estonija, Latvija i Litva, po 0,10 eura.

Foto: Pixabay (ilustracija)