21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječanke i Osječani obilaze groblja… Svi sveti, 1. studenog, a dan poslije Dušni dan…

2 min read
U Republici Hrvatskoj Svi sveti obilježavaju se kao državni blagdan od 1996. pod tim imenom

Blagdan Svih svetih se obilježava 1. studenog, sljedećeg dana je Dušni dan, 2. studenog. Svi sveti (također Sesvete, Sisveti, Sisvete ili Svisveti; lat. Sollemnitas Omnium Sanctorum), svetkovina je u Rimokatoličkoj crkvi, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Na blagdan Svih svetih brojni obilaze počivališta svojih namilijih na grobljima, a veliki je broj onih koji to čine i sljedećeg dana, na Dušni dan.

– Spomen mučenika, zajednički različitim crkvama, počeo se slaviti od 4. stoljeća. Prvi tragovi općeg slavlja Svih svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji i to upravo u nedjelju nakon Duhova. Papa Grgur III. (731. – 741.) premjestio je ovaj blagdan na 1. studenoga kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom “Samhain” koji je označavao Novu godinu. Na taj je način odgovorio na zahtjeve irskih monaha – zapisuje Wikipedia i nastavlja…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Papa je stoga izabrao 1. studenoga kao datum godišnjice posvete jedne kapele u bazilici sv. Petra relikvijama »svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika, i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavome svijetu.« U vrijeme Karla Velikog blagdan je već bio izuzetno proširen, a kralj Luj Pobožni proglasio ga je 835. zapovjedanim blagdanom. Proglas o tome izdan je »na zahtjev pape Grgura IV. uz pristajanje svih biskupa.«

– U Republici Hrvatskoj Svi sveti obilježavaju se kao državni blagdan od 1996. pod tim imenom, dotad je praznik bio neradnim danom pod nazivom: Dan spomena na mrtve, a od 1989. do 1991. Dan sjećanja na mrtve.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj. Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenoga.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)