6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Slavoniju i Podravinu obasjala ‘aurora borealis’! Kod nas, iznad kukuruza, ne ledenjaka…

2 min read
Da, bila je to polarna svjetlost. Kod nas u ravničarskom, slavonskom i podravskom kraju, kod nas iznad kukuruza i pšenice, a ne iznad ledenjaka.
Foto: Nenad Hečimović

Foto: Nenad Hečimović

– Jednom u 30 godina i baš danas u hodu se pojavilo – naveo je u par rečenica i impresija Nenad Hečimović, strastveni virovitički biciklist koji je svjedočio nevjerojatnom fenomenu iznad podravskog i slavonskog neba večeras oko 18:30. – Predivna nam je zemlja – dodao je.

Da, bila je to polarna svjetlost. Kod nas u ravničarskom, slavonskom i podravskom kraju, kod nas iznad kukuruza i pšenice, a ne iznad ledenjaka.

Naime, pojavila se iznad naše zemlje, tako i slavonskih gradova, ‘aurora borealis’, izrazito rumene boje, što se moglo vidjeti u Osijeku, Vinkovcima, Donjem Miholjcu, Virovitici… Najbolje su prošli, zapravo, oni u ravnici, gdje pogled nije bio zaklonjen gorom, brdom…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Rijetko se vidi, no dogodio se nekakav koronalni izbačaj prije dva dana i toliko treba materijalu da dođe do zemlje. Danas popodne bila je i najava da će se potencijalno vidjeti, pa smo se mi zaletjeli na Sljeme. Jedan dio bio je jako sjajan, vrlo vrlo crven. Koliko znam, prije otprilike mjesec dana bila je isto toliko jaka svjetlost snimljena iz Slovenije. Nadali smo se da će biti takvih situacija jer Sunce se bliži maksimumu pa je puno tih jakih erupcija – kazao je za 24sata.hr Boris Štromar i Astronomskog društva Beskraj.

‘Aurora borealis’ zapravo je rezultat borbe elektromagnetskih silnica Zemlje s onima koje nam dolaze od Sunca. Ovisno o Sunčevoj aktivnosti i godišnjim dobima ima trenutaka kada su izgledi za pojavu ovog denomena veći. Inače je to krajem zime i početkom proljeća, ali sve je ionako ‘pobrkano’.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

A zašto je bila crvena? Kada se na velikim visinama i u rijetkoj atmosferi dogode sudari među molekulama zraka, kisik ubrzo emitira crvenu svjetlost. Kada se to dogodi u dubljim slojevima, više je tih sudara. Kisik tada emitira zelenu svjetlost, a dušik plavu i ljubičastu svjetlost.

Foto: Nenad Hečimović (ustupljeno za objavu)


Centar za postavke privatnosti

Obavezno

Potrebni kolačići za funkcioniranje stranice.

gdpr,

Analytics

Ovi kolačići pomažu nam pratiti Vašu interakciju sa stranicom i detektirati eventualne probleme.

_gat, _ga, _gid

Analytics

Other