6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ceh pozvao ugostitelje da maknu sporna pića! Konobar iz Osijeka kaže kako nitko i ne naručuje!

5 min read
...jedna priča kaže kako je i prije obavijesti jedan konobar osujetio narudžbu u svom lokalu u Osijeku. Danas nam pak neki dodaju kako gotovo nitko i ne naručuje. Svi čekaju rezultate.

UPDATE, 9.11.’23. u 19:20 – Slijedi sada istraživanje kako je i do jednog tog slučaja došlo… Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da su nalazi pokazali da se radi o izoliranom slučaju, onome iz Rijeke. – Nema razloga ni panici ni daljem širenju straha. To govorim poglavito sada kada smo zaprimili nalaz provedenih vještačenja u centru Ivan Vučetić – rekao je Beroš medijima. Podsjećamo, rezultati vještačenja tekućine iz čaše u Rijeci pokazali su da se radi o jako lužnatim vodenim otopinama sa pH vrijednostima preko 13. – Ono što nije dobro, nije dobro nasjedati i poklanjati povjerenje lažnim, neprovjerenim porukama, uznemirujućim elementima, jer to samo doprinosi širenju panike i straha. Zasad se čini da se radi samo o jednom dokazanom slučaju kemijske ozljede… – nizao je Beroš, izražavajući uvjerenje da je riječ o izoliranom slučaju. Jer, od 45 ljudi koliko se dosad ukupno javilo na pregled, samo četvero su imali određene promjene na sluznici probavnog trakta, koji mogu, ali i ne moraju biti u vezi s uzimanjem lužnate tvari, ali onakva koncentracija iz slučaja iz Rijeke uvjetovala bi teške tegobe.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nakon analizom utvrđene lužine, zacijelo sredstva za pranje ili odmašćivanje, u onoj jedinoj jedinoj boci i čaši iz Rijeke, Državni inspektorat objavio je i ostale podatke analize sokova iz Zagreba, a koji kažu da je sve u najboljem redu – Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka Coca cola, orginal taste, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, 11/10/23 s rokom trajanja 11.04.2024.( LOT-a 11/10/23), Coca cola, original taste, pakirano u PET ambalažu, 2 l – 31.03.24.LZC 30.09.23. W07 i Coca cola, zero, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 2 l – 29.03.24.LZC 28.09.23. B40, koji su uzeti sa samoposlužnog aparata i iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Sva tri uzorka dostavljena na analizu, analizirana su na pH-vrijednost, metale i metaloide, aditive i perklorate. Utvrđena pH-vrijednost nema sposobnost izazivanja učinka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u probavnom traktu, a ostali ispitani parametri sukladni su propisanim vrijednostima te se na temelju istih uzorak smatra zdravstveno ispravnim – objavio je Državni inspektorat.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

UPDATE, 8.11.’23. 19:00 – Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove – objavio je Državni inspektorat večeras na svojim mrežnim stranicama, nastavljajući… – Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvježavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara 0,33 l , najbolje upotrijebiti do; 31.3.2024./L22T04:39RG koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci.

– Uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran je na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive. Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5. Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju. Rezultati analize na aditive i pesticide sukladni su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u usporedbi sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Sanitarna inspekcija Državnog inspektorat, kako što smo objavili, uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije zaprimio ispitni izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Odmah po zaprimanju ispitnog izvještaja Državni inspektorat o istom će obavijestiti javnost. Napominjemo kako se slijedom novih zaprimljenih obavijesti nadležnih tijela vode inspekcijski postupci, provodi uzorkovanje i poduzimaju zakonom pripisane mjere – zaključuje se.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Objavom Državnog inspektorata i obavijesti javnosti o privremeno zabranjenom stavljanju na tržište i povlačenju sumnjivih proizvoda, a što se povezuje s nekoliko slučajeva oštećenja jednjaka i želuca, prva je Fortenova grupa, odnosno njezine sastavnice, iz prodaje povula sve proizvode Coca-Cole.

Konzum, Velpro, Tisak i Roto Dinamic donijeli su privremenu mjeru. Istina, Državni inspektorat referirao se na serije proizvoda Romerquelle Blueberry Pomegranate 300ml, Coca cola Original taste 500ml, Coca cola 2L Original taste i Zero, ali dok situacija ne bude raščišćena i Mlinar je povukao sve…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Žao nam je zbog krizne situacije kroz koju prolazi naš poslovni partner, kao i zbog straha koji vlada na tržištu, te se nadamo da će se uz pomoć nadležnih institucija sve brzo riješiti – poručili su iz Mlinara odgovarajući na upite N1 Televizije, koja dodaje kako je Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore pozvao ugostitelje da zaštite svoje goste i svoje poslovanje te da do zaprimanja više informacija i potvrda o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda maknu iz ponude sporna gazirana pića.

S tom informacijom doznajemo kako je nekoliko ugostitelja u Osijeku već izvršilo povrat sporne mineralne vode svojim distributerima, odnosno spornih pića, a govore nam pojedini kako ni jučer nisu preporučavali nikome konzumaciju istih u lokalima. Štoviše, jedna priča kaže kako je i prije obavijesti jedan konobar osujetio narudžbu u svom lokalu u Osijeku. Danas nam pak neki dodaju kako gotovo nitko i ne naručuje. Svi čekaju rezultate.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nadalje, iz drugih lokala doznajemo kako je prodaja od ponedjeljka do danas pala s, primjerice u jednom lokalu, 105 do 4 proizvoda spomenute firme. Čuli smo se i s ‘gazdama’ nekih drugih lokala gdje sokovi i nisu toliko tražena roba, koji nam kazuju da kod njih ionako sokovima ‘istekne rok’ prije nego se popiju pa i ne strahuju osobito, a u ovom trenutku ne prodaju sporna pića.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)