6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dvije sumnje u Slavoniji! U Osijeku još ne!? Capak: “Sabotaža? Nije nemoguće”

4 min read
Inače, u 10 hrvatskih bolnica obrađene su ukupno 34 osobe zbog sumnje na trovanje gaziranim pićima. U Slavoniji su dvije bolnice imale slučajeve sumnje, u Vinkovcima i Virovitici. Ni jedan od njih nije imao erozivne ozljede i svi su otpušteni kući.

UPDATE, 9.11.’23. u 19:20 – Slijedi sada istraživanje kako je i do jednog tog slučaja došlo… Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da su nalazi pokazali da se radi o izoliranom slučaju, onome iz Rijeke. – Nema razloga ni panici ni daljem širenju straha. To govorim poglavito sada kada smo zaprimili nalaz provedenih vještačenja u centru Ivan Vučetić – rekao je Beroš medijima. Podsjećamo, rezultati vještačenja tekućine iz čaše u Rijeci pokazali su da se radi o jako lužnatim vodenim otopinama sa pH vrijednostima preko 13. – Ono što nije dobro, nije dobro nasjedati i poklanjati povjerenje lažnim, neprovjerenim porukama, uznemirujućim elementima, jer to samo doprinosi širenju panike i straha. Zasad se čini da se radi samo o jednom dokazanom slučaju kemijske ozljede… – nizao je Beroš, izražavajući uvjerenje da je riječ o izoliranom slučaju. Jer, od 45 ljudi koliko se dosad ukupno javilo na pregled, samo četvero su imali određene promjene na sluznici probavnog trakta, koji mogu, ali i ne moraju biti u vezi s uzimanjem lužnate tvari, ali onakva koncentracija iz slučaja iz Rijeke uvjetovala bi teške tegobe.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nakon analizom utvrđene lužine, zacijelo sredstva za pranje ili odmašćivanje, u onoj jedinoj jedinoj boci i čaši iz Rijeke, Državni inspektorat objavio je i ostale podatke analize sokova iz Zagreba, a koji kažu da je sve u najboljem redu – Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka Coca cola, orginal taste, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, 11/10/23 s rokom trajanja 11.04.2024.( LOT-a 11/10/23), Coca cola, original taste, pakirano u PET ambalažu, 2 l – 31.03.24.LZC 30.09.23. W07 i Coca cola, zero, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 2 l – 29.03.24.LZC 28.09.23. B40, koji su uzeti sa samoposlužnog aparata i iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Sva tri uzorka dostavljena na analizu, analizirana su na pH-vrijednost, metale i metaloide, aditive i perklorate. Utvrđena pH-vrijednost nema sposobnost izazivanja učinka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u probavnom traktu, a ostali ispitani parametri sukladni su propisanim vrijednostima te se na temelju istih uzorak smatra zdravstveno ispravnim – objavio je Državni inspektorat.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

U dva navrata smo jučer kontaktirali KBC Osijek, posljednji puta kasno sinoć. U Osijeku nije bilo slučajeva sumnje na trovanje gaziranim pićima. Informaciju o tome jučer nisu imali ni zamjenik ravnatelja dr. Šego, ni kasnije navečer pomoćnik ravnatelja dr. Drenjančević. Ne do tada.

Pa ipak, diljem hrvatske bilježe se nove sumnje. Podsjećamo, u uzorcima mineralne vode iz ugostiteljskog objekta u Rijeci nije pronađeno ništa sumnjivo, ali čekaju se rezultati analize bočice iz koje je pio mladić koji je zadobio teške ozljede ždrijela. Tu analizu provodi Centar za forenziku “Ivan Vučetić”, doznaje HRT.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Jučer sam raspolagao s brojkom 14 osoba koje su se nakon konzumacije gaziranih pića javile liječnicima, danas je ta brojka 30 ili više od 30. Srećom, gotovo svi ti slučajevi su blage naravi. U svega četiri slučaja se utvrdilo neko oštećenje sluznice, a samo je jedna osoba hospitalizirana, sve ostalo su blagi slučajevi – kazao je danas za HRT ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, dodajući da se poduzimaju široke mjere i akcije, da DORH i policija poduzimaju mjere vezano uz prijavu tih slučajeva, da sve prati i Državni inspektorat, uzima uzorke i dostavlja ih u HZJZ.

Analize uzoraka iz Rijeke i Zagreba, vezane za slučajeve prijavljene na Rebru, Zavod je završio, dodaje Capak, kao i da ti uzorci ne pokazuju nikakva odstupanja od normalnih vrijednosti. Ključni odgovor dolazi, kazuje Capak, nakon što Centar za kriminalistička vještačenja izvrši analizu uzoraka koji su uzeti direktno na licu mjesta i koji su popijeni od ozlijeđene osobe.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Čim smo doznali za drugi slučaj na Rebru počeli smo istraživati kontaktirali smo sustav ravnog uzbunjivanja za hranu, oni nisu imali sličan primjer, a kontaktirali smo i kolege u Austriji, oni su rekli da nisu imali nikakav takav slučaj – rekao je nadalje Capak za HRT, kazavši i kako tu ima jako puno čudnih informacija i stvari koje su se dogodile.

– Ja se nadam da ćemo, čim budemo imali rezultate policijskih očevida i rezultate Centra za kriminalistička istraživanja, imati odgovore – rekao je, a onda je postavljeno pitanje i o eventualnoj sabotaži…

– Sabotaža je također moguća. U povijesti smo imali slučajeva incidentnih trovanja. Bilo je pokušaja trovanja mlijeka u dućanima. Za ovaj slučaj ne mogu još ništa konkretno reći jer nemamo rezultate – rekao je Capak.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače, u 10 hrvatskih bolnica obrađene su ukupno 34 osobe zbog sumnje na trovanje gaziranim pićima. U Slavoniji su dvije bolnice imale slučajeve sumnje, u Vinkovcima i Virovitici. Ni jedan od njih nije imao erozivne ozljede i svi su otpušteni kući.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)