6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO 21. Šokačka rič: Očuvanje slavonske nematerijalne baštine u središtu pozornosti

2 min read
Otvorenju je, uz dekanicu FOOZOS-a prof. dr. sc. Eminu Berbić Kolar, prorektora za organizaciju i ljudske resurse prof. dr. sc. Damira Matanovića, predsjednika ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije Andriju Matića te ostale goste, nazočio i zamjenik župana Josip Miletić.

Međunarodni znanstveni skup o slavonskom dijalektu ove se godine održava 21. put u okviru kulturne i znanstvene manifestacije “Šokačka rič 21”, a otvorenje manifestacije održano je danas (10. studenoga 2023. godine) u organizaciji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek i ZAKUD-a Vinkovci. Središnja tema skupa je 20 godina Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, a skup se prvi puta održava u Osijeku. Otvorenju je, uz dekanicu FOOZOS-a prof. dr. sc. Eminu Berbić Kolar, prorektora za organizaciju i ljudske resurse prof. dr. sc. Damira Matanovića, predsjednika ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije Andriju Matića te ostale goste, nazočio i zamjenik župana Josip Miletić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– “Šokačka rič“ je znanstveno-stručni skup koji se održava 21. put. Manifestaciju je pokrenula Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti iz Vukovarsko-srijemske županije te se do sada održavala u Vinkovcima, a od ove godine organizaciju je preuzeo Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, a Zajednica je suorganizator. Pokušat ćemo “Šokačku rič”, kao jednu od najdugovječnijih tradicijskih manifestacija i jedinu u RH koja progovara o slavonskom dijalektu, učiniti što vidljivijom. Ovo je identitetska znanstvena konferencija, od sada će se svake godine održavati u drugoj slavonskoj županiji, a „prijeći“ ćemo i u BiH, Mađarsku i Srbiju, dakle gdje god Hrvati govore slavonskim dijalektom. Ono što je vrlo specifično za ovu manifestaciju je da ona promovira „štokavčiće“, odnosno djecu na koju nastojimo prenositi ljubav prema šokačkoj riči i slavonskoj tradiciji. Mi smo fakultet koji obrazuje učitelje i odgojitelje, pa je i najprirodnije da su „štokavčići“ upravo tu kod nas. Želja nam je sljedeće godine ovu manifestaciju održati u dva dana, tijekom kojih će jedan biti posvećen baš djeci, dok će drugi biti posvećen znanstvenom skupu – kazala je prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar.

Dekanica je objasnila kako se ove godine obilježava 20. godišnjica Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, potpisane u Parizu 2003. godine, a koju je Hrvatska ratificirala 2005. godine. Dodala je da su, što se tiče slavonske nematerijalne baštine, zaštićena dva govora, sičanski govor, na prijedlog dr. sc. Mate Kapovića s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te staroperkovački govor, u čijem je zaštićivanju sudjelovao FOOZOS i dekanica osobno.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Očuvanje našeg identiteta, kulturne baštine i svega što čini Slavoniju prepoznatljivom, za sve nas je od izuzetnog značaja. Ponosni smo i na našu riječ, isto tako i na tradiciju, lijepe nošnje i bogatstvo pjesme i kulture, na sve što imamo. Osječko-baranjska županija nastavit će to raditi i ubuduće, a uvjeren sam da će se naš identitet još dugo, dugo očuvati. Zahvaljujem svima koji to već čine u našim KUD-ovima, kao i ovakvim konferencijama – rekao je zamjenik župana Josip Miletić te poželio uspješan rad sudionicima konferencije.

Tekst i foto: OBŽ