17. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

I treći Rafale postao hrvatski! Hrvatska postaje mogući regionalni jamac sigurnosti zračnih prostora…

2 min read
- Uvođenjem u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog aviona Rafale, Republika Hrvatska zadržava suverenost u nacionalnom zračnom prostoru, postaje mogući regionalni jamac sigurnosti zračnih prostora zemalja u regiji i postavlja nove standarde u opremanju.

Foto: MORH, HRZ (screenshot)

– Primopredaja trećeg višenamjenskog borbenog aviona Rafale, odnosno prijenos vlasništva između Francuske Republike i Republike Hrvatske, održan je u petak 17. studenog 2023. godine u Francuskoj, čime je Hrvatska bogatija za prvi Rafale jednosjed – objavio je jučer MORH nastavljajući…

– Riječ je o trećem od 12 aviona Rafale, višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation, koje Republika Hrvatska nabavlja od Francuske Republike za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Do sada je Hrvatska preuzela dva aviona dvosjeda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ovo je velik dan, prije svega za pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i naše zrakoplovne tehničare, a onda i za cijeli hrvatski narod. Prva tri čuvara hrvatskog neba u vlasništvu su Republike Hrvatske i to upravo uoči dana koji nas poziva na zajednički nacionalni ponos i dostojanstvo: uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. To je snažna poruka generacijama koje dolaze, a zahvaljujući znanju, požrtvovnosti i mudrosti hrvatskih branitelja nastavljamo graditi moderan i moćan obrambeni sustav – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić istaknuvši kako je ovo i jedan od pokazatelja uspješne dinamike isporuke Rafala Hrvatskoj.

– Podsjećamo, primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. listopada 2023. u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan u Francuskoj, a primopredaja svih 12 aviona Rafale predviđena je slijedećom dinamikom: krajem 2023. – četiri aviona, tijekom 2024. – četiri aviona i početkom 2025. – četiri aviona. Postupna isporuka svih aviona Rafale i prateće opreme u Republiku Hrvatsku očekuje se tijekom 2024. i početkom 2025. godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Uvođenjem u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog aviona Rafale, Republika Hrvatska zadržava suverenost u nacionalnom zračnom prostoru, postaje mogući regionalni jamac sigurnosti zračnih prostora zemalja u regiji i postavlja nove standarde u opremanju.

– Također, očuvat će se i značajno povećati trenutačne sposobnosti i potencijali borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, značajno će se povećati ukupna borbena moć Hrvatske vojske, ali i očuvati dugogodišnja tradicija borbenog zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj – zaključuje se u objavi MORH-a.

Foto: HRZ (screenshot)