30. studenoga 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ministar obrane Anušić i sinoć u Vukovaru: “Vukovar je najsvetije mjesto hrvatske novije povijesti”

3 min read
...naša je zadaća nastaviti stvarati takvu Hrvatsku kakvom su je oni koji su ’91. uzeli pušku da bi je branili, željeli vidjeti - kazao je ministar Anušić.

– Izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je u petak 17. studenog 2023. u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara – objavio je jučer MORH, dodajući…

– Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod zavjetne kapelice “Put spasa” kod Kukuruznog puta – Puta spasa, a nastavljeno je paljenjem svijeća i molitvom ispred Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” u Vukovaru.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Vijenac je kod zavjetne kapelice na početku “Puta spasa” položila uime Hrvatskog sabora saborska zastupnica Marijana Balić, zatim uime Vlade RH izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, te potom predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara i HVIDRA-e. Svijeće su kod spomen obilježja u krugu vukovarske bolnice, uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Anušića, položili i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, te brojni drugi.

– Ministar Anušić podsjetio je kako je Kukuruzni put bio koridor kojim su se obnavljale zalihe streljiva hrane i lijekova, izvlačili ranjenici i dovodile nove snage u Vukovar te istaknuo…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Vukovar je najsvetije mjesto hrvatske novije povijesti. Vukovar je obranio Hrvatsku. Vukovar i vukovarski borci spasili su grad Osijek i istočnu Hrvatsku, dali su nam vremena i prostora da se naoružamo i organiziramo, da dobijemo saveznike u Europi i svijetu i na tome im neizmjerno hvala. Bogdanovci stoje rame uz rame Vukovaru, oni su mali Vukovar i napravili su također nevjerojatnu stvar u Domovinskom ratu i ta poveznica kukuruznog puta sve dok nije prekinuta 19. listopada bila je žila kucavica i spas za te ljude – istaknuo je ministar dodajući kako Vukovar nažalost nije izdržao i kako smo u Koloni sjećanja kako bi se sjetili svih onih koji su dali živote za samostalnu i neovisnu Hrvatsku i s pijetetom, ponosom, poštovanjem i uvažavanjem se poklonili žrtvi Vukovara.

– Tužni smo zbog tolike izgubljene mladosti u borbi za Vukovar, ali i ponosni na ono što je danas postao Vukovar. On danas za cijelu Hrvatsku znači pobjedu u Domovinskom ratu. Postao je mjesto okupljanja svih Hrvata iz cijele Hrvatske i svijeta, mjesto svjesnosti što je ovdje učinjeno za obranu Hrvatske. Vukovar ima svoju snagu, svoju prošlost, sadašnjost i budućnost, a naša je zadaća nastaviti stvarati takvu Hrvatsku kakvom su je oni koji su ’91. uzeli pušku da bi je branili, željeli vidjeti – kazao je ministar Anušić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, nastavlja se u subotu 18. studenog u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro”, odakle će sudionici obilježavanja u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će najviša državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. Ove godine Vukovarom će proći 25. Kolona sjećanja – zaključuje se.

Foto: MORH (screenshot)

Centar za postavke privatnosti

Obavezno

Potrebni kolačići za funkcioniranje stranice.

gdpr,

Analytics

Ovi kolačići pomažu nam pratiti Vašu interakciju sa stranicom i detektirati eventualne probleme.

_gat, _ga, _gid

Analytics

Other