6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gradonačelnik Radić najavio rast plaća Osječanki i Osječana od 1.1.’24. Iznio i niz primjera…

3 min read
Poreznu reformu najavila je država. Iz nje je razvidan rast plaća, ali i pad prihoda gradova. Brojni su pomislili kako će to značiti podizanje cijene komunalnih usluga, ali to u Osijeku neće biti slučaj, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić predstavo je danas poreznu reformu u gradu Osijeku kojom će od 1. siječnja 2024. godine građanima Osijeka narasti plaće. Konferencija je sazvana uslijed najavljene porezne reforme na nacionalnoj razini, a reperkusije koje će biti i na plaćama Osječanki i Osječana, svakako i na proračun Grada Osijeka. Plaće će rasti, a proračun neće tražiti nadoknadu ‘preko leđa’ svojih građanki i građana.

Poreznu reformu najavila je država. Iz nje je razvidan rast plaća, ali i pad prihoda gradova. Brojni su pomislili kako će to značiti podizanje cijene komunalnih usluga, ali to u Osijeku neće biti slučaj, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić. Neće biti upotrebljen nikakav instrument koji bi išao na štetu građana. Zagreb primjerice, podiže porez na dohodak, ali u Osijeku plaće rastu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Izmjenom propisa koji se počinju primjenjivati od 1. siječnja ukidaju se prirezi. Tako se ukida i priprez u Osijeku od 13%. Gradovima se dopušta da sami odrede stopu poreza na dohodak, što su veliki gradovi prihvatili kako bi nadoknadili manjak u blagajni, što su najveći i temeljni prihodi jedinica lokalne uprave i samouprave. Kod nas će to značiti manjak od 7 milijuna eura. Ali, Grad Osijek poput drugih neće gubitak prireza povećati stopu poreza na dohodak. I plaće će Osječankama i Osječanima rasti. Učinak u Osijeku je rast plaća – kazao je danas gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, počešvi nizati i primjere…

Naime, uzeo je nekoliko primjera u obzir. Primjerice, vatrogasac u Osijeku ima plaću od 1.052 eura neto, a sada će mu biti 1.075, što je godišnje povećanje od 280 eura. Usporedbe radi, to će biti više za 185 eura nego u Splitu, 270 više negou Zagrebu. Učitelj predmetne nastave s neto plaćom od 1.125 eura imat će od 1. siječnja 1.151 euro ili godišnje 309 eura više. U usporedbi s ostala tri velika grada to izgleda tako da će plaća biti za 133 eura veća nego u Splitu, 213 u Rijeci ili 319 u Zagrebu. Profesor na fakultetu s 2.500 eura plaće, raste na 2.572, godišnje za 864 eura više, a liječnik specijalist s 3.952 eura na 4.075 eura ili 1.480 eura veću plaću godišnje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ukida se, naime, od 1. siječnja, prirez u cijeloj zemlji. To će uvećati plaće građanima, svakako i nama u Osijeku, istodobno umanjiti prihod Grada, jer prirez je gradski prihod, računa se od iznosa poreza na dohodak. Gdje je Osijek nadoknaditi 7 milijuna eura? Ne preko leđa građana…

– Ne. Nego dobrim upravljanjem. Grad Osijek je 2022. prenio višak od 10,2 milijuna eura, taj višak očekujemo i 2023. godine. To je rezultat dobre fiskalne politike, refinanciranja naslijeđenih kredita Grada i poduzeća u gradskom vlasništvu, štedeći na taj način oko 2 milijuna eura. A kako nam je za 2.000 rastao broj zaposlenika diljem grada, mi ćemo s takvom politikom nastaviti i dalje. Najbolji smo grad u Hrvatskoj po povučenim sredstvima EU – nizao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, kazavši još jednom da će pametnom politikom i vođenjem grada čuvati standard građana.

Foto: Grad Osijek (arhiva) i Grad Osijek (aktualno)