2. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U adventskoj večeri zasjat će stoljetni fenjeri ispred dvorca Eugena Savojskog u Bilju!

2 min read
Ponesite fenjer, ako imate. Jer... Fenjerdžija će sudionicima reći nešto o našim i njihovim fenjerima (npr. koja je godina proizvodnje, marka, model …itd.) te će ju pokušati osposobiti da svijetli kao nekada - najavljuju iz udruge organizatora.

Ovo valja vidjeti. Jer, fenjeri su prekrasni, dvorac i u iščekivanju obnove veličanstven. A spoj mora biti genijalan. U sklopu projekta Dvorci i fenjeri, u Bilju ispred dvorca Eugena Savojskog održat će se Fenjerijada, manifestacija koju čine izlaganje stoljetnih fenjera, prikaz rada ‘fenjerdžije, onog što pali i gasi, fotografiranje stoljetnih fenjera s dvorcem Eugena Savojskog u pozadini i izlaganje patentnih crteža stoljetnih fenjera.

– Pozivamo sve ljubitelje starih lampi i fenjera da dođu na ovaj događaj. Osjetite svjetlost fenjera ! Također ako imate doma, na tavanu, u šupi ili negdje… stari fenjer ili lampu, donesite ju sa sobom! Fenjerdžija će sudionicima reći nešto o našim i njihovim fenjerima (npr. koja je godina proizvodnje, marka, model …itd.) te će ju pokušati osposobiti da svijetli kao nekada – najavljuju iz udruge organizatora.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kada? Manifestacija je 2.12.2023. od 16 do 20 sati, dakle u adventskoj večeri, ispred dvorca u Bilju.

– Ova manifestacija je prva takva u Hrvatskoj. Slične manifestacije imaju okolne i europske zemlje.  Za ljubitelje starih fenjera, a kod nas i u Europi ih ima, ovo će tek postao događaj koji se mora posjetiti. Ovaj projekt će s vremenom rasti, a cilj je da postane internacionalni i bude još bolji i sadržajno bogatiji od onoga što se radi u okolnim europskim zemljama. Manifestacija će imati ne nametljivu zvučnu podlogu. Iako glazba nije bitna ovoj cijeloj priči, ipak će se u pozadini puštati glazba primjerena za ovu manifestaciju. Od novijih izvođača puštat će se glazba Damira Halalića Hala i glazba grupe Percival. Od starijih izvođača, puštat će se glazba nastala prije 1936. godine. Te godine je u Baranji prvi puta puštena u rad elektrana za opće potrebe. Od te se godine počine s elektrifikacijom na području Baranje, a prije toga za rasvjetu su se koristile lampe, fenjeri i nešto plinska rasvjeta – dodaju organizatori.

A mi imamo i jednu staru galeriju Fenjerijade, možda prve održane, u jednom bivšem kafiću, u Baroku u Osijeku…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)