2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Diže se Gradski stijeg, počinje proslava rođendana voljenog grada! Evo što nas čeka…

1 min read
U redu, slavimo 237. godina, ali znajte da je najraniji spomen imena bio 1196. godine. Čuli ste za Eszek ili Ezeek, kasnije Essegg... Napokon, u američkom filmu o Pompejima, kada se prikaže karta Europe, uz Rim i Pompeje piše još jedino - Mursa! I to tamo 30-ak godina prije Krista.

Nema sumnje da svaka Osječanka i svaki Osječanin jako dobro znaju što je 2. prosinca, no dajte da vas svejedno podsjetimo i da vam kažemo što i kako ćemo slaviti, jer – naš voljeni Osijek slavi svoj 237. rođendan, Dan grada, ali i Dan zaštitnika Osijeka, svetih Petra i Pavla, dan kada su se u jednu cjelinu 1786. godine spojili Tvrđa, Gornji i Donji grad i kada je postao ovo što danas volimo svim srcem i dušom.

U redu, slavimo 237. godina, ali znajte da je najraniji spomen imena bio 1196. godine. Čuli ste za Eszek ili Ezeek, kasnije Essegg… Napokon, u američkom filmu o Pompejima, kada se prikaže karta Europe, uz Rim i Pompeje piše još jedino – Mursa! I to tamo 30-ak godina prije Krista.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ove godine će u Osijeku također biti svečano i s puno sadržaja. Iako će brojna događanja prethoditi prvom formalnom činu, vrijedi napomenuti kako će se gradski stijeg podići već 1.12. u 11 sati, na Trgu Ante Starčevića, a da nas 2.12. čekaju besplatan ZOO, besplatni bazeni, prijevoz GPP-om cijeli dan… Ustalom, pogledajte niže sve sastavnice proslave…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Foto: OsijekExpress.com (arhiva) & Grad Osijek (screenshot)