29. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Grad Osijek otvorio proces rješavanja opustjelih prostora Šećerane, Šibicare, Tehnike Beton…

2 min read
OLT je, zapravo, 'najmekši orah', jer Grad Osijek je došao u posjed te lokacije kao 'dara' države, a gdje će Županija iz više financijskih izvora graditi sportski i akademski centar, borilišta, laboratorije, bazen...
rad posao

Gradsko vijeće Grada Osijeka je danas imamo nekoliko točaka dnevnog reda koje su se ticale prostora nekadašnjih industrijskih giganata, a na način da u perspektivi točno odrede na koji će se način ‘udahnuti’ novi život Šećerani, Šibicari, OLT-u, Tehnici Beton… Na dnevni red stavljeni su Prijedlozi odluke o izradi urbanističkog plana sa ciljem i namjerom da se Grad Osijek pobrine za opustjele prostore i da definira kakva namjena je ondje u perspektivi dopuštena.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

OLT je, zapravo, ‘najmekši orah’, jer Grad Osijek je došao u posjed te lokacije kao ‘dara’ države, a gdje će Županija iz više financijskih izvora graditi sportski i akademski centar, borilišta, laboratorije, bazen… Pa ipak, OLT je tek jedna od više lokacija kojima se mora ‘udahnuti život’ i dati nova svrha, jer u protivnom će ostati gradom ‘zagrljene’ lokacije bez svrhe i namjene. Stoga je Grad uzeo u ruke rješavati u razumnom razdoblju svrhu i namjenu, jer potencijal tih prostora je velik, ogroman, a postoji i zakonska obveza provođenja urbanističko-arhitektonskog natječaja. To će potom biti temelj i ishodište za izradu plana.

U ovom trenutku Šećerana nema smisla ni perspektive i Grad Osijek to želi dugoročno rješavati. Istina, bila je nekakva priča s nacionalne razine kada bi se stubokom promijenile nacionalne i europske potrebe da bi Šećerana u par dana mogla pokrenuti proizvodnju, ali mogu to i virovitička i županjska, od kojih potonja radi. Nadalje, Tehnika Beton ništa je drugo do ograđen i beskoristan prostor, kaže se – izvan domašaja, a moglo bi se od njega učiniti, zacijelo, čuda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Što će na tim prostorima biti, u ovom trenutku nije poznato, no sve navedeno i ono što se dogodilo danas na Gradskom vijeću bile su pretpostavke smišljanju i realizaciji sadržaja, jer Plan će u perspektivi definirati uvjete za uređenje prostora, biti prethodnica odabiru rješenja urbanističko-arhitektonskog natječaja. Pojednostavljeno, krenulo se…

Foto: Pixabay (ilustracija)