5. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sama, roman Ivane Šojat u finalu izbora za nagradu Fric!

1 min read
Nagrada će biti dodijeljena 15. prosinca, a u obrazloženju nominacije za roman 'Sama' Ivane Šojat stoji...

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)

Predstavljene su finalistice i finalisti za Književnu nagradu Fric. Predstavljeni su na 29. sajmu Sa(n)jam knjige u Istri, a među njima je i jedna Osječanka. U finalu su ‘Peleov priručnik’ Dragana Juraka, ‘Mirovanje’ Dunje Matić, ‘Gracija od čempresa’ Želimira Periša, ‘Brod za Issu’ Roberta Perišića, ‘Ljeta s Marijom’ Olje Savičević Ivančević i roman ‘Sama’ Ivane Šojat, objavio je Tportal.hr.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tportal.hr dodaje kako je to odabrao žiri predvođen predsjednicom, teatrologinjom Natašom Govedić, a u kojem su još bili molekularna biologinja Dragomira Majhen, dramaturginja Dubravka Vrgoč, kritičar i teoretičar književnosti Tomislav Brlek, teolog Dalibor Milas, odvjetnik Čedo Prodanović i povjesničar Hrvoje Klasić, nabrajaju.

Nagrada će biti dodijeljena 15. prosinca, a u obrazloženju nominacije za roman ‘Sama’ Ivane Šojat stoji ‘kako je formalno riječ o romanu koji prati unutarnje razloge raspada dvaju brakova, a zapravo je riječ o tekstu koji propituje političku dimenziju parezije (konfrontacijske istine) te općenito potrebe radikalne iskrenosti u odnosima’.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Heroina teksta s naporom ljušti slojeve i slojeve socijalnog licemjerja kako bi uspostavila kriterije iskrenosti – najprije sa sobom, zatim sa svojom majkom i u konačnici sa suprugom od kojeg se razvodi – stoji u obrazloženju, među ostalim.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)