5. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Hripavac, što je to? Osječki Zavod detektirao 74 slučaja, dnevno se testira sve više osoba…

4 min read
Inače, u Hrvatskoj je, posljednje je rečeno, oko 1.500 slučajeva hripavca, od kojih najviše u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. A što je hripavac? Odgovor donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo...

Od kada je počelo testiranje u Osijeku, od 17.11. na ovamo, analizirano je 270 uzoraka, kazuje nam ravnateljica NZJZ-a OBŽ dr. Nataša Turić, detektirana su 74 pozitivna nalaza, oko 27%. Uzorci su iz Osijeka, Osječko-baranjske županije ili otkud su već pacijenti poslani u Krežminu ulicu. Najzastupljenija dobna skupina su djeca u dobi od 13 do 15 godina. Svi pozitivni su i uredno cijepljeni kao mlađi, hospitalizacija nema za sada, govori dr. Turić, dodajući da se povećava broj testiranja u posljednjih nekoliko dana, do oko 100 uzoraka dnevno, jer sve je više respiratorih bolesti pa liječnici želje isključiti hripavac.

Inače, u Hrvatskoj je, posljednje je rečeno, oko 1.500 slučajeva hripavca, od kojih najviše u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. A što je hripavac? Odgovor donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Hripavac ili pertussis je akutna visoko zarazna bakterijska infekcija dišnog sustava, karakterizirana napadajima spazmatičnog kašlja. Uglavnom se javlja kod dojenčadi i male djece. Tijek bolesti je postupan, s nespecifičnim kataralnim simptomima (kao prehlada), zbog čega se u početku, kada je osoba najzaraznija, ne posumnja na hripavac, pa bolesnik neometano širi bolest – stoji u opisu HZJZ-a, u kojem se nastavlja kako prosječna inkubacija traje 9 do 10 dana, a može i od 6 do 20.

– Uzročnik je Bordetella pertussis, a put prijenosa kapljični: direktni kontakt s izlučevinama mukoznih membrana dišnog sustava oboljele osobe, zrakom, vjerojatno velikim kapljicama, indirektni put prijenosa kontaminiranim predmetima (vrlo rijetko).

– Rizik obolijevanja i komplikacija je najveći u novorođenačkoj/dojenačkoj dobi kod necijepljene djece. Stvorena imunost kod cijepljenih osoba se s vremenom značajno smanji ili nestane, kao i zaštita stečena preboljenjem. Stoga, novorođenčad neće naslijediti pasivnu imunost (antitijela) od majki, osim u slučaju da je majka cijepljena tijekom trudnoće (jednokratno dTap-om u zadnjem tromjesečju). Mogu oboljeti i nepotpuno cijepljena mala djeca, starija djeca i odrasle osobe, bez karakterističnih simptoma bolesti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Oboljela osoba je izrazito zarazna u ranom kataralnom stadiju bolesti i na početku paroksizmalnog kašlja (prva dva tjedna).

– Bolest ima tri stadija: 1. stadij – rani kataralni simptomi u  trajanju 1 do 2 tjedna, curenje nosa ili začepljen nos i blago povišena temperatura (do 38 °C), kašalj (kod dojenčadi slabo prisutan), teško disanje do prestanka disanja-apneja i cijanoza (kod dojenčadi i male djece), 2. stadij – napadaji kašlja (paroksizmi), u trajanju od 2 do 6 tjedana (ili duže), brzi, snažni i ponavljajući napadi kašlja u trajanju od 1-2 minute, bez udisaja, završavaju dugim visokotonskim, duboko uvučenim udahom (hripanje). Napadaji kašlja su češći tijekom noći, u tijeku i nakon napada kašlja javlja se povraćanje i malaksalost, stanje se pogoršava kako bolest odmiče i 3. stadij – oporavak, u trajanju oko 2 do 3 tjedna (ljeti kraće nego zimi), a može i duže, ponekad mjesecima, moguć je razvoj komplikacija bolesti što ovisi o dobi, o cijepnom statusu oboljelog, o brzini provedbe dijagnostike i terapiji. Bronhopneumonija je najčešća komplikacija, dok su konvulzije i encefalopatije znatno rjeđe.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Učinkovita i sigurna prevencija hripavca je redovno cijepljenje odgovarajućim cjepivima (DTaP-IPV-Hib-HepB; DTaP-IPV-Hib; DTaP; dTap;) kod izabranog pedijatra, školskog ili obiteljskog doktora, u skladu s Programom obveznog cijepljenja u Republici Hrvatskoj. O slučaju oboljenja/sumnje na bolest, što prije obavijestiti epidemiologa u pripravnosti, zbog uputa za kemoprofilaksu osjetljivim osobama. Oboljele osobe, kao i sumnjive na bolest, treba izolirati u skladu s epidemiološkim preporukama – stoji nadalje u opisu HZJZ-a.

A što se izolacije tiče, oboljelog (potvrđeni ili vjerojatni slučaj) je potrebno izolirati (privremeno udaljiti) iz ustanove (vrtić, škola),  i izbjegavati kontakt sa malom djecom, dojenčadi (posebice necijepljenom) i trudnicama u zadnjem mjesecu trudnoće, u trajanju od minimalno 5 dana tijekom kojih pacijent uzima antibiotsku terapiju. Ako pacijent ne uzima antibiotike, izolacija traje 3 tjedna od pojave paroksizmalnog kašlja, odnosno do prestanka kašlja (ovisno što prvo nastupi). Svim kontaktima treba provjeriti cijepni status i docijepiti ih po potrebi. Postekspozicijsko cijepljenje nije učinkovita zaštita od infekcije nakon nedavnog bliskog kontakta, svrha mu je pružiti zaštitu kod daljnjih izlaganja. Bliski kontakti mlađi od 7 godina koji nisu primili 4 doze DTaP cjepiva, odnosno nisu primili jednu dozu DTaP unazad tri godine trebali bi se cijepiti čim prije nakon izlaganja. Nepotpuno procijepljeni kućni kontakti mlađi od 7 godina trebaju biti isključeni iz vrtića, škola i javnih okupljanja tijekom 21 dana od zadnjeg kontakta ili dok oboljela osoba i kontakti koji primaju kemoprofilaksu ne prime antibiotsku terapiju u trajanju od 5 dana. Neovisno o cijepnom statusu i dobi, svim bliskim  kontaktima oboljele osobe, ako u kućanstvu s kontaktom živi dijete mlađe od godinu dana, preporučuje se kemoprofilaksa. Primjena kemoprofilakse se posebice preporučuje djeci mlađoj od godinu dana te trudnicama u zadnjem mjesecu trudnoće (zbog rizika prijenosa na novorođenče). Kemoprofilaksu se preporučuje propisati ako nije prošlo više od 21 dana od zadnje ekspozicije. Svim osobama koje se smatraju bliskim kontaktima oboljelog uputno je provjeriti jesu li zaposlene na radnim mjestima gdje dolaze u kontakt sa djecom mlađom od godinu dana (npr. porođajni i dječji odjeli zdravstvenih ustanova), imunokompromitiranim osobama i slično. Kod njih se također može razmisliti o primjeni kemoprofilakse. Necijepljeno dijete koje je preboljelo hripavac može primati cjepiva s komponentom Pertusisa (aP/ap), nakon oporavka od bolesti (nakon dva ili tri mjeseca).

Više čitajte na stranici Zavoda, na HZJZ.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)