5. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

SDP poziva na osnivanje zaštitnih radionica za osobe s invaliditetom

2 min read
Vijećnica u Skupštini Osječko-baranjske županije i predsjednica ŽO SDP OBŽ, Sanja Bježančević istaknula je da, prema podatcima za 2022. godinu, na području Osječko-baranjske županije živi 42.446 osoba s invaliditetom, odnosno 16,4 posto od ukupne populacije županije.

– U cilju uključivanja većeg broja osoba s invaliditetom u područje rada i zapošljavanja, SDP je na posljednjoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka pozvao na osnivanje zaštitnih radionica za osobe s invaliditetom – stoji u priopćenju SDP-a kojeg prenosimo u cijelosti…

PRIOPĆENJE

Zaštitne radionice su ustanove ili trgovačka društva koja osiguravaju radna mjesta za osobe s invaliditetom koje zbog svog stupnja invaliditeta mogu ostvariti 30 do 70 posto očekivane radne učinkovitosti. U tim ustanovama ili društvima 51 posto zaposlenih čine osobe s invaliditetom, a osnova svrha im je pružanje sigurnog okruženja osobama s invaliditetom u aktivnostima unaprjeđenja njihovih vještina i osiguranja njihovih ekonomskih i socijalnih prava.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vijećnica u Skupštini Osječko-baranjske županije i predsjednica ŽO SDP OBŽ, Sanja Bježančević istaknula je da, prema podatcima za 2022. godinu, na području Osječko-baranjske županije živi 42.446 osoba s invaliditetom, odnosno 16,4 posto od ukupne populacije županije. „Najveći broj osoba s invaliditetom, njih 21.602 (50,9 posto), u dobnoj je skupini 20 do 64 godine, a prema dobnim skupinama, naša županija je iznad prosjeka Hrvatske za radno-aktivnu dobnu skupinu“, napominje Bježančević.

Vijećnica u Gradskom vijeću Grada Osijeka, Sonja Kovač napomenula je da u ukupnom broju stanovnika na području grada Osijeka više od 10 posto čine osoba s invaliditetom. „Veliki broj tih osoba su radno sposobne osobe koje se zbog stigme i predrasuda ne mogu uključiti na tržište rada“, napominje Kovač.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

„Uz spomenute predrasude, socijalnu distancu i tešku gospodarsku situaciju i nedostatnost radnih mjesta na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te invaliditet, jasno je da osobe s invaliditetom teško ili gotovo nikako ostvaruju zajamčena ekonomska i socijalna prava, uključujući pravo na rad. Smatramo da je upravo politika dužna napraviti prvi korak u osiguranju jednakosti mogućnosti za najosjetljivije skupine u društvu, što podrazumijeva i uključivanje značajnijeg broja osoba s invaliditetom u područje rada i zapošljavanja. Niz je uspješnih primjera u koje se Grad i Županija mogu ugledati i napraviti prvi značajan korak u institucionalizaciju ovog društvenog problema koji će osobama s invaliditetom omogućiti postizanje stvarne jednakosti u društvu“, napominju SDP-ove vijećnice Bježančević i Kovač.